Бесарабски българи у нас поискаха зелен коридор за етническите си

...
Бесарабски българи у нас поискаха зелен коридор за етническите си
Коментари Харесай

Бесарабски българи у нас поискаха зелен коридор за роднините си в Украйна

Бесарабски българи у нас желаеха зелен кулоар за етническите си родственици в Украйна. Студенти приканиха българското държавно управление да помогне с превоз, здравна и психическа помощ на идващите бежанци както и с преводачи на контролно-пропускателните пунктове, съобщи бТВ.

" На първо място е доста значимо да организираме този зелен кулоар, тъй като хората доста страдат. Те нямат нито храна, нито пари. Повечето и вода нямат “, споделя студентката в СУ Карина Топович. Тя показа, че се опасява за околните си и не може да спи.

Карина е бесарабска българка от Мелитопол. Студентка е по право в юридическия факултет на Софийския университет. Живее в България от 4 години.

" Постоянно чета новините. Майка ми ми споделя: " Ние в този момент седим в мазе, непрекъснато сме в мазе. Тук е доста студено ". Моят брат е дребен, той ми споделя: " Карина, тук е доста ужасно, непрекъснато стрелят. Почти нямаме храна. " Той е на 10 години. Ужасно го приема. Стои на прозореца и вижда ракети. Не мога да си показва тези деца, които виждат убийства и раздрани хора. Ужасно е “, споделя още Карина.

Студентите се гордеят с околните си, които пазят родината.

“Моите родственици са извънредно смели хора. Въпреки цялата конюнктура, те остават в Украйна и ще я пазят до дъно, тъй като това си е нашата татковина. Искаме България най-топло да приема тези хора, които въпреки всичко са решили да изоставен Украйна “, сподели Анна Великова – студентка по интернационалните връзки в СУ.

" Просто желаеме да ни чуят, тъй като към този момент не се усеща никаква поддръжка от тяхна страна. На третия ден татко ми стартира да събира автомати, да пази фамилията, цялото село, в което се намират. Как да не съм обезпокоена, рева всеки ден “, споделя Владлена Лозова – студент по дентална медицина в Медицинския университет.

А несигурността води до боязън и сълзи в очите.

" Ние просто желаеме прекъсване на войната. Всеки ден става по-страшно. Ние не знаем какъв брой от нашите хора са умрели. Аз не знам по какъв начин ще пребивавам без тях. Как мога да пребивавам без моите родственици?! Ние сме тук едни, ние сме единствено студенти, живеем в общежития. Аз съм 4-ти курс, нямам работа, нямам бъдеще. Дори не знам какво ще върша по-късно “, съобщи Анастасия Николова – студентка по интернационалните връзки в УНСС.

Как да помогнем на засегнатите от войната?

Ако желаете да окажете помощ, можете да се включите в някоя от настоящите към този момент акции и групи за поддръжка. Доброволческите старания са ориентирани към помощ за евакуация и превоз на бежанци, обезпечаване тук-там за настаняване и работа на бежанци, набиране на облекла, завивки, храна, медикаменти и превързочни материали и други хранителни запаси от първа нужда.

работи интензивно, с цел да помогне на оптимално доста хора, наранени от военния спор в Украйна. Изграден е ситуационен център в постройката на СофтУни в кв. Младост в София за идващите бежанци, в границите на който се построява и детски център от фондация “За Доброто “. Какви са настоящите потребности можете да видите на фейсбук страницата



За дарения по сметка на Фондация “За Доброто “:
IBAN (BGN): BG08RZBB91551014249388
Титуляр: Фондация „ За Доброто “
Основание: поддръжка за Украйна/Украйна.


откри Национална благотворителна акция в помощ на потърпевшите от спора в Украйна. Можете да дарите както финансови средства, по този начин и да се включите с материални дарения.

На къс номер 1466 за всички мобилни оператори всеки, който желае да поддържа акцията, може да изпрати sms и да подари 1 лева за потърпевшите от спора в Украйна.

Можете да дарите и по банкова сметка в лв.:

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД

BG23UNCR76301077778563

UNCRBGSF

(За потърпевшите от спора в Украйна)

Поради непрекъснато възходящите потребности от поддръжка за потърпевшото население в Украйна, по молба на Украинския Червен кръст, БЧК разгласи и акция за набиране на материални дарения .

Най-неотложни са потребностите от:

нови мъжки, дамски и детски облекла и обувки;

спално бельо;

топли завивки;

хигиенични материали.

Даренията се одобрявани в регионалните структури на БЧК в страната (адресите и телефоните, а за София – в централната постройка на организацията на бул. " Джеймс Баучър " N76 .

БЧК се обръща към български фирми-производители за съпричастност към потърпевшите, като ги приканва да поддържат акцията както с изброените нагоре продукти от първа нужда, по този начин и съгласно опциите си с:

палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери, акумулатори и генератори.

За контакт и информация:

От 8:00 ч. до 17:00 ч. всеки ден:

Любомир Каракановски - 02 4923 070,

Марина Шехова - 02 4923 027.

В сходство с условията за изпращане на артикули и дарения с филантропичен ескорт по време на пандемия, се съблюдават насоките на СЗО и Международния Червен кръст, съгласно които всички облекла и обувки, спално долни дрехи, топли завивки и хигиенични материали би трябвало да бъдат нови .

За дарения на използвани облекла, БЧК дава опция за депозирането им в особено предопределени за задачата контейнери, с логото на организацията.

БЧК схваща смисъла на предоставяните облекла не просто като базова нужда, само че и като значими за опазване на човешкото достолепие. БЧК поддържа катастрофален запас, който може да бъде в допълнение възложен при продължаваща потребност от филантропично подкрепяне. Тези ресурси са третирани, според всички санитарни условия.

Facebook групата набира и координира разпределянето на дарения, облекла, храна, места за настаняване. В нея е оповестена прегледно информация от какво има потребност сега и на какви адреси ще бъдат одобрявани даренията.

На уеб страницата можете да публикувате разгласи за настаняване, превоз и други в поддръжка на бягащите от войната.

набира дарения и предлага места за настаняване на хора на разнообразни места в България и провежда транспортиране на бежанци от границите на Украйна. Повече за тяхната активност можете да откриете във фейсбук профила на организацията.

Организацията " Ангели за България " на българи в Англия също набира дарения в поддръжка на бажанци от Украйна. " Ангели за България " работи в тясно съдействие с организации в България, намиращи се в погранични региони на границата ни с Румъния – Видин, Силистра,Русе.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР