Безпрецедентен срив на турската лира се отчита през последните няколко

...
Безпрецедентен срив на турската лира се отчита през последните няколко
Коментари Харесай

Стотици българи атакуват Одрин, на границите е страшно

Безпрецедентен срив на турската лира се регистрира през последните няколко дни, като дъното е записано тази заран. В момента 1 лира коства едвам 22 стотинки, макар че в чейдж бюрата обичайно се купува за малко от горната страна - сред 23-25 стотинки съгласно валутния офис, оповестява

Турската лира доближи рекордно ниско равнище и по отношение на щатския $, достигайки 7.56120. Доларът пък леко се повиши по отношение на еврото и надлежно по отношение на лв., като през днешния ден се 1$ е с курс 1,65 лева или 0,84 евро.

Ниския курс на двете валути значи преференциални условия за всички, които вървят на шопинг в Турция, както и за поръчващите артикули от Съединени американски щати и от Китай, където нормално валутата за търгуване в онлайн уеб сайтове е доларът.

Има обаче и няколко неща, които би трябвало да се имат поради - в известните търговски градчета като Одрин, Лозенград и Чорлу съдържателите на магазините всекидневно поправят цените по отношение на измененията, с цел да не претърпяват обилни загуби.

При отварянето на границата на Турция, след траялата месеци обсада поради COVID-19, българите всеобщо се насочиха на шопинг, като най-неотложно запълват запаса на медикаменти и препарати. Мнозина пък се оглеждат за строителни материали и домашни използва, които по предписание са доста по-евтини в южната ни съседка.

Икономисти регистрират, че слабостта на лирата е реалност, макар че Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) предвижда, че турската стопанска система ще се свие по-малко от предстоящото тази година. Международната икономическа организация предвижда спад от 4,8% през 2020 година Но това беше преразгледано на 2,9% в междинната си икономическа вероятност.

В понеделник кредитната организация Moody’s понижи капиталовия рейтинг на турския дълг до най-ниското си равнище до момента, базирайки се на опасенията по отношение на валутните запаси на Турция и възходящата доларизация. Освен това Турция е белязана и от сериозна инфлация.

На Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево” предишният уикенд се изви километрична опашка от коли. Много наши сънародници щурмуваха Одрин за съботно-неделен пазар. Толкова беше засилен ползата, че кметът на града даже излезе с апел на български туристите да носят защитни маски и да съблюдават хигиена и обществена отдалеченост, предава Нова телевизия.

В събота заран чакането за прекосяване от и към Турция лиши часове. Стотици коли чакаха да преминат още от сутринта и в двете направления. От „ Гранична полиция” отвориха оптимално доста трасета, с цел да стане прекосяването по-бързо.

В петък против събота пътуващите бяха блокирани към 4-5 часа поради срив в системите на турската граница. През последните седмици това се случва постоянно. „ За миналата седмица за дните петък, събота и неделя минаха над 60 000 пасажери и близо 15 000 транспортни средства в двете направления.

Това беше най-натоварената седмица. Очакваме сходни числа и през този уикенд. ”, изясни зам.-началникът на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево” Яни Пейчев. В петъчния ден миналите южната ни граница са над 4 000.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР