Безработицата в България е рекордно ниска, а в същото време

...
Безработицата в България е рекордно ниска, а в същото време
Коментари Харесай

Безработицата намалява, но разходите за обезщетения растат

Безработицата в България е рекордно ниска, а в това време порастват разноските на Държавното публично обезпечаване за компенсации за безработните. По данни на Националния застрахователен институт става дума за 26% повишаване за последните 4 години.

Според специалистите на Национален осигурителен институт, главната причина за сериозния растеж на разноските за обезщетение за безработните е по-високият междинен размер на това обезщетение. За 2018-а година то е 478 лв., до момента в който през 2014-а е 267 лв..

Ако през 2014-а хората с право на обезщетение за безработица са били малко над 100 000 души, то през предходната година те са с близо 29 000 по-малко, другояче казано, размерът на компенсацията нараства по-бързо, в сравнение с понижава броят на безработните. Причината за този растеж е, че среднодневното обезщетение е 60 на 100 от среднодневното заплащане, върху което човек се обезпечава, а то пораства. Освен това минималният дневен размер на компенсацията от 1-ви януари предходната година се усили от 7,20 на 9 лв.. Промяната в структурата на получателите на компенсации за безработица също е измежду аргументите за растеж на компенсациите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР