Безценно старопечатно евангелие, което се пази в отдел Специални сбирки“

...
Безценно старопечатно евангелие, което се пази в отдел Специални сбирки“
Коментари Харесай

Какво дари Бачковския манастир на библиотеката

Безценно старопечатно евангелие, което се пази в отдел „ Специални сбирки “ на Пловдивската национална библиотека, към този момент има нов обков. Той е подарък от Бачковския манастир, а самодейността обителта да поръча и подари обкова е на игумена Велички свещеник Сионий.

Книгата е Изборно евангелие, отпечатано през 1719 година във Венеция и добито от Народната библиотека и музей през 1922 година. По-късно влиза в архива от редки и скъпия издания на НБ „ Иван Вазов “. Било е изплатено в добър тип на книжното тяло и с платнена корица, само че без обков. Същото евангелие е разказано в „ Паметник на пловдивското население “ от Константин Моравенов, който написа, че книгата е облечена с кадифе и има обков от посребрена мед.

Миналата година при посещаване в Бачковския манастир основният библиотекар в отдел „ Специални сбирки “ на НБИВ доктор Петко Георгиев открива, че и манастирската библиотека е имала евангелие от същия венециански тираж. В процеса на връзка с игумена дядо Сионий, Негово преосвещенство поема самодейността за изработването на обков на библиотечното евангелие. В края на предходната седмица обковът беше подготвен и персонално шефът на библиотеката Димитър Минев одобри дарението. Предстои закрепване на обкова към корицата, което ще бъде направено в  Лабораторията за консервация и реституция на НБИВ.

За първи път реставрираната книга ще бъде показана на Благовещение – 25 март, по време на откриването на огромна галерия в библиотеката, отдадени на пловдивския храм „ Свети Вмчн Димитър “. Изложбата е инициирана от съдружие „ Свети Димитър “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР