Берлин/Варшава. В момента в Полша активно обсъжда полекзит“ - излизането

...
Берлин/Варшава. В момента в Полша активно обсъжда полекзит“ - излизането
Коментари Харесай

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Все по-голяма е опасността Полша да излезе от ЕС

Берлин/Варшава. В момента в Полша интензивно разисква „ полекзит “ - излизането на страната от Европейски Съюз, написа Frankfurter Allgemeine Zeitung . Опозицията твърди, че съществува действителна заплаха от сходен сюжет, до момента в който управляващите споделят, че всичко това е небивалица на техните съперници. Както отбелязва вестникът, тази изразителност на държавното управление се изяснява с високия % утвърждение на Европейски Съюз измежду полското население.

Освен това икономическите и обществените начинания на ръководещата партия „ Право и правдивост “, благодарение на които има намерение да си обезпечи победа на идващите избори, в доста огромна степен зависят от дотациите от Брюксел, отбелязва вестникът. Самите управляващи обществено заявяват, че участието в Европейски Съюз е в полза на Полша.

Защо тогава се приказва за „ полекзит “? Отправната точка беше кавгата сред Варшава и Европейската комисия за върховенството на закона в Полша, написа Frankfurter Allgemeine. Той стартира, откакто „ Право и правдивост “ пое контрола над Конституционния съд през 2015 година Оттогава ръководещата полска партия последователно пое контрола и над другите съдилища.

Европейската комисия реагира с рецензии и искове пред Европейския съд, напомня вестникът. Тази борба от дълго време се върти към въпроса дали Варшава признава един от главните правила на Европейски Съюз: примата на европейското право над националното право.

Фактът, че полският Конституционен съд извършва заповедите на полското държавно управление, не предстои на подозрение, написа вестникът: всички негови членове са членове на партия „ Право и правдивост “. Полският министър председател Матеуш Моравецки разпореди на Конституционния съд да ревизира дали уставът на Европейски Съюз е в сходство с полската конституция. Оттогава съдът отсрочва всякога присъдата си: нова дата е избрана за идната сряда.

Колкото по-далеч отива разногласието сред Варшава и Брюксел, толкоз по-тежки стават изказванията от страна на полската десница, споделя Frankfurter Allgemeine. След като предходната седмица Европейската комисия изиска санкция за Полша в Европейския съд, полският министър на правораздаването Збигнев Зебро съобщи, че против Полша се правят „ хибридни офанзиви “, а ръководителят на партията „ Право и правдивост “ Ришард Терлецки стана първият водещ политик, който приказва за опцията за обособяване. Европейски Съюз: „ Англичаните демонстрираха, че не харесват диктатурата на Брюксел - и си потеглиха “.

Терлецки предизвести, че в случай че Европейски Съюз не се промени, тогава Полша ще бъде принудена да прибегне до „ радикални решения “. Депутатът Марек Суски отиде още по-далеч, сравнявайки Европейски Съюз с немската окупация и комунистическата тирания. Според Суски Европейски Съюз има намерение „ да сложи Полша на колене, с цел да станем немска страна, а не горда страна със свободни поляци “.

Както написа вестникът, доста проевропейски поляци се притесняват, че кавгата сред Варшава и Брюксел може да докара до постепенно обособяване на Полша от Европейски Съюз. Никой не може да каже сигурно какво ще се случи, в случай че полското държавно управление в действителност пренебрегне примата на европейското право и го приложи единствено в обособени случаи.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР