Безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и на

...
Безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и на
Коментари Харесай

Румен Радев: Безмълвието днес може да ни струва скъпо утре

Безмълвието през днешния ден може да коства скъпо на подчинените и на данъкоплатците на следващия ден. Това предизвестие насочи президентът Румен Радев в словото си във връзка Деня на храбростта и празника на Българската войска 6 май. Държавният глава по традиция приказва преди началото на парада на пл. " Александър I Батенберг ".

В деня на храбростта да отдадем дължимото и на всички българи, които водят война за истината, въстават против произвола и застоя, прикани Румен Радев.

Малко са страните, съхранили своето име, религия и език през многовековни превратности и тествания. Ако през днешния ден България е една от тях, то е тъй като нашият народ е изпитал и осъзнал нуждата от единството на меч, дух и слово. Затова на днешния ярък християнски празник – Гергьовден, нашият народ отдава своето самопризнание към своите войни и отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската войска. Летописите пазят безброй победи на войската ни в отбрана на нашия народ, националното единение и самостоятелност, сподели президентът. По думите му и в най-тежките дни на тествания, когато други са бягали от отговорност, българският боец е бил последната саможертвена бариера в отбрана. За българина армията постоянно е била знак на чест и смелост, добави президентът.

Да не забравяме, че през днешния ден 6 май е и Ден на храбростта. Да отдадем дължимото на всички българи, които водят война за истината, въстават против произвола и застоя и отстояват демокрацията. В тях е вярата за една по-справедлива, по-човечна и просперираща България. Чест и популярност за Българската войска и за всички храбри българи. Честит празник на хората с пагони. Да живее България, сподели Румен Радев.

По думите му след десетилетия на неуважение Българската войска би трябвало да заеме своето почтено място в българското общество. Това ще стане освен по силата на външните ни провокации и съюзните ни отговорности, а тъй като армията ни е призвана да бъде стожер на непоклатимост, държавност и парламентарен ред. Като институция с високо публично доверие, която би трябвало да бъде опазена от всевъзможни политически вмешателства.

Българската войска е школа за национализъм и геройство, на отдадени на Отечеството персони, които имат един блян – свободна, мощна и благоденстваща България. На тях изискуем самопризнание и по-добри условия, с цел да могат почтено да извършват своята сложна, рискована и високоотговорна задача, добави президентът.

Изправени сме пред ново тестване да трансформираме парите за армията в модерни отбранителни качества, сподели още Радев. Днес, когато дефинитивно се простихме с илюзиите, че участието в отбранителни съюзи без развиване на лични качества е задоволително изискване за гарантиране на сигурност. Когато въоръжените ни сили са сложени най-накрая във фокуса на финансовата политика на страната, сме изправени пред ново изпитание-да трансформираме парите за армията в модерни отбранителни качества, дейно и ефикасно, съобщи Румен Радев.

По думите му тази цел изисква ясна визия, бистрота и ценене на военната експертиза, тъй като сложността на модерно военно дело и технологии изисква освен натоварен дилаог сред държавното и висшето военно управление, само че и дейна и кардинална позиция на българския генералитет. Безмълвието през днешния ден може да коства скъпо на подчинените и на данъкоплатците на следващия ден, уточни още президентът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР