Безброй са публикациите, които ни убеждават колко е полезно да

...
Безброй са публикациите, които ни убеждават колко е полезно да
Коментари Харесай

5 начина да започнете да медитирате по-лесно

Безброй са изявленията, които ни убеждават какъв брой е потребно да медитираме. Днес е общоизвестно, че античната духовна процедура може сполучливо да се приспособява в живота на днешния всемирски човек и дружно с положителния сън, упражненията и здравословното хранене доста да усъвършенства качеството му на живот. Но за какво е толкоз мъчно да посветим по няколко минути дневно на това благотворно занятие?

Въпреки че лечението, която упражнявам, се базира на медитацията и тя е изиграла скъпа роля в голям брой моменти от живота ми, включвам и себе си в групата на хората, които изпитват опозиция, написа доктор Сет Гилъхан за Psychology Today. Може и вие да сте имали сходен опит – чели сте за изгодите от медитацията, пробвали сте и даже сте изпитали приятност от опита си. Може да сте отрили, че ви отпуска, уравновесява, даже освобождава – и сте се пробвали да  я извършите част от всекидневието си, само че без триумф.

Открил съм, че това е постоянно срещано измежду хората в моята клинична процедура, както и измежду сътрудниците ми. И не може да се изясни изцяло с спънки като „ нямам време “. Дори хора, разполагащи с прекалено много време, срещат същата опозиция.

Изглежда се случва нещо друго. Ако имаме мотивацията, времето и желанието да медитираме, каква е пречката?

Убеден съм, че е има един главен фактор: когато стартираме да медитираме, нещо би трябвало да спре.

И то е това, което ни кара непрекъснато да се стремим да съдим, да се вкопчваме, да отхърляме и непрестанно да оценяваме нещата съгласно това дали са в наша изгода или щета. Това положение на мозъка се съпротивлява на медитацията, тъй като по време на медитацията то умира, въпреки и краткотрайно.

Ако някой ви каже „ Егото ви не желае да му дадете пауза “, евентуално ще си кажете „ Лоша работа, отивам да медитирам “, само че нещата се случват по доста по-коварен и манипулативен метод. Като отчитаме съпротивата на мозъка да прекъсне нормалния си режим на активност, можем сполучливо да се оправим с нея. Както една пациентка го формулира: „ Медитацията стартира, когато решиш да медитираш. “

Как да създадем това решение по-лесно? Ако сте решили да медитирате има разнообразни способи да пристъпите по-лесно към това начинание (в допълнение на осъзнаването на съпротивата). Ето някои от тях:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР