Безплатна детска градина и нова помощ за най-бедните пенсионери от

...
Безплатна детска градина и нова помощ за най-бедните пенсионери от
Коментари Харесай

Безплатна детска градина и нова помощ за най-бедните пенсионери от януари

Безплатна детска градина и нова помощ за най-бедните пенсионери от януари. Това планува законодателната стратегия към Споразумението за взаимно ръководство на България 2021- 2025 г. Тя е оповестена на уеб страницата на " Продължаваме промяната ". В нея влизат 73 законодателни начинания, които са подредени по браншове.

Първата точка е новият бюджет за следващата година. Той би трябвало да е подготвен до края на януари.

До юли пък би трябвало да се направи актуализацията му.  Предвидено е и увеличение прага за наложителна регистрация по ЗДДС до 100 хиляди лева. с бюджет 2023 година и 160 хиляди лева за 2024 година при непоколебим надзор за съгласуваност и налагане на наказания. 

До юни би трябвало да се направи и обзор на законодателството и структурите на регулаторните органи и борсите, виновни за контрола на финансовите пазари. До март пък би трябвало да има инспектиране на Наредба Н-18. В пакета влизат и промени в Търговския закон в глава неплатежоспособност, основаване на ново гъвкаво сдружение, отговарящо на потребностите на започващи и иновативни компании. Промени в Закона за частните правосъдни реализатори, Граждански процесуален кодекс, Данъчно-осигурителен процесуален кодекс и ЗСДВ в частта за наложително осъществяване и КСО в частта санкции/административни санкции при невнасяне на дължими осигуровки. За тях обаче няма посочен период.

В сферата " Правосъдие " влиза делене и реформиране на КПКОНПИ посредством промени в ЗПКОНПИ;  придаване на проверяващи функционалности на антикорупционното звено/комисия, включително посредством промени в Наказателно-процесуален кодекс. Те би трябвало да не по-късно от 3 месеца от започване работа на Народно събрание. Същият е и срокът за промени в Закона за правосъдната власт(ЗСВ) за трансформиране на Висш съдебен съвет за магистратите да продължат да упражняват дейно специалността си по време на мандата.

Незабавно би трябвало да стартират промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт за закриване на профилираните углавен съд и прокуратура. Въвеждане на правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане. Изменения в Закон за съдебната власт за ограничение пълномощията на основния прокурор по надзора за правда единствено до конституционно предвидената компетентност. Транспониране на Директива 2019/1937 по отношение на отбраната на лицата, които подават сигнали за нарушение правото на Европейски Съюз, като срокът за имплементиране е до 17.12.2021 година

 Диалог за разискване на конституционни промени би трябвало да стартира неотложно, само че не по-късно от 6 месеца от започване работа на Народно събрание.  Следващата точка е реформиране на системата на правосъдните такси в съдилищата, с цел да се гарантира достъпа на жителите до правораздаване. И тук измененията би трябвало да стартират неотложно и да са подготвени най-късно след 6 месеца. Това е срокът и за промени в Закона за обществените предприятия, Правилник за прилагане на Закона за обществените предприятия (въз основа на разбор за актуализация) и промени и Закона за приватизацията и следприватизационен надзор.

Предвиждат се и промени в Закона за енергийната успеваемост за унищожаване на ограниченията за прилагане на финансови запаси, като това ще е част от дълготрайните ограничения на бъдещето държавно управление и не е посочен период за осъществяване.

Специална точка е отделена и на измененията в Закона за концесиите за по-добра отбрана на националните интереси. Тук влизат смяна на концесионните такси, тъй че да догонят средноевропейските такива, включително критериите за установяване на таксите, само че не е посочен период. Част от дълготрайните ограничения ще са и реформи  в Закона за водите, Закона за концесиите и ЗЕ с оглед усвояване на геотермалната сила. Ще се положат старания битовите консуматори да не бъдат извеждани нарегулирания пазара от 01.01.2022 година

През 2022-2023 година би трябвало да се сътвори нов Закон за лечебните заведения. Коригиране на дисбаланса в устойностяването на клиничните пътеки и извеждане на ролята им на финансов механизъм, като първа стъпка към прекосяване на нова система на финансиране. Пилотно въвеждане на нови финансиращи механизми.  До края на идната година би трябвало да е подготвена и законодателна самодейност с оглед основаване на електронно здравно досие и електронна здравна система. Промени в Защитена зона и ЗЗО за въвеждане на нови финансиращи механизми Здравеопазване пък ще се създадат най-късно 2023 година Ще се вкарат и нови методични управления за лекуване и диагностика до декември 2022 година Пак в този период би трябвало да са подготвени и законови промени, гарантиращи дейностите и структурите в труднодостъпни и отдалечени региони като инфекциозни, родилни и детски звена и отделения, както и обществено значими за съответния район звена да бъдат финансирани на база потенциал и нужда. До декември 2022 година ще има и промени в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина с оглед повишаване на достъпа на жители до лекарства (деца до 14 година и др).

Предвидена е и нова правна рамка за структурата и функционалностите на Министерство на вътрешните работи на база препоръките от подробен функционален разбор. Той би трябвало да е подготвен за 6 месеца, а след това ще има и нов закон за Министерство на вътрешните работи.

Предвидено е изменение на Закон за обществените поръчки и ППЗОП за цифровизация на процедурите, ясни правила, по-добро контролиране “инхаус ” процедурите за предварителна защита и предотвратяване на злоупотреби с публични средства; Промени в договорите по Закон за обществените поръчки (поради фрапантно повишаване на цените) по правила, които да подсигуряват нулева опция за злоупотреби; да залегнат европейските правила по Fidic; ПЧП - да сътвори механизъм за по-добро действие. Всичко това би трябвало да е готово до 6 месеца. Предвидено е и изменение на ЗСРС по повод изискванията за искане, приемане и ползване на информация добита, посредством СРС, включително и метода и сроковете за запазване и заличаване на добитата посредством СРС информация.

До края на мандата на бъдещето държавно управление би трябвало да се одобри Кодекс за устройство на територията, алтернативно приемане на нов Закон за устройство на територията.

До идващия декември би трябвало да има проверка и актуализация на законовите и подзаконови нормативни актове, уреждащи разпоредбите, по отношение на устройство на територията, защитени зони, категоризация на градежите и въвеждането им в употреба.

През мандата на държавното управление на " Продължаваме промяната " ще се направи Закон за протекция и развиване на културата, Закон за културното наследство и (евентуално) Закон за локалното самоуправление и локалната администрация - с оглед основаване на районни общински препоръки за запазване и развиване на културното и културно-историческото завещание.Закон за театралните изкуства; Приемане на културна тактика. Ще се преразгледа и закон за меценатството. Законът за радиото и малкия екран ще се приведе в сходство с европейската рамка и други използвани условия. С оглед засилено правоприлагане при отбрана на авторските права и ефикасни ограничения за преустановяване на пиратството; ОКУП да имат общи банкови сметки.

Незабавно ще се създадат и промени в Закона за туризма, Закона за локалните налози и такси, Наказателения кодекс, с цел декриминализиране на транспортите с МПС до 8+1 места, въведено през декември 2020 година, и ЗДДС с оглед опазване на специфичната ставка 9% до края на 2022 година

Промените в Закона за поощряване на вложенията ( след правене на цялостна следваща оценка на въздействието на закона по повод постигнатите резултати от наличните тласъци.) Наредба за изискванията и реда за издаване, удължение и лишаване на удостоверение за високотехнологичен и/или новаторски план, наименуван " Стартъп виза ".

Ще се направи и сериозен и изчерпателен обзор на нормативната и стратегическа рамка в областта на защитата, включително с фокус върху ЗОВС и Закона за запаса. До края на идната година ще има смяна в Закона за военноинвалидите и военно потърпевшите.

До края на 2022 година ще има и нов Закон за движение по пътищата. До 1 година ще има и изменение на ЗУО по отношение на въвеждане на ограничения срещу нерегламентиран импорт на отпадъци; за въвеждане на депозитната система при опаковките, поощряване на редукцията на боклуци и рециклирането, както и разширение приложението на принципа „ Замърсителят заплаща “. До полови година пък ще са подготвени изменение на Закон за биологичното разнообразие по отношение на въвеждане на органи по ръководство на защитените зони. Ще се направи и нов закон за ВиК след правене на Национална тактика за ръководство иразвитие на водния бранш - околна среда.

Тук влизат и изменение на законите за околната среда, за биологичното многообразие,за чистотата на атмосферният въздух и за генномодофицираните организми с оглед преустановяване на наказателни процедури в сфера. Те би трябвало да са подготвени доникъде на  април 2022 година

 Промени в законите за устройство на територията и за околната среда за споразумяване проблемите на уличното озеленяване и зелената система в градовете. Те би трябвало де са подготвени до среда декември 2022 година

Ще има и промени в Закона за запазване на околната среда с оглед надзор върху миризмите и светлинното замърсяване, които ще са факт до декември 2022 г.  В същия период ще са подготвени и промени в закона за отбрана от шума в околната среда за надзор върху шума от строителството и несистемните източници, както и промени в закона за отговорността за породени екологични вреди с оглед обвързването му с административно наказателните процедури по Закон за опазване на околната среда. В точките е записано и промени в Закон за ограничение изменение на климата.

Освен това ще се създадат и промени в Законите за горите, за лова и запазване на дивеча, за рибарството и аквакултурите и други свързани закони с оглед основаването на Държавна организация по горите, която ще е подготвена до януари. 

Предвидено е да се вкарат в националното законодателство детайлите от Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, касаещи директно насилието против дами и домашното принуждение.

Освен това ще има и промени в настоящия Закон за спорта и правилника за използването му,алтернативно нов Закон за спорта. 

Промени ще има и в Кодекса на труда. Една от тях ще е регламентирането на отдалечената работа. Тук влизат и  цифровите трудови книжки, европейски стандарти на добавката за нощен труд, транспониране на наставления на Европейски Съюз за гъвкаво работно време и гъвкаво потребление на отпуски. Те би трябвало да са факт до второто шестмесечие  на 2022 година

В Кодекса за обществено обезпечаване ще се планува механизъм за обезщетение на обезпечените майки през втората година на майчинството; обвързване на минималното обезщетение за безработица с МРЗ. Това ще е готово през първо шестмесечие на 2022г.

Ще се създаде и одобри на Наредбата за качеството на обществените услуги. Освен това ще се направи и разбор на Закона за обществените услуги през идната година.

Ще се преразгледа и Стратегията за дълготрайна грижа през втората половина на 2022 година Тогава ще се одобри и Национална тактика за детето.

Бъдещето държавно управление ще  направи и разбор, подробни планове и основаване на механизъм за актуализация на пенсиите и основаване на нов механизъм за годишно индексиране на пенсиите, който да е резистентен във времето. Това ще е реалност през втората поливана на 2022 година

Предвиден е и разбор на политиките за хората с увреждания и съответни промени в политиките и на законодателството, той би трябвало да е подготвен до 6 месеца. 

Ще се дефиниране на „ енергийна беднотия ” и „ минимално количество вода за питейни потребности и битово ползване ” – правене на повсеместен механизъм за подпомагане;.

До година пък би трябвало да се изготви дълготрайна тактика за приходите.

В Кодекса за обществено обезпечаване ще се направи смяна, тъй че да се обвърже оптималния месечен размер на осигурителния приход с размера на междинната работна заплата за страната;- размерът на паричното обезщетение за развъждането на дете до двегодишна възраст – да е не по-малък от размера на минималната работна заплата за страната;- обвързване на размера на минималното паричното обезщетение за безработица с размера на минималната работна заплата за страната.

Ще се въвеждане на месечна обществена помощ за пенсионерите, чиято пенсия е по-малка от размера на линията на беднотия за страната – в размер на разликата сред получаваната пенсия и линията на беднотия. Новата помощ ще е реалност още от януари.

Ще се вкара и „ автоматизиран “ механизъм за годишно установяване на размера на минималната работна заплата за страната;- увеличение на заплащането на нощния труд;- въвеждане на електронна форма на трудовите книжки;- транспониране на Директивата за равновесието сред професионалния и персоналния живот;- прецизиране на уредбата на работата от разстояние. Всичко това би трябвало да се случи през втората половина на идната година. 

Предвиждат се и безвъзмездни учебници за всички възпитаници от 1-ви до 12-ти клас. Това би трябвало да е реалност до юли 2022 година

Предвидена е и смяна в Закона за предучилищното и учебното обучение за неспособност за партийно влияние върху и от страна на РУО, шефовете и учителите. Подобряване на нормативната рамка за цивилен надзор.

Ще има и проверка и актуализация на законовите и подзаконови нормативни актове,уреждащи: разпоредбите за асортимент и назначение на шефове на просветителни институции; административните условия към учителите; създаване на сложен проект за мотивацията като стратегическа цели средство за учители, шефове, възпитаници и родители; нова система за стипендии за учениците; ограничение броя учебниците по предмет за всеки клас, смяна в системата за оценяване пригодността на учебниците; цялостен обзор на образователното съдържание;,улесняване на достъпа на външни експерти по избрани образователни дисциплини в училищата; нова система за атестиране на учителите и шефовете, включваща оценяване на знанията и уменията на учениците на входа и изхода от съответния учебен етап; нов модел за финансиране на учебните заведения. Всичко това ще е реалност през 2022 - 2023 година

Залагат се и промени в Закона за професионалното обучение и образование за възстановяване качеството на образованието и връзките с бизнеса. Ревизия и актуализация на законовите и подзаконови нормативни актове, за превъзмогване на главните проблеми в приобщаващото образование- липса на потенциал и тласъци, както и недобра съгласуваност сред институциите в системата на предучилищно и учебно обучение,държавните и локални органи и структури, доставчиците на обществени услуги, родителите, гражданския бранш.

Ще се направи и проверка и актуализация на законовите и подзаконови нормативни актове за рационализиране на механизмите за обезпечаване на високо качество на висшето обучение и научните проучвания без да се нарушава академичната автономност.

Предвиден е и нов Закон за поощряване на научните проучвания и нововъведенията, който да включва обединен стандарт заложен от страната за качество на научните проучвания.Актуализация на Закона за развиване на университетския състав за гарантиране на качеството на научните проучвания и на преподавателските фрагменти от страната. Срокът тук е  2022 - 2023 година

Преглед и при нужда рационализиране на нормативната база по повод опциите за полагане на труд от студентите по съответната компетентност и включването им в научни проучвания.

Законови промени в бранш земеделие за дейна роля в поддръжка на потреблението на български артикули. Насърчаване на регистрацията и промотирането на артикули със предпазени географски означения, които включват предпазени наименования за генезис, предпазени географски инструкции и храни с традиционно-специфичен темперамент, както и артикули,произведени по национална система от доброволни стандарти,гарантираща качество, генезис, заслужено заплащане.

Заложено е и приемане и въвеждане на Национална система от доброволни стандарти,гарантираща качество (Традиционен артикул, Пресен продукт), генезис (Местен артикул, Фермерски артикул, Планински продукт), Справедливо заплащане, достъп до пазара (Директно от производителя, Пресен продукт).

Ще се сътвори и нормативна база на административен потенциал за работа на борсите и локалните фермерски пазари. Изграждане на 6 районни събирателни пазара с огледални мощности за пресни плодове и зеленчуци, и месо, посредством публично-частни партньорства (ПЧП) сред страна, общини и оператори, които да дадат опция на дребните, междинните и огромните производители/вносители да пласират своята продукция към всички национални и районни оператори и/или за експорт, събирайки в едно митници и Национална агенция за приходите, лаборатория на БАБХ,сортировъчни мощности, пакетажни цехове, експедиционни, маркетинговии консултантски услуги, склад и предпазване. Това ще се случва през идващите две години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР