Без разширението компаниите рискуват да загубят критично важна регионална свързаност

...
Без разширението компаниите рискуват да загубят критично важна регионална свързаност
Коментари Харесай

Климатичните промени спънаха разширяването на лондонското летище "Хийтроу"

" Без разширението фирмите рискуват да изгубят сериозно значима районна съгласуваност и достъп до основни пазари по целия свят ", разяснява Адам Маршъл, общоприет шеф на Британската комерсиална камара, във връзка правосъдното решение. Според апелативните магистрати обаче няма спънка градежът на третата писта да бъде позволен, в случай че в бъдеще успее да отговори на интернационалните задължения на страната във връзка с климатичните промени

© Stefan Wermuth По дефинитивни оценки огромният план би коствал към 32 милиарда лири. Спорните проекти за създаване на трета писта към най-голямото лондонско летище " Хийтроу " забуксуваха след историческо правосъдно решение в четвъртък.

Апелативният съд в Лондон разгласи, че капиталовите планове за разширение на летището са незаконни, защото не са съобразени с държавните задължения на Англия в региона на климатичните промени и в частност с Парижкото съглашение за понижаване на въглеродните излъчвания.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Делото бе заведено по самодейност на природозащитни организации и кмета на Лондон Садик Хан.

Намеренията за разширение на " Хийтроу " бяха извънредно амбициозни и предвиждаха пренасяне на пътища, автомагистрали и даже корита на реки.

Новата писта и прилежащата инфраструктура трябваше да бъде подготвена някъде през 2028-2029 година, а цената й да възлиза на цел 14 милиарда лири.

Според обновената оценка цената на плана обаче скача още повече до галактическите 32 милиарда лири.

От управлението на " Хийтроу " оповестиха, че ще апелират правосъдното решение пред Върховния съд на страната.

За разлика от мениджмънта на аерогарата обаче държавното управление на Англия няма желание да се включи в делото на последна инстанция.

" Правителството е безусловно ангажирано с разширението на летището, само че желаеме да сме сигурни, че то не поврежда околната среда ", разяснява английският транспортен министър Грант Шарп, представен от BBC.

През 2015 година, преди да стане министър-председател, Борис Джонсън разгласи, че " ще легне пред булдозерите и ще спре строителството на третата писта ".

Три години по-късно обаче, през 2018 година, болшинството от английските депутати дадоха зелена светлина на плана, до момента в който Джонсън беше отвън страната.

След актуалното правосъдното решение изпълнителният шеф на " Хийтроу " Джон Холанд-Кей разяснява, че управлението на летището ще работи взаимно с английското държавно управление, с цел да " потвърди, че разширението е съвместимо с Парижкото съглашение за климатичните промени ".

" Без уголемение на " Хийтроу " Англия няма да бъде световен фактор ", обобщава той пред BBC.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР