Без неудобни въпроси и вяло премина изслушването на двамата кандидати

...
Без неудобни въпроси и вяло премина изслушването на двамата кандидати
Коментари Харесай

Прокуратурата не откри нарушение по случая с терасата на Пламен Георгиев

Без неуместни въпроси и неенергично мина чуването на двамата претенденти за ръководител на Антикорупционната комисия. Настоящият основен прокурор Сотир Цацаров и депутатът от " Воля " Симеон Найденов показаха в Народното събрание концепциите си за ръководство на КПКОНПИ.

По време на чуването стана ясно, че инспекцията на трансформиралата се в нарицателно тераса на предходния началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев е завършила. Припомняме, че точно въпросната тераса от 180 кв.м., която Георгиев не беше заявил, стана мотив той да се раздели с поста, за който в този момент се бори Цацаров.

Случаят с терасата на някогашния началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев бе началото на така наречен скандал „ Апартаментгейт ” с парцели на представители на властта, някои от които се разделиха с постовете си. До момента от прокуратурата изрично отказваха да оповестят дали инспекциите по случая са завършили и дали ще доведат до образуването на наказателни производства.

В тази връзка по време на чуването в Народното събрание през днешния ден на Сотир Цацаров задочно бе насочен въпрос от една от неправителствените организации в правосъдния бранш. Изненадващо той отговори, че инспекцията е завършила и резултатите са обществено притежание:

" Проверка бе формирана и тя бе формирана по персонално мое предписание. Проверката бе предоставена на Националната организация по приходите. След надлежна инспекция по реда на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс (Данъчно-осигурителен процесуален кодекс) Националната организация по приходите не откри каквито и да е нарушавания. Това е информацията и тя е обществено известна. "

В последна сметка стана ясно, че следствие против Пламен Георгиев, който подаде оставка през лятото на тази година и малко по-късно бе назначен за консул на България във Валенсия, няма да има.

Иначе пред депутатите през днешния ден Цацаров даде обещание гласност, възстановяване на отчетността и усъвършенстване на администрацията на КПКОНПИ, в случай че бъде определен да оглави комисията. По време на чуването на двамата претенденти не стана дума за неналичието на присъди за корупция по високите етажи на властта, който е главният проблем на прокуратурата, Антикорупционната комисия, както и съществена рецензия на Съвета на Европа към страната ни.

За сметка на това обаче депутатите избраха да задават общи въпроси към двамата претенденти като считат ли, че биха могли да довършат мандата си на поста, в случай че го заемат. На това Симеон Найденов отговори по този начин:

" Аз дали мога да подсигурявам, че ще изкарам мандата до края, това не мога да кажа, Всевишния може би знае. Ако съм жив и здрав, аз ще се постарая да го изкарам и ще мога да го изкарам няма аргументи да не мога да го изкарам. Господин Недялков желая да ви кажа, че един мандат не е задоволителен да се оправи или да понижи корупцията в България. Може би няколко мандата няма да са задоволителни. " /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР