Бетонни греди за мостове по новите участъци на магистрала „Хемус“,

...
Бетонни греди за мостове по новите участъци на магистрала „Хемус“,
Коментари Харесай

Вече разрушават бетонни греди по „Хемус“, заради спрялото строителство стават негодни за употреба

Бетонни греди за мостове по новите сектори на автомагистрала „Хемус“, сложени преди няколко месеца, може да се наложи да бъдат разрушени. Причината е, че строителството в тези сектори от автомагистралата е спряло изцяло от нова година насам, защото не се заплаща на компаниите. Въпросните греди би трябвало да бъдат натоварени 6-8 месеца след слагането си, в противоположен случай може да станат негодни за приложимост и да се наложи да се унищожават.

Това стана ясно от диалог през днешния ден следобяд в районното министерство сред управлението на Браншова камара „Пътища“ и новия заместник-министър на районното развиване Ивайло Стайков, написа „24 часа“.

Инж. Стайков замества вицепремиера в оставка Гроздан Караджов, който е в отпуск до края на седмицата. На срещата с браншовата камара участва и зам.-министър инж. Александър Стоянов.

Целта на срещата по самодейност на инж. Стайков бе да запознае пътностроителните компании със незабавните задания, които желае да позволи през седмицата.

Очаква се районната комисия в Народното събрание да прегледа окончателния отчет на междуведомствената работна група, която ревизира предоставените действия от Агенция „ Пътна инфраструктура “ по договорите за настоящ ремонт и поддръжка. Настояването на зам.-министър Стайков, за което има поддръжката на министър-председателя Кирил Петков, е безспорните възлагания за настоящ ремонт и поддръжка да бъдат разплатени незабавно.

Предстои да се обясни каква тъкмо сума би трябвало да бъде разплатена на пътните компании. Според решението на Народното събрание от април тази година разплащането би трябвало да стане след отчет на районната комисия и гласоподаване в зала от Народното събрание. За възлаганията, приети като главен ремонт, реорганизация и ново строителство ще се търси механизъм по какъв начин да се действа.

Пътните компании упорстват да отпадне срокът 30 септември от решението на Народното събрание, до който АПИ може да прави възлагания по старите контракти и до който пътните компании би трябвало да завършат всички стартирани, само че незавършени от предходната година обекти.

Зам.-министърът заяви, че си е сложил за задача допустимо най-скоро Народното събрание да прегледа индексацията на договорите в строителството. „ Имах среща с премиера и го помолих още един път да опитаме да внесем индексацията в Народното събрание. Имаме указания от премиера да намерим инструмент по какъв начин това да се случи сполучливо. Ще поставим старания нужните законодателни промени да бъдат гласувани в зала “, изясни Стайков.

Той пое ангажимент да разиска тематиката и с Камарата на строителите в България, които интензивно участваха в създаването на методика за индексация.

Другата тематика, която би трябвало да бъде позволена бързо, е обвързвана с съответни възлагания от „ Автомагистрали “ ЕАД по инхаус договорите за направа, доставка и монтаж на греди и плочи за автомагистрала „ Хемус “. По искане на зам.-министъра „ Автомагистрали “ ЕАД ще изиска от пътните компании количествено-стойностни сметки за тези детайли, с цел да могат да бъдат разплатени. Проблемът е, че част от тези греди към този момент са инсталирани в строителството на „ Хемус “ и за тях има период от 6-8 месеца, в които би трябвало бъдат натоварени, другояче стават негодни и би трябвало да се разрушат.

„ По мое персонално гледище имаме позволение от премиера да намерим решение “, изясни Стайков.

Зам.-министърът заяви на представителите на пътните компании, че по-късно през днешния ден в Министерски съвет има среща с екипите на районното и на екологичното министерства, на която ще се разискват проблемите с огромните пътни планове. Това са автомагистралите „ Струма “, „ Европа “, „ Русе-Велико Търново “ и тунела под Шипка. „ За строителството на лот 3.2. на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле би трябвало да се откри задоволително решение и за двете страни “, съобщи инж. Стайков.

Другият въпрос, който би трябвало да бъде позволен в незабавен порядък, е за ремонта на виадукта на Витиня. Там би трябвало да се извърши възобновяване на бетоново покритие на съществуващата арматура по контракта за настоящ ремонт и поддържка сред АПИ и „ Автомагистрали “ ЕАД. „ Автомагистрали “ ЕАД следва да потвърдят на компанията да извърши този ремонт съгласно напътствията на инж. Стайков. Условието е да няма интервенция по структурата, с цел да може да се извърши по контракта за настоящ ремонт.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР