Без значение дали искате или не, глобалната пандемия продължава да

...
Без значение дали искате или не, глобалната пандемия продължава да
Коментари Харесай

Полицейските автомобили на Ford могат да се дезинфекцират самостоятелно за 15 минути

Без значение дали желаете или не, световната пандемия продължава да е тук и последствията са забележими. Надяваме се, че най-малко има задоволително читатели, които са осъзнали и още един факт – запазването на здравето би трябвало да е главен приоритет, без никакво значение какви са спекулите на еднодневните звезди, търсещи светлината на прожекторите.

Поради този факт откриваме, че смяната в дневните практики, връщането на маските и за жалост на мнозина – миенето на ръце, би трябвало да се възобнови. От друга страна можем да открием и още един необикновен факт, колкото повече следваме рекомендациите, толкоз по-голям е шансът да запазим здравето си. Впрочем това е главен фокус и на някои автомобилни производители. В това отношение поглеждаме към автомобилната компания Ford, която години наред дава полицейските коли в Съединени американски щати.

Поради високата заболеваемост през 2020 година автомобилната компания реши да откри рационален метод за дезинфекциране на колите, с цел да може всеки представител на реда да се вози в безвредна среда. Точно затова беше пуснат нов програмен продукт, който след всяко дежурство се задейства и унищожава всички налични микроби в автомобила. Звучи необичайно или даже фантастично, само че решението е гениално.

След всяко дежурство, при активиране на въпросната стратегия, униформените би трябвало да изоставен возилото. Всички прозорци се затварят и парното автоматизирано покачва температурата до 56 градуса по Целзий. Процедурата по стерилизация трае тъкмо 15 минути и в същото време нито един вирус не може да оцелее нито във въздуха, нито по интериора на автомобила. По този метод всички зони, които са извънредно сложни за разчистване, могат да бъдат дезинфекцирани.

При активиране, моторът и отоплителната система стартират да работят в тандем, с цел да реализиран тази температура. Софтуера стартира да нагрява мотора, а по-късно пуска вентилацията да работи на 100% или даже малко повече, с цел да реализира мечтаната температура. Веднага след постигането на температурата, системата се изключва, само че поддържа същите градуси през по-студените месеци. По време на самия развой стартират да мигат спешните светлини, с цел да посочат, че колата е в развой на разчистване.

Ford се е допитал до учените от университета в Охайо, които са показали нужната температура и точния интервал за убиването на вируси върху повърхностите в колата. Изчисленията на компанията и учените демонстрират, че почистването и унищожаването на вирусите е с % на успеваемост съвсем до 100%.

Програмата е задействана още през март 2020 година в Ню Йорк и Лос Анджелис, а по-късно софтуера се пуска и във всички останали полицейски коли на марката. На този стадий обаче има единствено един деен модел – Ford Explorer. Добрата вест е, че всички модели от 2013 до 2019 година разполагат с тази екстра. Всички останали страни, които разполагат с този тип коли също могат да го употребяват. На този стадий се чака стартиране и за всички останали полицейски коли. Компанията отхвърля да дискутира в бъдеще дали счита да пусне тази екстра и за всеобщите коли, в това число и тези, които са предоставени на потребителя. Интересно ще е да забележим дали такава алтернатива ще има и за притежателите на коли от Uber и Lyft.

По информация на Ford към 176 000 автомобила от този модел са продадени на американските полицейски служби от 2013 година и откакто единствено програмен продукт може да реши редица главоболия, то органите на реда сигурно ще се усещат доста по-защитени. Това решение несъмнено може да се употребява и при другите компании, задоволително е просто да ревизират какви тъкмо са опциите на останалите мотори и отоплителни системи в машината.

И до момента в който колите демонстрират едно такова съвременно решение, останалите би трябвало към момента да мислят за рейсове и други обществени транспортни средства. Все отново е прелестно, че един ден всеки автомобил ще може да се почиства самичък с натискането на един бутон, а това несъмнено е стъпка в вярната посока.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР