Без законови промени може да се наложи университетите да връщат

...
Без законови промени може да се наложи университетите да връщат
Коментари Харесай

Денков: Без законови промени вузовете трябва да връщат 50 млн. лв.

Без законови промени може да се наложи университетите да връщат 52-те млн. лева, получени по процедурата за рационализация на висшето обучение по оперативна програма " Наука и обучение ". Това ненадейно самопризнание направи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков пред. Само преди седмици от екипа му твърдяха, че не е разпознат риск по програмата.

Денков коментира предимно политически въпроси - по адрес на " ИТН " той съобщи, че от партията са " торпилирали " някои процеси, давайки пример с измененията в закона за висше обучение (ЗВО). Поправките, уреждащи образованието на един студент от няколко вуза и плановите докторанти, бяха препоръчани за разискване още м.г., само че към този момент месеци наред не могат да бъдат гласувани. Те бяха отлагани както поради потребността да се прегледа различен неотложен въпрос - за 20-те млн. лева, които вузовете още не могат да си получат (заради условието преди този момент да одобряват национални правила за атестация), по този начин и поради вкарването на противоречиви текстове на второ четене, нямащо нищо общо с предмета на измененията - да вземем за пример да се даде възможност да се финансира висше обучение в чужбина, т.е. да се узакони стратегия " Стамболов ". 

" ЗВО е политически безпристрастен, той взема решение няколко на практика казуса, само че комисията се разпадна два пъти, в това число и хората от Има Такъв Народ бяха изтеглени. А ректорите споделят: Този закон ни би трябвало ", уточни акад. Денков. По думите му, в случай че измененията не се одобряват, чисто финансово университетите " ще би трябвало да връщат средства по една европейска стратегия ". " Защото се оказва, че е стартирана програма с европейски средства, без да има законовите учредения за това ", призна той, добавяйки, че се опитва да " излекува "  този проблем, само че с цел да стане това, законовите промени би трябвало да се гласоподават в пленарна зала идната седмица.

Политическите турбуленции вършат сложна прогнозата дали това ще се се случи. Вчера просветната комисия трябваше да прегледа измененията на второ четене, само че съвещанието за следващ път бе преместено - този път за през днешния ден. Предстои да забележим дали депутатите ще се съберат, с цел да решат казуса.

Още при започване на юни ректори алармираха пред " Сега ", че европроцедурата за рационализация на висшето образование няма нужната законова наредба. По нея към този момент са подписани контракти със 17 висши учебни заведения, които в партньорство с други университети би трябвало да основат взаимни стратегии. Те обаче стоят на хартия, защото статутът им не е организиран законово - разпоредбите по какъв начин да се създават въпросните взаимни стратегии се чакат точно с измененията в закона за висше обучение. Някои ректори, сигурни в редакциите, вече започнаха да набират студенти по взаимни стратегии. Други обаче не смеят и се чудят по кое време ще стартират да ги популяризират и по кое време въобще ще има време да наберат студенти. Европроектът завършва на 31 декември 2023 година, т.е. до тогава би трябвало да имаме обучени студенти най-малко 1 година във въпросните взаимни стратегии - нещо, което става все по-невъзможно за осъществяване.

На въпросите на " Сега " тогава от екипа на министър Денков обявиха, че измененията в ЗВО не са изискване за осъществяване на плановете на вузовете. " Те засягат на първо място административните процедури, а не същността на образователните проекти и стратегии, които се създават в границите на процедурата. Те допълват съществуващата нормативна уредба във връзка с организацията и финансирането на обучителния развой и издаването на взаимни дипломи в края на образованието ", заявиха оттам, препращайки към същия закон, който дава академична независимост на вузовете - в това число и " независимост на съдействие за осъществяване на взаимна образователна активност с други висши учебни заведения ". Заключението на МОН бе, че  " все още не е разпознат риск от несъблюдение " на плановете.

Не е ясно по какъв начин за няколко седмици неналичието на законови промени от незадължително изискване за плановете се трансформира в неизпълним препъникамък за триумфа им.

 

ОПАСЕНИЕ

Някои университети към този момент са оповестили новите си стратегии като съвместни, само че едната да вземем за пример ще се предлага в единия вуз, другата в другия-партньор, което е напълно друго от философията на взаимните стратегии, по които образованието следва да се организира от два или повече вуза.  " Повечето ще излъгват системата - ще пуснат стратегиите самостоятелно, само че ще ги нарекат взаимни. Качеството ще бъде неприятно, тъй като няма софтуерно време и нещата ще се претупат ", предвижда ректор.

" Акредитацията на взаимните стратегии би следвало да се извърши от НАОА допустимо най-спешно, в противоположен случай не могат да продължат дейностите по осъществяване на плана, който завършва на 31 декември 2023 година Налице е времево разминаване, в случай че акредитацията се забави и тези стратегии не започват в точния момент ", съобщи пред " Сега " проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив, изпълняващ план ОМНИА (4.7 млн. лева.) дружно с още няколко вуза, по който са създадени 9 взаимни стратегии - 3 докторски и 6 магистърски. НАОА обаче категорично съобщи, че няма да акредитира взаимни стратегии, до момента в който не се одобряват измененията в ЗВО.

" Приемането на 17-те ни взаимни програми от университетските препоръки на всички партниращи университети бе максимално бързо, даже рисково ускорено, изключително отчитайки нуждата от синхронизиране сред екипите от другите университети ", разясниха и от Софийския университет, изпълняващ проект МОДЕРН-А (5 млн. лева.) в партньорство с 9 вуза и 4 работодателски организации. За една от програмите - създадената взаимно от СУ и ТУ-София първа по рода си бакалавърска стратегия " Анализ на данни " - даже към този момент е разгласен банкет. Приети студенти обаче няма, няма и по какъв начин да има.  " В сегашния си тип законът за висше образование дава единствено тази опция. В очакване сме подаденият в Народно събрание през януари 2022 година план за промени в него да бъде прегледан на второ четене. Ако той бъде признат, тогава СУ ще приема още от юни от името на всичките си сътрудници във всички съвместни магистърски стратегии ", изясняват от СУ, признавайки, че законовата празнота ги принуждава да работят в огромна неизясненост.

" Все още не можем да обявим тези специалности като взаимни и да обявим банкет в тях. Следователно още веднъж сме изправени пред риск за несъблюдение на плана. Така напъните на всички екипи, работили интензивно по основаването на взаимните стратегии, и академичната общественост на цели 9 университета в България (не единствено по МОДЕРН-А, само че и още доста по аналогичните планове в другите висши училища) могат да бъдат хвърлени напразно ", притесняват се от СУ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР