БГ изследователски кораб премина от Атлантическия в Тихия.Всъбота по обяд

...
БГ изследователски кораб премина от Атлантическия в Тихия.Всъбота по обяд
Коментари Харесай

БГ изследователски кораб премина от Атлантическия в Тихия океан


БГ проучвателен транспортен съд мина от Атлантическия в Тихия.
Всъбота по обяд българско време военният научноизследователски транспортен съд “Св. св. Кирил и Методий ” навлезе в пролива Дрейк, прекосявайки 56-я паралел.Плавателния съд подмина нос Хорн – най-южната точка от Южна Америка.

Пролива е най-широкият в света (800 км.) и се смята за тестване даже за най-опитните моряци, поради постоянно изменящата се прогноза за времето.

Екипажът ни е в непрекъсната връзка с арженстскките военноморски сили и българския морски флот, от където получава актуална информация за времето. Командирът на кораба – капитан II сан Николай Данаилов мина през особено образование в Аржентина за това какви са спецификите на пролива и плаването във водите на Антарктида.

Очакванията са на 13 февруари корабът ни да доближи Южния залив на остров Ливингстън и българската антарктическа база “Св. Климент Охридски ”. Ръководител на 31-вата антарктическа задача е проф. Христо Пимпирев.
 
С наближаването до Антарктида природата се трансформира – делфини се състезават пред носа на кораба, край него летят черновежд албатрос и антарктически петрел – птици, които могат да се видят единствено на тези географски ширини. В идващите три дни корабът ще премине през пролива Дрейк с цел да стигне до крайната си цел – българската база.

„ Това е един от най-тежките мореходни пътища. Особеност на пролива е, че доста внезапно се сменят хидрометеорологичните условия и това основава усложнения за моряците. Преминаването пред Дрейк се счита за високо достижение ”, споделя адмирал Боян Медникаров, ректор на ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров ”.

Отговорните задания пред екипажа допускат и повишение на напрежението. В какви равнища и по какъв начин да се предпазят – изследва един от научните планове на борда. Взимат се проби за вируси, кръв, мери се кръвното налягане.

„ Това е опция да се откри дали стресът е фактор, който може да отключи болести, които всекидневно носим във себе си, само че нямаме визия за тях ”, изяснява доктор Петко Гинев, доктор във ВМА.

В лабораторията ни в Антарктида ще бъдат направени и кръвни проучвания на всички членове на експедицията.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР