Без Деня на победата нямаше да има Ден на Европа,

...
Без Деня на победата нямаше да има Ден на Европа,
Коментари Харесай

БСП-София отбеляза 9 май

Без Деня на успеха нямаше да има Ден на Европа, сподели водачът на БСП-София Калоян Паргов по време на проведените от левицата прояви в центъра на столицата. Венци и цветя бяха поднесени пред Паметника на Незнайния боец и Паметника на Съветската войска.

9 май 1945 година отвори нова страница в историята на Европа – по този начин Паргов разяснява значимостта на днешния ден, в който преди 76 година Германия капитулира и това поставя завършек на Втората международна война. В най-големия боен спор умират близо 60 млн. души.

" Този ден е огромен празник и за България, освен тъй като сме част от Европейския съюз, само че и тъй като страната ни и българският народ са дали своя принос за едно по-добро бъдеще. Българският народ помни, че 9 май е на първо място Ден на Победата над нацистка Германия. На 9 май, преди 76 години, беше повален най-опасният зложелател на човечеството – хитлерофашизма ". Това сподели водачът на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов в словото си пред Паметника на Съветската войска.

Преди това той, членове на Изпълнителното бюро, на Градския съвет, на районните организации на партията в столицата, общински съветници и народни представители от „ Българска социалистическа партия за България “ определени от София се поклониха и сервираха цветя на Паметника на Незнайния войник. След това те се включиха в шествието на „ Безсмъртния полк “.

Паргов означи, че на тази дата всяка година отдаваме респект пред руските войни, които проляха кръвта си в името на свободата и човеколюбието. Изразяваме признателността си пред всички знайни и незнайни мъже и дами от Съветския съюз, Съединени американски щати и Англия, от всички страни на планетата, които жертваха своя живот поради идните генерации.

„ С проявените смелост и висок дух войните от Първа българска войска също извършиха гражданския си дълг през последната фаза на Втората международна война “, съобщи ръководителят на Софийската организация на Българска социалистическа партия.

По думите му българо-руските връзки, връзките сред славянска и православна България и славянска и православна Русия имат дълга история, изпълнена с образци на напредък и несъгласия, на многовековно съдействие и приятелство.

„ Българският народ, за разлика от част от ръководещата ни политическа класа, е признателен на съветските хора, без които Деветомайската победа нямаше да се случи. Нека преодолеем откритото през  прехода статукво – да отсъства единно мнение  и заслужено отношение към Русия. Нека не разрешаваме да ни замесват в скандални афери. Нека не се поддаваме на непознати ползи, идеологически внушения и експанзии “, прикани Калоян Паргов.

„ Днес, ние, българските социалисти, изправени през Паметника на Съветската войска, заявяваме, че пазим и ще опазваме в сърцата и душите си загатна за 9 май, за героизма и себеотрицанието на десетките милиони жертви на фашисткото настъпление. Ние ще останем правилни на завета да се борим за мир, независимост, обществена правдивост и приятелство “, уточни в словото си той.

„ Да се противопоставяме на всевъзможни похищения на избрани публични кръгове, които вкарват нашето родно място в обречени случки против Русия и съветския народ “, сподели още водачът на столичните социалисти и добави в умозаключение, че 9 май е празникът на саможертвата и свободата, празникът на единението сред народите за мир и съгласие.

" Време е да преодолеем статуквото на прехода в отношението към Русия и да не разрешаваме да ни замесват в скандални афери ", прикани той  пред Паметника на Съветската войска.

Руският дипломат Елеонора Митрофанова отдаде респект на починалите български воини, партизани и антифашисти. „ Трябва да кажем „ не “ на войната, „ не “ на повторението на този смут, който са претърпели нашите предшественици. Честит празник, другари! “, сподели диплометът.

С едноминутно безмълвие бе почетена паметта на героите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР