Безкофеиново кафе от спелта – декофеинизизацията може да започне след

...
Безкофеиново кафе от спелта – декофеинизизацията може да започне след
Коментари Харесай

Безкофеиново кафе от спелта – как да направим полезната напитка

Безкофеиново кафе от спелта – декофеинизизацията може да стартира откакто зърната са минали развой на обработка (сух или мокър). Има няколко метода да се отстрани кофеинът – с вода, с разтворител и с въглероден диоксид.

Най-често извличането включва накисване на зеленото кафе в топла вода, като в нея остават кофеинът и по-голямата част от веществата, виновни за аромата. След това кафето се изважда и водата се пречиства от кофеина с деен въглен. По този метод остава разтвор на всички ароматни съединения, които се употребяват за накисване на към този момент безкофеиновото кафе, където то поема назад ароматите, изгубени при първото накисване.

Предимството на този способ е, че единственото, което се отстранява е кофеинът, а във водата остават всички аромати. Недостатък може да бъде смесването на ароматите на другите партиди и сортове кафе, в случай че разтворът се употребява неведнъж. Въпреки това, методът с вода е оптимален и безопасен.

Обаче има и по-подходящи способи, посредством които да си набавим чаша от обичаното ни безкофеиново кафе. То няма никакви нездравословни последици за нашето здраве, за разлика от огромна част от безкофеиновите кафета, които се оферират в България. Дори в противен случай, има много изгоди за нашето здраве.

Какво е спелта и защо е потребна?

Спелтата (или динкел) е антична зърнена просвета, произхождаща от Южна Европа. Тя е била необятно отглеждана в Европа и част от Близкия изток. Популярността на спелтата понижава през 19-ти век, само че в този момент се завръща още веднъж като здравословна храна.

Тази богата на хранителни субстанции пълнозърнеста храна е с високо наличие на протеини. Има огромно количество фибри минерали витамини (почти 2 пъти повече  витамин А  и  витамини от група B , по отношение на пшеницата), мазнини , фосфор и  белтъчини .

Спелтата съдържа огромни количества глутен, само че той е друг от този в елементарната пшеница, както като съответствие на глиадин и глутенин, по този начин и като матрица на протеините, която е по-лесно разтворима във вода и надлежно по-лесно усвоима от храносмилателната система. Спелтата не понася торене, не поема тежките метали и не се излющва. Понася се по-добре от хора с хранителни алергии към пшеница, заради по дребният брой алергени.

Това е повече от задоволително да се твърди, че приемът на спелта ще има много удобно деяние за всеки човек. Брашното, получено от спелта, е тънко, а приготвените с него самун, бисквити и макаронени произведения имат доста прелестен орехов усет.

Зърнени заместители на кафето

Спелта, ечемик, ръж  – точно от тези зърнени храни най-често се вършат заместители на кафето. Зърнените храни се пекат, с помощта на което те получават сходен характерен усет и мирис като кафето. Предимството е, че получената напитка не съдържа кофеин и в нея ще намерите доста минерали и витамини.

Тези зърнени храни постоянно се смесват с корен от цикория , който съдържа полизахарид инулин, който доста укрепва чревната микрофлора и оказва помощ за по-доброто храносмилане.

Как да създадем сами безкофеиново кафе от спелта – рецепта

Накиснете и измийте 1 чаша зърна от спелта. Сложете ги по-късно в чугунен тиган и ги печете, до момента в който покафенеят на всички места. Извадете 2 супени лъжици от спелтата в купа и продължете да печете останалите ядки, до момента в който станат доста тъмни на цвят, само че не и прегорели. Извадете ги и ги смесете с по-светлокафявите.

За да извършите 2 чаши кафе от спелта, поставете 2 чаши вода в тенджера от 1 литър и оставете да заври. Добавете 3 супени лъжици от изпечените зърна и варете за към 10 минути или до момента в който водата придобие кафяв цвят. Прецедете напитката, като запазите зрънцата и сервирайте.

Рецепта за безкофеиново кафе от спелта и цикория

  • 4 елементи спелта
  • 1 част цикория

За подготвяне на вашата съвършена чаша кафе от спелта има няколко разнообразни метода за подготвяне. Основните способи включват:

Смилане на зърната от спелта , както бихте създали с елементарните кафеени зърна. След това смлените зърна от спелта и цикорията се накисват в гореща вода. Накрая се прецежда през цедилка или френска преса, преди да пиете.

Традиционният способ за подготвяне на кафе от спелта изисква приготвянето на цели печени зърна от спелта в същата вряща вода, която планирате да пиете. Добавяте и цикорията на прахуляк. След като напитката стане подготвена, отстранете задачите изпечени зърна от спелта от вашето безкофеиново кафе. В този случай извадените зърна могат да се употребяват няколко пъти.

Заключителни мисли

Откажете се от кофеиновият табиет. Кофеинът даже в дребни количества може да подтиква растежа на кисти . За някой, който пие доста кофеин, крайният резултат може да бъде отмалялост , тревога , меланхолия и бодърствуване .

Кофеинът въздейства на тялото по доста способи. Той може да извлече калция от тялото, което е изключително проблематично, в случай че сте изложени на риск от остеопороза . Прекомерната консумация на кофеин покачва кръвното налягане , води до повишение на равнищата на холестерола и нарушава сърдечния темп. Кофеинът може да усили стомашно-чревните проблеми , в това число стомашен рефлукс и киселинност на стомаха. Кофеинът способства за фиброзно-кистозна болест на гърдата . Кофеинът утежнява плодовитостта .

От друга страна безкофеиновото кафе от спелта е затоплящо, смазващо и с висока хранителна стойност. То се понася по-добре от тялото от всяка друга зърнена просвета. Спелтата придава радостен манталитет, обезпечава благополучен разум и щастлив дух. “ Спелтата е храната на бъдещето ” – Хилдегард декор Бинген (монахиня, композитор, академик, писателка).

Независимо коя рецепта ще употребявате, с цел да приготвите кафето си, имате потребност единствено от умерено количество зърна от спелта. Открихме, че 1 до 3 супени лъжици са задоволителни, без значение дали са смлени или цели зърна. Надяваме се, че ще се насладите на това кафе от остарелия свят.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР