Без дори и намек за самокритика, а с взаимни обвинения

...
Без дори и намек за самокритика, а с взаимни обвинения
Коментари Харесай

И в последния ден на НС депутатите се замеряха с обвинения

Без даже и намек за самооценка, а с взаимни обвинявания завърши последният пленарен ден на 48-ото Народно заседание. В заключителните си заявления обособените парламентарни групи прехвърляха едни на други виновността за пропадналите опити да се състави работещо държавно управление и за законите, които не бяха признати. Но пък единомислещо заключиха, че в този момент цялата отговорност за това какви хора ще попаднат в идващия парламент се пада напълно на народа. 

ГЕРБ-СДС: Вината е в " Демократична България "

От името на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова непосредствено упрекна за провала  " Демократична България ". " Разчитахме на поддръжка от страна на " Демократична България ", чиято роля можеше да е основна. Пред сътрудниците от Демократична България имаше явен избор - да работят дружно с ГЕРБ-СДС или да дадат още един мандат с незнайна дължина на служебното държавно управление на Румен Радев. Те избраха второто ", заяде се Атанасова. Тя се оплака, че герберите са били подготвени да " подадат ръка " на политическите си съперници, макар разликите, само че са срещнали " клишета и декоративно предпочитание за работа ".

Атанасова се върна и към грешките на държавното управление на Кирил Петков, като укори някогашните ръководещи, че не са заели ясна позиция във връзка с войната в Украйна, но такава е била постигната в първите дни на отиващия си парламент: " Беше продължена модернизацията на българската войска, бяха признати редица закони, свързани с проекта за възобновяване и резистентност ", похвали се Атанасова. 

Политическа партия: Парламентът на пропуснатите благоприятни условия

" Това Народно събрание се провали в главните си задания и няма да ни липсва ", съобщи лидерът на парламентарната група на Политическа партия Андрей Гюров. Той окачестви 48-ото Народно събрание като " Народното събрание на пропуснатите благоприятни условия ", " Народното събрание на хартията ", в който болшинството споделя: " тук е по този начин, това е най-хубавото, което можем да предложим ", само че малцинството знае, че тяхното обикновено не е " европейското обикновено ". 

Гюров не пропусна да спомене и измененията в Изборния кодекс, " родилното леке ", с което 48-ото Народно събрание ще бъде запомнено. " Тези промени станаха знак на този парламент - нарушаване на правилника, законите, конституцията, озаконяване на изборните злоупотреби ". 

Декларацията на " Продължаваме промяната " провокира укорителните думи на ръководителя Вежди Рашидов:  " Надявах се след три месеца малко да се измененията, само че очевидно не можете. Човек би трябвало да се научи да огледа към себе си, не може да се изцапате и да питате кой е отговорен. Днес е последният ден, дайте малко положително от " Промяната ". Все ненавист, ненавист, това не е добре ", сакара се Рашидов.

Движение за права и свободи: " Диалогът значи да строиш "

" Такава рецесия най-новата ни история не помни ", съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Той се обърна към сътрудниците си, че увлечени в личните си егоистични цели са изгубили способността да водят разговор. " Хората не желаеха избори, а час по-скоро да се решат техните проблеми ", сподели Карадайъ. " До таква степен сте се вкопчили в опорните точки, заклймяващи политическите съперници, че се оказахте лишени от обикновени отзивчиви умения. Политиката е на първо място отговорност. Диалогът значи да строиш и укрепваш мостове, а не да ги рушиш ", съобщи водачът на Движение за права и свободи. 

" Възраждане ": " Изборите са най-хубавото в една народна власт "

" Диалог има, само че няма разбираемост. Ние си приказваме между тях, само че не се чуваме и не се разбираме. Единственото, което ни остава, е да се обърнем към народа. Изборите са най-хубавото в една народна власт ", съобщи водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Той бе единственият, който не изрази страдание от това, че не бе формирано държавно управление. " Ние от " Възраждане ", като вярващи в мъдростта на народа, приветстваме това, че ще имаме опция за пети изправителен изпит ", сподели водачът на националистите.

Българска социалистическа партия: " Вместо битка с корупцията, се замеряхте със кавги "

Според водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова военното говорене е взело превес в 48-ото Народно събрание. " Ескадрилата, оръжията, Гладомора. Това военно преимущество в работата и говоренето на Народното събрание бе облечено в клишета и етикети ", сподели Нинова. И добави, че една от пречките да се сформира държавно управление, е било слагането на разграничителни линии и етикети. Вместо да се вземат решение проблеми, са се родили спекулации " кой е по-креслив и кой приказва повече " ; вместо битка с карупцията, са преобладавали свадите кой е по-корумпиран. 

Демократична България: " Управлява президентството "

" Управлява президентството. Ние имаме от ден на ден белези на един необявен от конституцията чудноват квазипрезидентски режим на ръководство на страната ", съобщи съпредседателят на ДБ Христо Иванов. И отговори на обвиняванията на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, че Демократична България са отговорни за неуспеха да се сформира държавно управление с първия мандат. " Защо трябваше да бъдем отговорни за неуспеха на първия мандат, откакто вие не се вслючихте в напъните за втория ", попита Иванов. И съобщи, че отиващият си парламент не е част от забавен за страната ни връх, а демонстрира, че парламентарната република е " сложена на трупчета ". " Това състояние приказва за съществено заболяване на нашата политическа система ", добави Христо Иванов. И похвали съпартииците си:  " Демократична България " с помощта на всеки един от вас беше най-цивилизованата, най-конструктивната политическа мощ и ви благодаря за това. Благодаря ви за това, че можахме да се противопоставим на популизма ".

" Български напредък ": " Опитите да внесем разсъдък останаха неразбрани

" Рядко взимах думата, само че желая да споделя разочарованието си ", съобщи шефът на " Български напредък " Стефан Янев. Той укори народните представители, че в опит за трупане на персонален имидж, " мнозина пропуснаха, че българите тънат в бедност ". И добави, че се е клел с цената на живота си да брани отечеството, само че в границите на 48-ото Народно заседание това е означавало да " успокоява опиянени от концепциите си младежи, които скачат на пердах, тъй като си мислят, че тяхната пръчка от снопа на Кубрат е по-здрава от всички останали ". Стефан Янев заключи, че политическата безпринципност, демонстрирана в Народното събрание, " разрушава България ".

Познатата антиутопия

По традиция последните думи и закриването на Народното събрание се падат на ръководителя му. В този случай това е най-възрастният народен представител Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. " В политиката посрещат с цветя и изпращат с камъни, само че ние сме длъжни да забравим за сметките и рейтингите ", сподели Рашидов. 

Той съобщи, че първоначално е имало проблясъци, че " стана магията ", само че " както постоянно илюзията бе къса ". " Потопихме се в познатата антиутопия - процедури, речи, почивки, гласувания, прегласувания ". И посъветва сътрудниците си да се замислят какво вършат в Народното събрание и какво желаят да оставят на поколенията. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР