Безкрайно търпеливите британци, които искат да отдадат последна почит към

...
Безкрайно търпеливите британци, които искат да отдадат последна почит към
Коментари Харесай

Бдението на Елизабет II доведе до ''феномена на опашката''

Безкрайно търпеливите британци, които желаят да отдадат последна респект към кралица Елизабет II породиха т.нар. феномен на ``опашката``. Оказа се, че доста поданици са подготвени да чакат на намерено повече от 24 часа, зъзнейки в студеното лондонско време с единствената цел да зърнат за няколко секунди ковчега на починалата кралица в Уестминстър.

Те са подкрепени от стабилна инфраструктура от преносими химически тоалетни, кафенета с удължено работно време и стотици доброволци. Има и обособена система за билети за хора с увреждания, за които многото часове на бавно движещата се опашка биха били непостижими.

Опашката се вие по южния бряг на река Темза от " Саутуорк парк``, около Тауър Бридж, изложба ``Тейт`` и мостът ``Ватерло`` чак до моста ``Ламбет``. След това се връща назад по северната страна на реката, през ``Виктория Тауър Гардънс``, парка до Уестминстърския замък, преди да стигне до залата, където посетителите минават около ковчега кралицата. Изживяване, което завършва за секунди.

В събота сутринта държавното управление заяви, че искащите да изпратят кралицата би трябвало да чакат ``най-малко 24 часа``, което по-късно спадна до малко по-разумните 16 часа, преди изкачването да стартира още веднъж. И въпреки всичко, макар ниските температури в петък вечер, хиляди продължиха да се причисляват към опашката, отбелязва в. ``Гаридън``.

Роб Джоунс, професор по политология в университета в Есекс, който проучва мотивацията на хората на опашката, споделя, че не става въпрос за роялисти, които скърбят за кралицата, а повече за ``колективно събиране, чиято цел е да се стигне краят на опашката``.

За разлика от мощно заредената с емоции тълпа на погребението на принцеса Даяна, хората, които желаят да изпратят кралица Елизабет II, макар събитията, се забавляват, до момента в който чакат. ``Не става въпрос за рев и ридание``, споделя Джоунс, който през уикенда е интервюирал повече от 400 души на опашката. ``Те изпитват най-вече позитивни, в сравнение с негативни страсти. Хората се любуват, само че не като че ли чакат за концерт, а по взаимно удовлетворяващ метод. Радват се на колектива, наслаждават се на събирането``, споделя Джоунс. Настроението е на стоическа устойчивост, съчетано с жизнерадостна сила.

Но щом тълпите стигат до Уестминстър, настроението става тържествено и прочувствено. Бавно минавайки в безмълвие около ковчега, заобиколен от гвардейци и четири мъждукащи свещи, множеството гости стопират, с цел да се поклонят. Докато се отдалечават, мнозина са видимо прочувствени. Сред тях са Сара и Чарли Калоуей, майка и наследник, които тръгват от Източен Съсекс, с цел да се причислят към опашката в 22:00 часа в петък. Сара, която работи в търговията на дребно, споделя, че преживяването е било прелестно, макар че не е спала в продължение на 27 часа, откакто се е наредила на опашката напряко от работа. ``Беше занимателно, беше добре, беше студено. Забавлявахме се малко по пътя, тъй че всичко е наред``, споделя тя. Въпреки че  разказва фамилията си като ``роялистко``, решението да тръгнат към Лондон било ``импровизация на момента``. ``Това се случва един път в живота. Кралицата беше невероятна. Израснах с нея, аз съм част от доста роялистко семейство``, прибавя Сара.

Опашката се оказва и място за започване на нови връзки. Джак и Зоуи, двама непознати, които се срещат за първи път в петък вечерта в 22:30 ч., до момента в който чакат, с цел да изпратят кралицата, сега възнамеряват да гледат дружно погребението. Други възнамеряват да го гледат по малкия екран или в едно от 125-те кина, които ще демонстрират събитието онлайн, или на отктиро от някой от огромните екрани, сложени на публични места в цялата страна.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР