„Беше потвърдена позицията на страната ни, която повече от две

...
„Беше потвърдена позицията на страната ни, която повече от две
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: В българската позиция за РСМ няма нищо балканско

„ Беше доказана позицията на страната ни, която повече от две години се афишира в Скопие за неевропейска и едно голословно несъгласие – това е гледната точка на Северна Македония. От наша позиция обаче това минава границата на естествения разговор и отива в областта на едни клевети и обвинявания, които не водят до на никое място “, изясни той.

По думите му, когато се приказва за надграждане, за което заприказва министър-председателят Кирил Петков, то може да се случи единствено върху нещо, което е устойчиво и трайно, каквато е българската позиция по тематиката за РСМ.

„ Северна Македония въобще не се замисля за нуждата да промени нещо в своята позиция и остава закрепена в това, което следим през последните 4 години - официално отношение към контракта за добросъседство и възприемането му като билет за вход в Европейски Съюз, както и непоносимост към напомнянето, че би трябвало да бъде променено нещо в постулатите при историческата интерпретация, които водят към модерни настройки, към моделиране на отношението към България “, разяснява проф. Димитров.

Според него в близко време няма по какъв начин да се промени позицията на страната и да се даде „ зелена светлина “ за започване на договаряния на Република Северна Македония с Европейския съюз.

Проф. Димитров вижда смяна в държанието на сътрудниците му от РСМ след приемането на страната им в НАТО: „ Те взеха решение, че пътят им към този момент ще е разчистен и не е належащо даже да имитират някаква смяна в интерпретациите на предишното. От тогава до момента буксува работата на Комисията “.

Историкът заяви, че идващото съвещание на Смесената българо-македонска комисия ще бъде в края на февруари.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР