Безжичните мрежи са по-малко сигурни от кабелните мрежи, тъй като

...
Безжичните мрежи са по-малко сигурни от кабелните мрежи, тъй като
Коментари Харесай

Как да скриете Wi-Fi мрежата си

Безжичните мрежи са по-малко сигурни от кабелните мрежи, защото е доста по-трудно да се проникне в рутера ви – изисква се физически достъп до устройството. Ето за какво Wi-Fi сигурността е толкоз значима.

Едно от първите неща, които потребителите нормално желаят да създадат, с цел да се защитят в този случай е да скрият своите Wi-Fi мрежи и рутери, от тези които са наоколо, с цел да не могат да се свържат.

Според Make Use Of обаче преди да предприемете тази стъпка е нужно да сте наясно тъкмо какво вършиме и какви са плюсовете и минусите на тези ваши дейности. Ето за какво информацията по-долу може да ви е потребна.
Защо се постанова да криете Wi-Fi мрежата си?
Според IEEE 802.11 стандартите, всяка безжична мрежа би трябвало да има идентификатор, който се употребява от устройствата за свързване към тази мрежа, и той се назовава Service Set Identifier (SSID). Това е просто един приказен метод да се каже „ име на мрежата “.

 

Веднъж на всеки 100 милисекунди рутерите излъчват нещо, което се назовава beacon frame. То съдържа информация за мрежата, в това число SSID, и има за цел да разгласи, че тази мрежа съществува.

 

Това е все едно вашия рутер да крещи на света: “Ето ме! Казвам се Cisco04022! Ако можете да ме чуете, можете да употребявате това име, с цел да започнете връзка с мен! ”Това е методът, по който телефонът ви да вземем за пример знае за всички съществуващи Wi-Fi мрежи към вас.

Ето за какво доста консуматори си мислят, че в случай че спрат рутера си да „ крещи “ по този метод ще са в сигурност. Ако дадена мрежа не излъчва наличието си, тогава устройствата няма да знаят за нея и по тази причина няма да могат да се свързват. Така ли е обаче действително? Оказва се, че не е!
Ограниченията от скриването на мрежовия SSID
Безжичните сигнали са едни и същи: те стартират от източник (вашия рутер) и пътуват във всички направления (като непрекъснато разширяваща се сфера). Няма метод да „ насочите “ тези сигнали към съответно устройство, а даже и да можете, няма да можете да спрете сигнала незабавно щом доближи устройството и той ще продължи.

 

Да предположим, че вашата безжична мрежа не излъчва своя SSID. Никой не знае, че тя съществува с изключение на вас. Когато започнете да употребявате Wi-Fi мрежата както нормално, сега, в който извършите нещо, като да посетите уеб страница, вашият рутер ще излъчи сигнал с данните на този уеб страница, с цел да може компютърът ви да го получи. Виждате ли казуса? Този Wi-Fi сигнал би трябвало да премине през намерено, с цел да доближи до компютъра ви, което значи, че всеки в радиуса му може да го прихване.

 

С други думи, даже в случай че мрежата ви престане да излъчва своя SSID, хакерите и злонамерените консуматори към момента могат да я открият, като прехванат  предаванията на вашето устройство към рутера и предаванията на рутера към вашето устройство.
Как да скриете Wi-Fi мрежата си?
Твърдо сте уверени, че би трябвало да скриете своя SSID? Това е по-лесно в сравнение с може би си мислите. За задачата би трябвало да влезете в административния панел на рутера, а методите за това са разнообразни. Консултирайте се с управлението на вашия рутер, в случай че не сте сигурни по какъв начин да стигнете до административния панел. Трябва да наподобява по този начин:

 



 

В навигационната лента потърсете секцията „ Wireless “. Ако имате подменюта, потърсете нещо близо до Wireless Settings, Wireless Options, Wireless > Basic Settings, и така нататък Трябва да можете да променяте SSID, канал, канален режим и широчина на канала на страницата, само че най-важното е да намерите опцията, наречена Enable SSID Broadcast и да махнете отметката от нея. В взаимозависимост от модела на рутера, тази алтернатива може да се назовава „ Visibility Status “, „ Enable Hidden Wireless “, или „ SSID Broadcast “.

 


Как да отбраните Wi-Fi мрежата си?
Накратко, скриването на Wi-Fi мрежата не е ефикасна мярка за сигурност. В най-хубавия случай това е възпиращ фактор, който единствено предотвратява опцията хората да не виждат мрежата ви. Някой, който желае да проникне в мрежата ви, ще откри други способи. Ако в действителност желаете да защитите вашата мрежа, започнете с тези препоръки:

1. Променете идентификационните данни които са по дифолт за достъп до административния панел на вашия рутер. Ако не ги измененията, всички други настройки за сигурност са безполезни. Това би трябвало да е първото нещо, което вършиме с всеки рутер!

 

2. Използвайте криптиране посредством WPA2 и AES. Не забравяйте, че вашият рутер постоянно излъчва сигнали във всички направления, само че можете да извършите тези сигнали неприемливи, като ги криптирате. Това прави всеки сигнал, предопределен за вашия компютър, понятен единствено от компютъра ви.

3. Деактивирайте функционалностите WPS и UPnP. Това са комфортни функционалности, само че с огромни уязвимости в сигурността, по тази причина предлагаме да ги изключите допустимо най-скоро.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР