Без значение колко заети са хората, те винаги намират време

...
Без значение колко заети са хората, те винаги намират време
Коментари Харесай

Всички обичаме клюките... докато не ни засегнат лично

Без значение какъв брой заети са хората, те постоянно намират време за злословия и наблюдаване на другите. – Артър Хейли

Интригите и клюките могат да имат опустошителни последствия.

Осъзнаването, че някой с видимо топла усмивка и доброжелателно държание, може да измисли отблъскващ сюжет, в който ние сме неприятният воин, може да бъде доста разочароващо и мъчно за превъзмогване тестване. 

Причината е напълно елементарна: хората са склонни да обръщат повече внимание на отрицателната информация, в сравнение с позитивната.

Припомните си да вземем за пример последния път, когато публикувахте нещо във Фейсбук. Може би сте получили доста позитивни реакции и единствено една отрицателна – фокусирахте се точно върху неприятния коментар, нали?

По сходен метод реагираме и на информацията за другите.

Изследванията на Роб Уилър от Университета в Станфорд демонстрират, че одобряваме съществено отрицателните злословия за другите, тъй като ги преглеждаме като потребна информация, която може да ни отбрани.

В резултат на това, когато някой популяризира подправени клюки за вас, е мъчно да се отърсите от тази известност.

Това може да навреди на персоналните и професионалните благоприятни условия и също по този начин е извънредно стресиращо.

Кои са някои от стъпките, които можете да предприемете, в случай че вие самите сте обект на безмилостни злословия?

Някои хора считат, че да бъдеш добър и радушен човек, е задоволително, с цел да се чувстваш предпазен. В избрани случаи това в действителност е по този начин.

Няколко проучвания са потвърдили, че да бъдеш честен и общителен фактически води до положителни резултати, в това число в професионален проект, само че напълно не те защищава изцяло от заплахата да станеш жертва на ревнивост или злоба.

Ако се сблъскате с мъчителни клюки, ще би трябвало да употребявате своята прочувствена просветеност, с цел да избегнете утежняване на ситуацията си, а в идеалния случай даже да го подобрите.

Следните няколко съвета могат да оказват помощ за смяна на обстановката:

Регулирайте отрицателните си страсти

Първоначално множеството хора дават отговор с възприятие на смут, яд, безпокойствие или даже беззащитност, когато се сблъскват с отрицателни злословия за себе си – изключително когато слуховете са погрешни и се усещат жертви на тази несправедлива обстановка.

В сходни случаи множеството от нас губят мотивация и попадат под въздействието на гнева или негативните последствия от напрежението. Марк Бъркет , шеф на Центъра за прочувствена просветеност в Йейл, поучава:

Съветът ми в сходни моменти е просто да се отдръпнете от обстановката и да се опитате да етикетирате страстите, които изпитвате. Това може да бъде доста потребно.

Използвайте успокояващите тактики, които работят най-добре за вас: дишане, медитация, разходки, занимания, работа – изключително в случай че обичате специалността си.

Дайте си време да дойдете на себе си. Когато съумеете да укротите страстите си, ще бъдете в положение да намерите доста по-конструктивно решение на казуса си.

Разширете вероятността си

„ Тъй като тези обстановки наподобяват несправедливи, вие се чувствате безсилни и може да загубите взор от огромната картина “, споделя още Марк Бъркет и добавя, че в такива моменти хората са подготвени или за война, или за бягство.

С други думи, вие сте или ядосани, или депресирани и засрамени. Тогава би трябвало да отстъпите обратно и да си зададете въпроса: Какво значи триумф в този миг? И би ли върнал този триумф възприятието ми за убеденост?

От проучванията знаем, че негативните страсти като стрес са свързани с наклонност за по-ниска самокритика – с други думи, нашите усещания са изкривени.

А на всички ни е добре известно, че не сме своята най-хубава версия, когато сме смутени.

Ето по тази причина ни би трябвало време – време, в което да се успокоим и да излезем от клопката на отрицателното мислене. Само по този начин ще можем да открием градивно решение на казуса си.

Проявете съчувствие и простете

„ По време на тези сложни моменти може да се почувствате в цялостна невъзможност, само че проявяването на съчувствие към хората, които са ви наранили, както и опитът сърдечно да им простите, могат да ви се отразят в действителност благотворно ”, споделя Бъркет .

Той цитира няколко психически проучвания, които поддържат концепцията, че когато прощаваме на някого, печелим на първо място ние.

Прошката може да ни помогне да продължим, да подобрим здравето и благосъстоянието си и като цяло да се почувстваме доста по-свободни и спокойни.

Погледнете обстановката в профил

Майкъл Краус от Училището по мениджмънт на Йейл акцентира смисъла на разграничаването от обстановката:

Най-важното нещо, което би трябвало да осъзнаете за този тип проблематично държание, е, че не сте отговорни вие, на процедура всеки може да попадне в неговия капан. Става въпрос за държание, подбудено от нерешителност, раздразнителност, безпокойствие по отношение на позицията в дадена организация или лично възприятие за непълноценност. Хората са склонни да основават интриги, да одумват и злословят, с цел да защитят личната си нежна същина. Те са в положение да те раздерат в името на това да блеснат в очите на другите.

И въпреки всичко би трябвало да бъдем почтени със себе си.

„ Понякога хората заслужават отрицателни забележки по собствен адрес, само че е значимо да превъзмогнат страстта си, да погледнат обстановката обективно и да се замислят дали в слуховете за тях има някаква истина ”, поучава Майкъл Краус .

Помислете по какъв начин да отговорите

Ако знаете кой стои зад слуховете, поговорете с него, само че едвам откакто сте овладели страстите си и сте съумели да се дистанцирате от обстановката.

Ако почтено обясните своята позиция и болката, която клюките са ви предизвикали, вие изцяло ще можете да измененията гледната точка на този човек.

Ако не знаете кой стои зад слуховете по ваш адрес, разкажете историята на доверените си хора. Така дружно ще противодействате на клюките.

Дайте си време

Психолозите акцентират значимостта на това да овладеем страстите си и да реагираме, едвам когато в действителност сме подготвени за това.

Междувременно продължавайте да се държите честно и оставете дейностите да приказват за вас.

Съсредоточете се върху позитивните неща

В сходни моменти е изцяло обикновено да загубим религия в себе си, да се отдадем на самосъжаление, да се връщаме още веднъж и още веднъж към унижението, което сме претърпели.

Това, което би трябвало да извършите обаче, е да се опитате да излезете от това тъмно положение и да се концентрирайте върху нещата, които ви вършат щастливи и ви карат се чувствате признателни за всичко, което имате.

Повярвайте, извършите ли това, доста скоро ще съумеете да превъзмогнете сложния интервал и да продължите напред.

Не забравяйте, че не сте сами

Най-неприятният аспект на това прекарване е възприятието, че сме изцяло сами в него. Но това не е по този начин.

Ако някой може да си разреши сходни прояви към вас, то бъдете сигурни, той си ги разреша и към други.

Това значи, че към вас има хора, които са претърпели същото, и точно те ще бъдат тези, които ще ви окажат нужната поддръжка.

Редактор: Ина Фенерова
Инфо: psychology.framar.bg

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР