Безумното изискване всяка сграда в България да се сдобие с

...
Безумното изискване всяка сграда в България да се сдобие с
Коментари Харесай

Комитова сложи край на драмите с данък "сграден паспорт"

Безумното условие всяка постройка в България да се снабди с механически паспорт в границите на две-три или пет години отива в историята. Служебният министър Виолета Комитова е разписала промени в Наредба 5 от 2006 година, с които периодите за жилищните блокове отпадат , а за публичните постройки крайната дата се отмества към далечната 2032 г.  В досегашният вид на наредбата, която към този момент е претърпяла серия поправки, се предвиждаше т. нар. паспортизация на постройките да завърши до края на 2022 година, след което на неизрядните притежатели да се постановат санкции и други наказания.

След приемането на наредбата преди 15 години всяка новострояща се страда влиза в употреба с изтотвен паспорт, в който се разказват главните й характерности - структура, съоръжения - ел, топло-, ВиК и така нататък, енергоефективност и така нататък, като концепцията беше за няколко години и старите здания, правени преди 2006 г, да се снабдят с такива документи. Такава акция обаче е доста огромна и скъпа и тъкмо затова периодите за приключването й бяха отлагани от няколко държавни управления. 

Новината за сегашната корекция в наредбата съобщиха трима политици от десницата, които още в по-миналия парламент сътвориха " група за напън "   за отпадане на квазиданъка " механически паспорт ", а в последно време са провели и серия срещи с отрасловия министър Комитова по въпроса. 

По предварителни оценки с отпадането на задължението ще бъдат спестени сред 300 и 500 лева на всяко домакинство или малък/семеен бизнес, или общо към 3 милиарда лева на българските жители и компании, оповестиха във Facebook Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев. Самата Комитова още с влизането си в служебния кабинет разгласи периодите и задължението за паспорт на всяка постройка за безумно. От ГЕРБ години наред обясняваха, че " няма мърдане " тъй като било европейско условие. Но се опитваха да го натрапят по неевропейски метод и в неизпълними периоди. 

Занапред правенето на механически досиета за старите обекти ще продължи, само че то ще става последователно, като ще е наложително единствено за постройки, за които е открито, че са рискови и би трябвало да се ремонтират, или когато се правят основни преустройства и реконструкции.
" Масовата паспортизация " заплашваше да се изроди като " всеобщото саниране " на панелни блокове - да сътвори " златен " бизнес за дефинира компании, които се занимават с обследвания на здания и разнообразни типове поправки, и голям риск паспортите да се вършат официално. В същото време за разлика от " безплатното " саниране, за което плащаше държавният бюджет,  техническите паспорти са си разход за притежателите на парцелите.

 

МАЩАБИ

В България има близо 2.8 млн. здания, само че едвам 11 000, или 0,39% имат механически паспорт сградния фонд в страната. Всички парцели, санирани по стратегии със средства от Европейски Съюз или от българския бюджет са с направени механически досиета, само че те са общо към 3000. Очевидно е, че в България  няма достатъчно специализирани компании, които да извършат паспортизация в над 99% от постройките в границите на слагането до момента периоди. 

Санирането като част от зелените проекти на Европейски Съюз за икономисване на сила е залегнало в редица европейските средносрочни документи, а също и в националната " тактика за подкрепяне обновяването на националния сграден фонд ", която предвижда до 2050 година  60% от жилищния и близо 17% от нежилищния фонд у нас да бъдат оздравени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР