Бернар Арно със съпругата си. Снимка: Дойче ВелеИлон Мъск не

...
Бернар Арно със съпругата си. Снимка: Дойче ВелеИлон Мъск не
Коментари Харесай

Ето кой е най-богатият в света, измести Илон Мъск

Бернар Арно със брачната половинка си. Снимка: Дойче Веле
Илон Мъск не се задържа прекомерно дълго на върха на класацията на най-богатите хора в света. Малко повече от година, откакто я оглави, Мъск беше преместен от 73-годишния френски милиардер Бернар Арно, оповестява „ Форбс ”. Състоянието на французина възлиза на 169,8 милиарда евро, което е съвсем 17 милиарда повече от това на Мъск.

Арно е съосновател на компанията „ LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton ”. Неговата холдингова компания е най-големият акционер и има болшинството в ръководещия ръб на обществено търгуваното сдружение.

Французинът и различен път е оглавявал класацията на най-богатите в света. Той се задържа на първото място за малко през 2019, 2020 и още веднъж през 2021. Ако Мъск успее бързо да задвижи Туитър, Арно може и този път единствено за малко да е на върха.

LVMH е конгломерат, основан в Париж, в който са включени общо 75 обособени марки – главната част са питиета, марки от висшата мода и козметика. През 2021 приходите възлизат на 64,2 милиарда евро, което е с 20% повече от 2019 година

Компанията, която е най-големият конгломерат на първокласни марки в света, има 175 хиляди чиновници и 5500 магазина. През ноември 2022 година пазарната ѝ стойност е достигнала 371 милиарда евро, което я подрежда измежду най-богатите компании.

В съпоставяне с другите в листата на най-богатите в света Арно е непретенциозен и не е добре прочут отвън Франция. Дъщерните сдружения на компанията обаче не са по никакъв начин скромни и включват доста известни марки като „ Булгари ”, „ Диор ”,

„ Фенди ”, „ Живанши ” и, несъмнено – „ Луи Вюитон ”. Те имат и комерсиалната верига Sephora и универсални магазини в Париж. Най-старата марка на компанията е винарската Chateau d’Yquem, която е учредена в края на XVI век.

В Америка Арно притегля вниманието, когато през 2019 година купува известната бижутерска компания Tiffany & Co. за близо 16 милиарда $. В Германия той влезе в заглавията на вестниците при започване на 2021 година, когато купи контролния пакет акции на Birkenstock, макар че не е ясно по какъв начин производителят на сандали може да бъде трансфорат в първокласна марка.
Чантите на „ Луи Вюитон ” – милиарден бизнес
Арно е роден в Северна Франция, покрай белгийската граница. След като приключва инженерно учебно заведение, той стартира работа в строителната компания на татко си. Там се профилира в бранша на недвижимите парцели и скоро оглавява отдела. През 1984 година поема банкрутиралия бизнес, включващ марката „ Диор ” и универсалния магазин Le Bon Marche. Така Арно навлиза на пазара на първокласни артикули. През 1987 година LVMH е основана посредством сливането на „ Луи Вюитон ” и Moët Hennessy. Скоро той е назначен за ръководител на Управителен съвет – роля, която извършва и до момента.

След като става едноличен началник, той стартира серия от покупки на стойност няколко милиарда евро, като изкупува една след друга компании. Много от марките са били неприятно ръководени, тъй че той вкарва съвременен мениджмънт и наема млади дизайнери, с цел да ги раздвижи.

„ Целта е да бъдем модерни, съвременни, да накараме марките да приказват на повсеместен език “, написа стилният критик Сузи Менкес за него през 1999 година „ И Арно упорства, че запазването на характерността и уникалността на всяка марка е приоритет. “

Компанията се концентрира върху разширението си, изключително посредством напредък в Азия, която е най-големият ѝ пазар, следвана от Съединени американски щати и Европа. Луксозната ѝ реклама е амбициозна. Предлагат се по-евтини продукти като колани, шапки и всевъзможни други с лого, с цел да привлекат по-младите купувачи и да ги накарат да се пристрастят.

Също толкоз значимо е, че Арно има вяра в силата на интернет. Всичко се реалокира онлайн – и LVMH също го прави, без да губи изключителната си аура. Сега доста от марките имат изискани уеб страници и онлайн магазини и към този момент не се опасяват намерено да демонстрират цените.
Планиране за бъдещето
LMVH в този момент е фамилен бизнес. Всичките пет деца на Арно работят с него под друга форма. Винаги безупречно облечен, Арно е доста загадъчен. Колегите му рядко го разискват. Знае се, че е разпален тенисист и обича положителната музика и изкуство.

През 2014 година в Париж е открита и Фондация „ Луи Вюитон ”. Музеят на модерното изкуство към нея излага персоналната сбирка на Арно и някой ден се допуска, че всичко там ще бъде харизано на града. Милиардерът подарява и милиони за щедрост, както и за реставрацията на катедралата Нотр Дам.

Големият въпрос обаче е какво следва. Кое от децата му ще поеме компанията след него? Има ли един, който е избран за негов правоприемник, или всичко ще бъде разграничено сред всичките му деца? И продължава ли компанията да се развива?

Марки като „ Шанел ”, „ Армани ” и „ Ермес ” още са мощни на пазара. Но Арно не е единствен в своя метод на работа. Тактиката му да ръководи компанията си като фамилен бизнес въодушевява и други да вършат същото. Много от тях са негови съперници, само че Арно е индивидът, който е проправил пътя за тях.

Текстът е на Тимъти Руукс и е оповестен в „ Дойче Веле “. Заглавието е на „ ДЕБАТИ.БГ “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР