Безпрецедентен подем в бизнес инвестициите - това е неочакваният резултат

...
Безпрецедентен подем в бизнес инвестициите - това е неочакваният резултат
Коментари Харесай

Как Русия оцелява в епохата на санкциите? Инвестира и то много

Безпрецедентен напредък в бизнес вложенията - това е непредвиденият резултат от глобите, които западните страни постановиха на Русия през последната една година поради войната в Украйна. Въпреки, че фирмите в страната към този момент показват адаптивност, рестриктивните мерки рано или късно ще ударят по частния бранш, написа в собствен материал Bloomberg.

Цялото военно изпитание на Москва се подхранва от растящия експорт на първични материали, който вкарва капитали в хазната на държавното управление и фирмите. Те похарчиха съществени средства за подмяна на задграничното съоръжение и на западните си сътрудници с локални или такива от различни пазари. Така вместо предстоящите 20% спад на финансовите разноски, данните на Bloomberg Economics демонстрират растеж от 6% през 2022 година
 Русия бележи сериозен растеж в бюджетния недостиг през януари
Бюджетът на Русия за 2023 катастрофира още през януари

Спадащите доходи от продажба на енергоносители, наказания и разноските за войната в Украйна оказват извънредно неподходящо отражение върху бюджета на Русия

Много от самодейностите на бизнеса идват благодарение на страната под формата на заеми и дотации. Така се появяват цели нови фабрики за батерии, хидравлични машини, медикаменти, химикали и така нататък В същото време одобрени компании като " Газпром " се постанова да вършат големи (в техния случай - двойни) вложения, с цел да преориентират инфраструктурата си към нови пазари в източно направление.

Минният бранш в Русия се възползва от високите пазарни цени и се трансформира в най-големия мотор на вложения в страната през предходната година. Металургичният колос " Северстал " се насочи към планове, които не са застрашени от глобите, а също така и стартира да създава лични IT решения за характерните потребности на своята промишленост. Със лични сили не престават дигитализацията си и огромни държавни банки като ВТБ и Руската земеделска банка.

Само по една стратегия за облекчено кредитиране дребните и междинни бизнеси имат разполагаем 4,3 милиарда $, отбелязва интернационалната бизнес медия.

Сега е добре. А на следващия ден?

Цената на икономическата изолираност може единствено да пораства и е прекомерно евентуално руснаците да получат самостоятелност от Запада на цената на по-скъпи и по-некачествени артикули, пишат от Bloomberg. Това се усеща и от самите компании - изследване на съветската централна банка демонстрира, че едвам към една четвърт от дребните и междинни компании възнамеряват увеличение на финансовите разноски. При огромните компании ситуацията е по-добро, само че не доста.

Иначе казано, бизнесът се приготвя за оцеляване, а не за напредък. Инвестициите от 2022 година са били нужни на бизнеса, с цел да оцелее в новата обстановка и това е асъдействало за по-малкото от предстоящото стесняване на производството. Сега обаче бъдещето не е розово.
 Русия ще похарчи годишните бюджети на няколко небогати района за два нови атомни ледоразбивачи
Русия ще похарчи годишните бюджети на няколко небогати района за два нови атомни ледоразбивачи

" Атомфлот " и Балтийският цех подписаха контракт за строителството на петия и шестия серийни универсални атомни ледоразбивачи

Въпреки че централната банка и Министерството на стопанската система на Русия плануват интервал на непоклатимост или единствено лек спад, Bloomberg Economics предвижда, че вложенията в дълготрайни активи ще се свият с 5% през 2023 година - сериозна спирачка за стопанската система, която се чака да се свие с 1,5%.

Намаляването на корпоративните облаги и натискът от глобите ще спрат инерцията и ще допринесат за несигурността, която евентуално ще докара до спад на разноските, въпреки и по-малък по мащаб от първата прогноза за 2022 година, съгласно Олга Беленкая, икономист във Finam в Москва.
 Над 550 интернационалните компании отхвърлят да изоставен Русия, огромна част от тях са европейски
Над 550 интернационалните компании отхвърлят да изоставен Русия, огромна част от тях са европейски

В листата на Йейлския университет влизат марки като Benetton и Philips, както и доста самолетни компании

" Изглежда, че вложенията, подкрепени от държавното управление и държавните корпорации, може да се усилят в допълнение, само че вложенията в частния бранш ще намалеят ", разяснява тя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР