Безглутеновите храни стават все по-популярни в последните години, благодарение на

...
Безглутеновите храни стават все по-популярни в последните години, благодарение на
Коментари Харесай

Отказвате глутена умишлено? Ще си докарате диабет

Безглутеновите храни стават все по-популярни в последните години, с помощта на доста известни персони, които считат, че пазят здравословното хранене и непрекъснато сигнализират за заплахите, идващи с потреблението на глутен.

Благодарение на тях и редица други фактори хората започнаха да имат вяра, че в случай че не употребяват глутен, ще бъдат по-здрави и по-слаби. Манията по отбягване на естествения протеин доближи до такива равнища, че към този момент милиони хора заобикалят безусловно всичко, съдържащо глутен, неконсумирайки нужни и потребни за организма култури като пшеница, ръж, ечемик и лимец.

Ново изследване обаче раздруса радикално вярванията на безглутеновите фанатици, показвайки, че, заобикаляйки го, хората могат съществено да увредят сърцето си и в устрема си да се хранят здравословно безусловно да застрашат живота си.

 Жито

Изследователи от университета в Харвард потвърдиха връзка сред безглутеновите диети и диабет вид 2. Хората с цьолиакия и същинска нетърпимост би трябвало да заобикалят глутена по медицински аргументи. Но тези без такива здравословни проблеми не би трябвало да го изключват от менюто си. Ако избягвате зърнените храни като част от избора си за метод на живот, можете да си аргументите повече щета, в сравнение с изгода, предизвестяват специалистите.

Резултатите на проучването са изключително забележими заради размера и мащаба му. В него взели участие повече от 200 000 души над 30-годишна възраст. Дългосрочното наблюдателно изследване открило, че 20% от участниците, които употребяват глутен, са с 13% по-малък късмет да развият диабет вид 2 спрямо тези, които не ядат.

Това допуска, че консумирането на глутен може да понижи риска от насърчаване на диабет. Храните, които не съдържат глутен, имат по-малко диетични фибри и други хранителни микроелементи, което ги прави по-малко питателни.

 Хляб

Глутенът дава на организма мощ и сила, ускорява имунната система и усилва метаболизма. Без него тялото се изтощава по-бързо и става по-податливо на заболявания, споделя ръководителят на проучването – Ген Цонг от Харвардския университет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР