Безвъзмездната помощ за фирмите ще бъде между 50 000 лв.

...
Безвъзмездната помощ за фирмите ще бъде между 50 000 лв.
Коментари Харесай

Министър Пулев: Даваме „зелена светлина“ с още 127 млн. лв. за иновации във фирмите

Безвъзмездната помощ за компаниите ще бъде сред 50 000 лева и 500 000 лева, като те могат да са микро-, дребни или междинни, както и сдружения с до 499 чиновници или огромни предприятия

127 млн. лева е бюджетът единствено на първата мярка по Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) 2021-2027; до края на годината се отварят още две за над 410 млн. лева

„ Даваме „ зелена светлина “ на още 127 млн. лева за българските компании. Както обещахме, в границите на мандата на Служебния кабинет, отваряме и новата стратегия „ Конкурентоспособност “, която ще има няколко процедури за общо 3 милиарда лева Това са пари за българските микро-, дребни и междинни предприятия, само че и за огромните. Снощи късно публикувахме за публично разискване първата от тези процедури – 127 млн. лева за създаване на нововъведения в родните предприятия “.

Това разяснява министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев във връзка оповестената за публично разискване късно нощес процедура „ Разработване на нововъведения в предприятията “ от новата Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) 2021-2027.

Подкрепа могат да получат да вземем за пример нововъведения, свързани с изкуствения разсъдък и повишението на промишления потенциал в асимилиране на изкуствения разсъдък, с облачни калкулации (Big Data, Grid and Cloud Technologies), с информационни мрежи, в това число безжични сензорни мрежи и безжична връзка или ръководство, уточни още Пулев. По думите му, ще се предизвикват нововъведения, свързани със стартирането на серийно произвеждане на български самостоятелни роботи и системи и внедряването им в индустрията и в браншове с дълготраен недостиг на фрагменти като земеделие, хигиенични действия и други

Пулев посочи, че безвъзмездната финансова помощ, която могат да получат родните компании, ще бъде сред 50 000 лева и 500 000 лева, като съфинансирането ще бъде до 60%.

Органът, който ръководи програмата – Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ към Министерството на нововъведенията и растежа (МИР), разгласява документите за публично разискване, като припомня, че парите са възможни за кандидатстване от микро-, дребни и междинни предприятия, само че и от огромни компании, в това число такива с до 499 души личен състав, в случай че са в съдействие с дребни и междинни предприятия.

По мярката ще могат да аплайват компании от разнообразни стопански браншове, като плановете им би трябвало да са в някоя от петте тематични области на Иновационната тактика за умна специализация – „ Информатика и ИКТ “, „ Мехатроника и микроелектроника “, „ Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии “, „ Нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености “ и „ Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна стопанска система “.

Допустими за финансиране ще бъдат и нови решения в биотехнологиите и здравословния метод на живот, водород-базирани технологии и потреблението на водород в промишлеността, енергетиката, превоза и бита. Средства ще се отпускат още за нововъведения и цифровизация на културни и креативен промишлености като медии, библиотеки, театрални и образни изкуства и други Допустимите разноски ще включват и наемане на квалифицирани експерти, учени, софтуерни експерти и други Важен детайл в мярката е опцията предприятията да заявят отбрана на индустриалната благосъстоятелност, като разноските, свързани с този развой, ще се поемат от програмата.

Предложения и мнения могат да се подават в период до 23.05.2023 година (включително) само в Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от ЕФСУ, раздел „ Европейски фондове при споделено ръководство (2021-2027) “, „ Процедури за публично разискване “ - https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/InfoPublicDiscussion/0a5a4290-5c65-42e6-a86a-9eff0d362875.

Другите две процедури, които следва да започват до края на годината, са за внедряване на нововъведения с бюджет 293 млн. лева и за фамилни компании и компании от креативен промишлености с бюджет 117 млн. лева.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР