Безвредни ли са дъските за рязане? Наистина ли сапунът убива

...
Безвредни ли са дъските за рязане? Наистина ли сапунът убива
Коментари Харесай

10-те най-големи заблуди за хигиената в домакинството

Безвредни ли са дъските за рязане? Наистина ли сапунът убива бактериите? Около тематиката хигиена витаят най-различни легенди. Много от тях сме възприели от родителите и бабите си, без да ги подлагаме на подозрение. Но кои от тях са правилни и кои не? Предлагаме ви да разгледаме 10 от най-разпространените заблуди.

1. Сушилните за ръце с въздушна бликам са хигиенични.

неверно

През последните години сушилните за ръце с въздушна бликам се постановиха в публичните тоалетни, защото изсушават ръцете за нула време и са по-екологични от хартиените кърпи. Но това прави ли ги хигиенични? Не, откри наскоро едно изследване на университета в Уестминстър, съгласно което сушилните за ръце с въздушна бликам центрофугират вируси на разстояние 3 метра през помещението с мивките. За съпоставяне естествените сушилни и хартиените кърпи популяризират вирусите единствено на 75 и 25 см.

2. Тоалетната е най-мръсното място в къщата.

неверно

Кърпата за миене на съдове е доста по-голям разплодник на бактерии. Дъската на тоалетната е суха и хладна, а бактериите избират влажни и топли места. Влагата и остатъците от храна по гъбата подтикват размножаването на бактерии, тъй че там гъстотата им е до 400 пъти по-висока в сравнение с върху тоалетната паница.

3. Мръсотията изниква от нищото.

неверно

Запитвали ли сте се в миналото от кое място се взема цялата прахуляк в дома ви? Източникът на по-голямата част от мръсотията сме самите ние. Ако разгледате прахта под лупа, ще откриете най-много кожни люспи, косми и власинки плат. Имайки поради, че човек губи приблизително по 40 000 кожни кафези на минута, цялата тази прахуляк не трябва да ни учудва. Това изяснява и за какво у дома е най-мръсно, когато сме имали посетители: повече хора създават повече прахуляк!

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР