Безсъмнено ще се съгласите, че мелодиите на Винченцо Белини са

...
Безсъмнено ще се съгласите, че мелодиите на Винченцо Белини са
Коментари Харесай

220 години от рождението на Винченцо Белини

 Винченцо Белини Безсъмнено ще се съгласите, че мелодиите на Винченцо Белини са пропити с дълбока страст, а лириката струи от всеки звук и това е това неповторимо обаяние, което затрогва слушателите!

Италианският маестро е роден в сицилианския град Катания в фамилията на музикант на 3 ноември 1801 година Музикалният му гений си личи в ранна възраст и това го довежда до образование в Неаполитанската консерватория. Още първата оперна творба „ Аделсон и Салвини ” (1825) донася огромен триумф на младия композитор. Негови сътрудници го правят оценка високо и му предсказват огромно бъдеще. Но неочакваната гибел прибързано редуцира неговия витален път. Белини умира на 24 септември 1835 година в Париж на 34-годишна възраст.

В предаването на 6 ноември от 20 часа ще звучат обичани фрагменти от оперите „ Капулети и Монтеки “ и „ Пуритани “ и цялостен документален запис на „ Норма “ от театър на Софийската опера от есента на 1983 година под диригентството на Антон Гуаданьо и със солистите: Гена Димитрова – Норма, основна жрица; Александрина Милчева – Адалджиза, жрица; Карло Косута - Полионе, римски проконсул в Галия и Петър Петров – Оровезо, висш сановник на друидите, татко на Норма.

--> Сподел
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР