Безплатни прегледи на щитовидната жлеза ще се проведат през март

...
Безплатни прегледи на щитовидната жлеза ще се проведат през март
Коментари Харесай

Безплатни прегледи на щитовидната жлеза


Безплатни прегледи на щитовидната жлеза ще се проведат през март и април в страната. Те са част от тазгодишната Националната осведомителна и скринингова акция, отдадена на болесттите на щитовидната жлеза. Инициативата е във връзка Международната тиреоидна седмица, която се организира за седма поредна година в България.

София, Варна, Пловдив, Русе, са част от градовете, в които ще се извършат безвъзмездни ехографски скринингови

прегледи. Те са предопределени най-много за хора, които в никакъв случай не са си преглеждали тиреоидния статус, които имат родственик с тиреоидно заболяване или попадат в някоя от рисковите групи (жени, които възнамеряват да станат майки, бременни са или неотдавна са родили, дами, които имат проблеми със зачеването и други.

Всеки,който желае да си запише авансово час, може да го направи на специфичната за това платформа.

Лице на акцията е актрисата Аня Пенчева, която от дълги години е със заболяване на щитовидната жлеза.

Организатори на самодейността са Националната пациентска организация (НПО) и ВИОМ (Сдружение на засегнатите от болести на щитовидната жлеза).

Преди броени дни ендокринолози се събраха в София за научния симпозиум „ Тиреоиден карцином – новости в диагнозата, лекуването и следенето “. На него бяха обявени най-новите данни за заболеваемостта от рака на щитовидната жлеза и предварителната защита от него. Лекарите бяха безапелационни, че ракът на щитовидната жлеза може да бъде с добра прогноза в към 90% от случаите, в случай че бъде открит в точния момент.

Свързани публикации.. Бременност и щитовидна жлеза - кои признаци постановат консултация? 0 Проф. Русанка Ковачева: С рак на щитовидната жлеза може да се доживее до напреднала възраст с следене 0 Ракът на щитовидната жлеза – с добра прогноза в 90% от случаите 0

„ Медицинската просвета към този момент познава освен оперативни, само че и неоперативни способи за лекуване на щитовидната жлеза, в това число

и на тироидния карцином и неговите метастази. Това може да бъде химична аблация с етанол, разнообразни способи на термоаблация, като лазерна, микровълнова, радиочестотна или с фокусиран ултразвук. Съществува и криоаблация – терапия със заледяване, само че тя към момента не е намерила приложение при щитовидната жлеза”, разяснява проф.Здравко Каменов, шеф Клиника по ендокринология към Александровска болница.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР