Без ресурс и капацитет областните управителите поемат от 2021 г.

...
Без ресурс и капацитет областните управителите поемат от 2021 г.
Коментари Харесай

Областните управители поемат без ресурс контрола на мерките

Без запас и потенциал регионалните шефовете поемат от 2021 година контрола върху спазването на противоепидемичните ограничения. От тях се чака да издават при нужда разпоредби на кметовете, както и на други териториални поделения на централната администрация. Така горещия картоф с неспазване на ограниченията се трансферира на конструкция, която се съмнява още на старта, че ще може да се оправи. 

Това се разбра при окончателното гласоподаване на законопроекта за бюджета на Националната здравно-осигурителна каса за 2021 година Депутатите приеха текстовете официално и без спор, като нито едно предложение на опозицията не бе признато. 

5,341 милиарда лева ще бъдат приходите и разноските на НЗОК за 2021 година (б.р. бюджетът на касата се приема с уравновесено салдо). Сметките бяха повишени с 256 млн. лева над авансово препоръчаното от кабинета поради изключителното решение да бъдат обезпечени месечни добавки към заплатите на всички лекари и сестри в болничната помощ. За задачата централният бюджет обезпечава спомагателен трансфер от 237 млн. лева по бюджета на касата, с които ще се заплащат ежемесечно до приключването на изключителната конюнктура добавки в лечебните заведения от по 600 лева за лекарите, 380 лева - за експертите по " Здравни грижи " и 120 лева - за санитарите. Вероятно е забележителна част от сумата да бъде спестена при приключване на изключителната конюнктура до края на март, като парите, които не са усвоени, могат да бъдат пренасочени към други действия, свързани с преодоляване на епидемията. При гласуването на главните текстове от законопроекта депутатите отхвърлиха настояването на Движение за права и свободи следващата година да не се постановат твърди предели за редица действия предвид на усложнената конюнктура. 

С промени в други здравни закони Народното събрание вкарва серия от изключителни пълномощия по отношение на ограничение на следствията от рецесията. Министерство на здравеопазването получава опция да субсидира лечебни заведения за поддържането на подготвеност за оказване на медицински грижи. Субсидирането ще се прави въз основата на контракти, подписани по реда на Закона за държавните помощи. Здравният министър получи и инструмент, посредством който да наложи планувани от него реорганизации на лечебните заведения - риска от санкции и преустановяване на договорите на отказалите да се подчинят.  Според утвърдените от Народното събрание промени в Закона за лечебните заведения министърът ще има право да разпорежда на РЗИ-тата краткотрайна метаморфоза на  лечебните заведения, в това число установяване на лечебни заведения единствено за COVID-19 заболели, смяна в броя на леглата, командироване на медицински експерти сред лечебните заведения и други Още от в този момент е ясно, че тези текстове ще предизкиват напрежение и едва ли ще улеснят стиковането между МЗ и лечебните заведения. Редица области отхвърлиха да изпълнят към този момент дадена заповед за образуване на чисти лечебни заведения и лечебни заведения единствено за COVID-19 по чисто прагматични аргументи. Сега лечебните заведения, които не изпълнят такава заповед, рискуват санкция от 3000 до 10 000 лева и преустановяване на контракта с НЗОК за период от три месеца. Заповедите за метаморфоза обаче подлежат на обжалване. Предложението на Българска социалистическа партия тези текстове да отпаднат не бяха признати. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР