Безплатни кардиологични прегледи организира на 17 и 18 май Клиниката

...
Безплатни кардиологични прегледи организира на 17 и 18 май Клиниката
Коментари Харесай

Специалист: Ниското кръвно при възрастните може да е по-опасно от високото

Безплатни кардиологични прегледи провежда на 17 и 18 май Клиниката по кардиология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ във връзка Международния ден за битка с артериалната хипертония (АХ).

Прегледите ще се правят в кабинет 206 сред 14:00 и 17:00 часа, единствено след авансово записване на тел. 02 9432 332, оповестяват от болничното заведение. Те ще включват осъществяване на ЕКГ (електрокардиография) и обширен обзор от кардиолог.

Предназначени са за жители с резистентна хипертония (такава, която мъчно се поддава на контрол) и такива, получили сърдечни затруднения в резултат от прекарана коронавирусна зараза.

По данни на Националната лига по хипертония АХ визира 42.8% от мъжете и 39.7% от дамите в дейна възраст (между 24 и 65 години). Всеки трети хипертоник във възрастта 35-44 години не подозира за болестта си, а към половината от тези, които знаят, че имат АХ, не се лекуват.

Напоследък има доказателства, че точно слабият надзор на кръвното налягане във възрастта 44-66 години е главен рисков фактор за развиване на деменция (най-често Алцхаймер) в по-късните стадии от живота. Ето за какво следенето на артериалното налягане е значимо и би трябвало да стартира още от към 40-годишна възраст, изключително в случай че има фамилна предиспозиция, поучават лекари.

За да бъде сложена диагноза „ артериална хипертония “, е належащо стойностите на кръвното налягане да са над нормата най-малко при две поредни измервания в амбулаторни условия.

Нормалните стойности варират според от възрастта и съпътстващите болести.

„ Например при един човек на 30 години, целесъобразно е горните граници да не надвишават 140/90 mmHg, до момента в който при доста възрастни пациенти над 80-годишна възраст прицелните стойности на артериалното налягане са до 130/80, в случай че се толерира добре, само че би трябвало да се подхожда с нараснало внимание при вероятно намаляване на кръвното налягане “. Това изяснява Д-р Кирил Джоманов, кардиолог в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, и добавя, че при възрастните ниското кръвно може да е даже по-опасно от повишеното. Причината е, че ниското артериално налягане може да докара до нарушено кръвоснабдяване на мозъка и бъбреците. При възрастните пациенти главните еластични свойства на съдовата стена са изменени, не са толкоз еластични, в комбинацията с атеросклероза са предпоставки за нарушено кръвоснабяване. При тях ниските стойности на кръвното налягане не се толерират добре и хипотонията може да докара до световъртеж, замаяност и даже колабиране. Може да докара и до нарушение на бъбречната функционалност, разяснява младият кардиолог.

Той изяснява, че в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ постоянно съветват млади пациенти, които имат сърдечни недоволства в резултат на прекарана коронавирусна зараза. Някои от тях минават от единствено себе си, само че други изискват наложително посещаване на кардиолог. Сред признаците, които не са за подценяване, са продължителна разновидност в кръвното налягане, ритъмни нарушавания (сърцебиене и прескачане на сърцето); гръден дискомфорт. Зад тези недоволства може да се крие значително затруднение, като миокардит/перикардит, съществуване на перикарден излив и животозастрашаваща тампонада, които са постоянно срещани затруднения вследствие на вирусната зараза.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР