Без дебати и изненадващи промени "в крачка" Народното събрание одобри

...
Без дебати и изненадващи промени "в крачка" Народното събрание одобри
Коментари Харесай

Парламентът одобри правната рамка за Банковия съюз

Без диспути и изненадващи промени "в крачка " Народното събрание утвърди в четвъртък (13 декември) на второ четене промени в Закона за Българска народна банка. Текстовете се явяват основни, защото те синхронизират българското законодателство с европейското във връзка с активността на Централната банка. Нещо повече - точно новите разпореждания дават опция на Европейската централна банка да извърши обзор на качеството на активите и стрес-тестове в шест български банки. Това е незаобиколима процедура за възможното приемане на страната ни в Европейския банков съюз и механизма ERM II, по-известен като чакалнята на еврозоната.

Отделно новите ремонти категорично не разрешават на Българска народна банка да кредитира освен българските държавни и общински институции и предприятия, които са държавна или общинска благосъстоятелност, само че също и сходни институции и предприятия на Европейския съюз и на страните членки. Като цяло сходно нещо надали би могло да се случи, само че текстове се одобряват в сходство с рекомендациите на Европейската комисия и ЕЦБ към България, изразени в отчетите за конвергенция.

Новите разпореждания регламентират и институционалната самостоятелност на Българска народна банка по отношение на националните ни органи и институции, както и по отношение на службите, организациите и институциите на Европейския съюз. Друг значим миг във връзка с независимостта на Българска народна банка е персоналната самостоятелност. В закона бе записано, че предварителното освобождение на шефа на централната банка може да бъде отнесено за разглеждане в Съда на Европейския съюз. По-принцип ЕЦБ и Еврокомисията упорстват такова право да получат всички членове на управителния съвет на Българска народна банка, тъй че няма да е изненада, в случай че след време се стигне до нова корекция в тази посока.

С измененията в Закона за кредитните институции пък се дава и право на Българска народна банка да реализира по-строг надзор във връзка с избора на членове на управителните органи на банките. Въвеждат се и спомагателни пълномощия за надзора във връзка с ограничение на банковия и ликвиден риск. Предвидена е и опция Българска народна банка да стартира да събира от банките надзорни такси.

Гласуванията на Закона за Българска народна банка загатнаха, че политическите пристрастености към възможното ни по едно и също време приемане в Банковия съюз и ERM II най-малко към този момент са утихнали. При разискванията в бюджетната комисия се видя изненадваща консолидация във връзка с политическата поддръжка за този геостратегически избор. Първото гласоподаване на новите разпореждания мина с съвсем цялостно болшинство. При окончателното приемане на текстовете пък неналичието на популистки спор също демонстрира, че постоянно подложените на критика депутати може би най-сетне намират общ глас за дълготрайните цели пред страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР