Беше ясно от самото начало, че ще е трудно на

...
Беше ясно от самото начало, че ще е трудно на
Коментари Харесай

Как се спука коалиционният балон "Продължаваме промяната"

Беше ясно през цялото време, че ще е мъчно на четворната коалиция да работи на цялостни обороти. Оказа се, че е невероятно въобще да работи. Към неприятното завещание от ерата " Борисов " се насложиха продължаващи и нови външни рецесии, а към кресливата и наглееща съпротива се прибавиха не по-малко кресливи вътрешни врагове. Всичко това е гарнирано с критикарството на президента, който се държи с правителството погрешно и ревностно като излъган брачен партньор. 

Кабинетът " Петков " потегли с " огромна кошница ", цялостна с добри планове и обнадеждаващи обещания, само че не стигна надалеч - и поради изброените аргументи, само че и поради натрупването на доста неточности и несвършена работа.

 

Кадрите вземат решение всичко...

 

" Четворната коалиция стартира " игра на тронове ", предвижда СЕГА през януари. Играта в действителност стартира, само че стигна до малко " тронове ", не засегна някои от най-важните постове, оцеляха скандални назначения на ГЕРБ, а в други кресла седнаха знакови персони от ерата " Борисов ". Кадровите спорове вътре в самото управническо " каре " се изродиха в гръмовни конфликти.  

Най-шумен беше неуспехът с БНБ. Коалицията се разтресе в абсурдна конкуренция сред " Продължаваме промяната " и " ИТН " за шефския пост, а борбата бе по-люта и подла от Троянската война за красивата Елена. В три Народното събрание ИТН се опитваше да наложи своя любимец Любомир Каримански. Не съумя и това се оказа началото на края на настоящето ръководство. БНБ има основна роля в подготовката на България за прекосяване от валутен ръб към участие в еврозоната. Затова е доста значимо да е ясно кой ще е отпред на институцията в идващите години. И поради тайни политически сметки и очевидни боричкания централната банка към момента се управлява от остарели фрагменти с изтекли  мандати - гуверньора Димитър Радев и двама от подгласниците му. Със остарели шефове с изтекли или изтичащи мандати са още Сметната палата, Фискалният съвет, Национален статистически институт, Комисията за персоналните данни и други

Ясно беше, че всяка от партиите и всеки от министрите ще се опита да конфигурира свои хора на значими и добре платени позиции. И че това ще породи търкания, патови обстановки, отсрочване на решения. Но някои кадрови ходове на " квартета " са напряко безумни. Дори в границите на един партиен " феод " видяхме необясними назначения.   

Министърът на стопанската система Корнелия Нинова да вземем за пример уволни поставения от ГЕРБ ръководител на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов. Което не беше изненада. Също очаквано лидерката на Българска социалистическа партия постави отпред на държавната комисия правилен приятел - областния координатор на Българска социалистическа партия за Смолян Иван Франкев. Сюрпризът пристигна, когато министър Нинова направи увонелния от КЗП Маргаритов собствен заместител. 

Уреди се и фамозният правист Петко Николов, който от политическия трамплин като народен представител от Национална движение „Симеон Втори" се изстреля до шеф на основната Комисия за защита на конкуренцията и се закотви за дълго там. По негово време КЗК одобряваше с лекост значими за Бойко Борисов и Делян Пеевски покупко-продажби (като продажбата на " Булгартабак " )  и все не успяваше да открие нередности в ценовата политика на петролно-бензиновите играчи. След като изчерпа мандатите си, Николов бе устроен в Патентното ведомство - отново като шеф. А през март т.г. министър Нинова изненадващо го назначи за шеф в държавната Национална компания " Индустриални зони ". Заедно с Николов в борда на НКЗИ влезе и Андреана Премянова-Янкова, дъщеря на едно от знаковите лица на Българска социалистическа партия през 90-те години - Красимир Премянов. 

Не е ясно за какво Нинова изгуби цели 6 месеца, а на 27 юни, точно в последните си дни в министерството,  реши да разгласи

 

" кастинг " за шефове

 

на Държавната консолидационна компания, като на претендентите е даден безумен срок за внасяне на документи - 3 дни. За ДКК още през април Нинова рече: " Тук е заровена най-голямата корупция на нашето време ".  Явно има учредения да го твърди, само че дали е по този начин, остава прокуратурата и съдът да го потвърдят.  ДКК е уродливо създание, замислено преди време от Българска социалистическа партия, само че осъществено от първото държавно управление на Бойко Борисов. Държавният мегахолдинг сплотява радикално разнообразни предприятия като ВМЗ и " Авионамс ", минни сдружения,  " Ел Би Булгарикум " - млечна промишленост, " Монтажи " - строителство, и мн. други Някои са проспериращи, други загиващи. ДКК предстоящо стана следващата " златна касичка на властта " и черна дупка за парите на данъкоплатците - изключително при " Борисов 3 ", когато през нея се преточиха големи средства за " незабавни " поправки на...  язовири. Четворната коалиция се бе зарекла да закрие този безразсъден конгломерат. За жал това  ще влезе в предългия лист на неизпълнените обещания.

И здравният министър Асена Сербезова даде принос към кадровите кавги в 12 без пет ". Вече в оставка, тя уволни шефа на " Пирогов " и изкара лекари, сестри и лаборанти на стачка. 

Странни кадрови ходове на финала предприе и самият министър председател. Оня ден Кирил Петков ненадейно реши да уволни и тримата заместници на районния министър Гроздан Караджов. И назначи един нов - Ивайло Стайков, кадър на Политическа партия, конфигуриран по-рано като съветник в политкабинета на министъра. Тези рокади са нов епизод от тежкия конфликт сред довчерашните съдружни сътрудници Политическа партия и Има Такъв Народ по тематиката " пътища и пари ". Огромният юридически и финансов батак, който предното ръководство сътвори в пътното строителство, се оказа

 

фатален за кабинета " Петков ".

 

Министрите на двете партии грубо се изпокараха покрай опитите да разплетат гордиевия възел на Борисов - с инхаус схемите на " Автомагистрали ", с нелегално раздутите контракти за нови пътища и за поправки, за тези 3.9 млрд. лева, които Караджов искаше, а Асен Василев не даваше. А отговорните за батака предостатъчно потриват ръце. 

Заето да гаси пожари всевъзможни, държавното управление на Петков не направи нужните стъпки за промяна на управлението на Комисия за защита на конкуренцията, конфигурирано от парламентарно болшинство отпред с ГЕРБ. А трябваше, тъй като на България са нужни не комисари, които изясняват какъв брой трудно/невъзможно е да се разобличават картели и монополи, а специалисти, които могат, искат и знаят по какъв начин да пазят конкуренцията.  

И в случай че за Комисия за защита на конкуренцията има някакво пояснение (за измененията в състава трябват законови промени и задоволително гласове в НС), няма никакво опрощение за случая с държавния представител в " ЛУКойл Нефтохим "   - промяната е напълно в ръцете на държавното управление. Става дума за отстраняването на човек, който с нищо не е посочил, че е угрижен за ползите на страната. Красимир Първанов бе пратен в Надзорния съвет на стратегическото дружество от кабинета " Борисов " през 2017 година Оказа се, че откогато е там, не е написал нито един доклад за активността си. А назначението единствено по себе си бе скандал. Навремето същият Първанов като началник на НЕК безусловно загроби България, като зад тила на тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков подписа съдбовния анекс за АЕЦ " Белене "   - с помощта на парафа му след това " Росатом " съумя да осъди НЕК да заплати над милиард за двата ядени реактора.

От Нова година насам депутати от " Демократична България " няколко пъти подсещаха кабинета " Петков ", че е време да отзове Първанов от бургаския " ЛУКойл " и да прати там същински бранител на интресите на българските данъкоплатци. Темата за наздора  стана особена значима поради ценовата политика на рафинерията и полуделите  цени на горивата. Рокадата най-накрая можеше да се случи най-накрая преди дни - на 28 юни бе планувано заседание на акционерите на нефтохима, което взима кадровите решения. Оказа се обаче, че промяна няма да има, тъй като страната не била подготвена с критериите, на които би трябвало да отоваря представителят й в надзора на предприятието!?  Това си е чист неуспех и срам за кабинета " Петков ".

 

Точно такива " несполуки " убиха вярата в смяната

 

и подхранват подозрения, че шумно прокламираната борба с корупцията, с мафията и порочните зависимости е обречена, че походът против статуквото в действителност е опит за разбъркване на играчите и на парите. Видя се, че компромиси и разнопосочни партийни ползи може да провалят всеки триумф и всяка идея. Историческите симпатии към всичко съветско доведоха БСП дотам да поставя ултиматуми - готова е да участва единствено в държавно управление, което ще моли " Газпром " да ни пусне газ. Тази позиция е налудна - безумно е в миг, в който най-накрая България се е откачила от газовата тирания на Москва, да искаш отново да я вържеш на пай мотив с снабдител, който разиграва и опъва нервите на цяла Европа, в това число и на страните, които отстъпиха пред съветските прищявки. 

В горещите дни на препирни за бюджета депутати от ГЕРБ и Движение за права и свободи наглеят и питат министрите в оставка къде са им 10-те милиарда лв., дето щяха да дойдат от прекъсване на корупционните течове от бюджета. Въпросите са нагли, само че имат известни учредения - факт е, че " Промяната " се сблъска челно с мафията и не съумя да означи съществени триумфи. Махането на " частната граница " на контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " бе впечатляващ пробив, само че не е достатътъчен.

При стъкмяването на съдружния пакт се видя какъв брой неподготвени, неопитни и безредни са бъдещите управленци. Финансовият министър Асен Василев неизвестно за какво се ускори да прави карта и да впрегне всички подземни топли води да създават сила. Понеже тематиката " енергетика " още в самото начало бе цяла камара от евентуални

 

  " ябълки на раздора " -  " Белене ", газови потоци, безценен ток

 

и впрочем, в четворката се схванаха да отсрочат разногласията и миролюбиво записаха в съглашението, че първо ще се създадат разбори и тактики - за ток, топлоенергия, ВЕИ, за разлъка с въглищата, а всички в държавната енергетика - от БЕХ, НЕК и ЕСО до " Булгаргаз " и електроборсата, ще бъдат одитирани и ревизирани. Шест месеца по-късно плодовете на този " еластичен метод " са горчиви - никаква изясненост за енергетиката, тактики няма, а краят на одитите и проверките се губи някъде в бъдещето.

За данъкоплатците

 

остана надълбоко неразбираем смисълът на " структурните " промени

 

в изпълнителната власт: отцепването на иноваците в настрана министерство; смешното инатене на Корнелия Нинова " портфейлът " й да се казва  " Министерство на стопанската система и промишлеността " (като че ли промишлеността не е съставка на икономиката); странният спор дали Агенция " Пътна инфраструктура "  да мине от строителното в транспортното министерство (в последна сметка Политическа партия отстъпи на Има Такъв Народ и АПИ остана под опеката на МРРБ).

Учредяването на поста " вицепремиер по ефикасното ръководство " - особено за хубавелката от кръга на Кирил Петков Калина Константинова, провокира неразбиране. Какво тъкмо работи госпожа Константинова, остана мистерия до самия край на кабинета. Името й най-често бе споменавано около кавги - хакването на " Български пощи ", което сътвори проблеми с изплащането на пенсиите, и хаосът към бежанците от Украйна да вземем за пример.

На екоминистъра Борислав Сандов бе придадена и помпозната титла вицепремиер по климата. Той си остана сред най-незабележимите членове на Министерски съвет. Влезе в новините, когато двете министерства - екологичното и строителното, водено от Гроздан Караджов (ИТН), се сблъскаха челно за бъдещето на злощастната " кресненска автомагистрала "   - т.е. по какъв начин Автомагистрала " Струма " да преодолее живописното дефиле, тъй че хем да бъде предпазена природата, хем водачите да летят скоростно и безвредно към Гърция и назад, хем разноските за построяването да не са разорителни. Заради неяснотите към тази част на " Струма ", България рискува да загуби европейските пари.

На фона на инфлационни несгоди, политически раздори и прегрупане на силите, редуващи се кавги -  ветото за Северна Македония, оръжейни покупко-продажби, пращаме ли военни произведения на Украйна, трябва ли ни съветски газ, желаеме ли в еврозоната, по какъв начин да обуздаем скъпия ток и така нататък - сега новото болшинство си прави същинска

 

подигравка с финансите на страната

 

Демагогстващи депутати оферират изкуствено раздуване на приходите, с цел да пробутат всевъзможни спомагателни измислени през вчерашния ден и оня ден " неотложни " разходи и " жизненоважни " ограничения - като пари за черква в Крим и сваляне на Данък добавена стойност защо ли не. С тези номера депутатите, които безчинстват с бюджета, може би ще проработят малко повече благосклонности сред лековерния електорат. Но пробойните в хазната ще са такива, че ще се образува голям недостиг и тегленето на нови милиардни заеми при растящи лихви не ни мърда. А може би това е скритата цел на разнебитването на държавните финанси - България още дълго да гледа еврозоната през крив макарон...

Явно е, че в такъв парламент ново читаво държавно управление не може да се роди, още по-малко да вирее. Партиите на смяната сами са си виновни за неуспеха - допуснаха доста неточности. Изборите наподобяват неизбежни.

 

---------------------------------------------------------------

Съдебната промяна - под кривата круша

--------------------------------------------------------------

" Промяната " въобще не можа да огрее правосъдната власт - а промените тук бяха приоритет №1 в коалиционното съглашение. Акцентът беше доста прецизен - единствено дейно правораздаване може да обезпечи удобен климат за всички други основни борби и промени. Вярно е, че четирите обединения нямаха задоволително гласове за поправки в Конституцията, само че можеха да търсят обикновено мнозинство, с цел да прокарат значими промени.

Закриването на профилираното правораздаване безспорно е триумф. Но в този момент с разпадането на обединението има заплаха то да бъде възобновено от ГЕРБ и Движение за права и свободи, които бяха най-яростните му бранители, наедно с основния прокурор Иван Гешев.

Гешев още е основен прокурор - макар всички старания на правосъдния министър Надежда Йорданова той да бъде отхвърлен. Натискът върху него последователно отслабваше. На масата още ги няма и законовите промени, които да сложат завършек на безконтролността и ненаказуемостта на основния прокурор (уж представянето им ще бъде на 30 юни).

Оставянето на Висшия правосъден съвет в този му тип също е огромен грях на отиващите си ръководещи. 

Парламентът бетонира правосъдните инспектори с изминал мандат, ръководени от Теодора Точкова - просто никой не откри процедура за подмяната им.  

За избор на съдии за Конституционния съд  е нужно нормално болшинство, само че Народното събрание държи Конституционен съд с двама членове по-малко. Това може да се окаже съдбовно при задаващите се решения по основни каузи.

Не дочакахме и промяната в антикорупционната комисия. КПКОНПИ още се ръководи от заместника на напусналия Сотир Цацаров (самият Цацаров добрува начело на отдел във Върховната касационна прокуратура, изработен особено за него).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР