Дружбата си има символ и това е нашият мост. А

...
</TD
>Дружбата си има символ и това е нашият мост. А
Коментари Харесай

Днес се навършват се 70 години от построяването на Моста на Дружбата между Русе и Гюргево

Дружбата си има знак и това е нашият мост. А на днешния 20 юни има и исторически празник - навършват се 70 години от построяването на Моста на Дружбата сред Русе и Гюргево! Днес честваме своята братска връзка през река Дунав, устояла във времето. С признателност към тези близо 5000 индивида, които са работили по построяването на Дунав мост! Поклон пред техния труд! Това написа кметът на Русе Пенчо Милков в формалния си фейсбук профил. 

" Това съвсем 3-километрово оборудване ни обезпечава опция за дейни връзки и развиване.

Блажени са градовете и страните, свързани по този метод!

Официалното разкриване на Моста на Дружбата е на 20 юни 1954 година, като в средата се срещат тогавашните ръководители на Министерските препоръки на Румъния и България Георге Георгиу-Деж и Вълко Червенков. За времето си нашият мост е най-големият смесен в Европа.

Извисява се на 30 метра над реката и е построен на две равнища – за влакове и коли, а междинната му част се повдига, с цел да минават огромните кораби.

Днес действителностите изискват да бъде построен и втори мост сред Русе и Гюргево. И работим интензивно за този триумф.

Честит празник, Дунав мост!

В двора на Регионалния исторически музей в Русе е открита галерия с 10 пана, представящи историята на Моста на Дружбата. Тя е взаимно дело на районните исторически музеи на Русе и Гюргево.

Ще можете да я видите доникъде на месец юли.

Днес в 14 ч. в Регионалната библиотека ‚Любен Каравелов “ ще бъде открита експозицията “Обект 889 “, която показва фотоси, книги и изявления за Моста на Дружбата.

Със съдействието на " Група Русе филм “ към Възрожденско читалище " Зора - 1866 “ ще се излъчват и фрагменти от документалния филм " Обект 889 “ ", написа още кметът на Русе.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР