Берлин. След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото

...
Берлин. След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото
Коментари Харесай

Един президент с мисия: Франк-Валтер Щайнмайер пое инициатива за извеждане на Германия от политическата криза

Берлин. След изненадващия колапс на договарянията за сформиране на новото съдружно държавно управление в Берлин президентът на Федерална Република Германия Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце самодейността за извеждане на страната от политическата рецесия. Пълното крушение, с което завършиха сондажите за „ ямайска “ коалиция сред Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „ Зелени “, предизвика изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и напомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „ просто по този начин “ да бъде върнато назад в ръцете на гласоподавателите. „ Това е моментът, в който всички участници би трябвало да поемат мирис и да премислят още веднъж отношението си ", предизвести Щайнмайер, като в същото време акцентира, че всички партии би трябвало да са отдадени на идеята „ да служат на нашата страна “. В тази връзка той се обърна към партиите с апел да създадат допустимо съставянето на новото немско държавно управление и изрично се опълчи на организирането на нови избори в страната.

Това, което следва, са двустранни договаряния с водачите на всички партии, влизащи в Народното събрание след гласуването от 24 септември. Най-напред за диалог в двореца „ Белвю “ е поканен младият водач на свободните демократи – Кристиан Линднер, който първи напусна масата за договаряния в Берлин. Срещата сред двамата ще се организира в 16 часа (местно време) и в в рамките Щайнмайер ще ревизира дали са останали някакви очаквания за съставянето на „ ямайска “ коалиция. Съгласно информация, публикувана в медиите, във вторник немският президент ще одобри за диалози и „ зелените “ водачи Зимоне Петер и Джем Йоздемир.
Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц също удостовери приемането на поканата за среща с президента на Федерална Република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, откакто президентът се нагърби със задачата да изведе страната от политическата рецесия. Първоначално бе обявено, че диалогът сред двамата ще се състои в сряда, 22 ноември, само че пред медиите Шулц акцентира, че срещата е планувана за часовете преди обед в четвъртък.
Канцлерът на Федерална Република Германия и водач на християндемократите – Ангела Меркел, бе призната от президента още в понеделник. Веднага след нея Щайнмайер даде конференция, на която разгласи стъпките, които ще предприеме след неуспеха на договарянията за сформиране на новото съдружно държавно управление в Берлин.

В своя публикация, отдадена на политическата рецесия в Германия, водещото немско издание Der Spiegel написа: „ Канцлерът на Федерална Република Германия би трябвало да е повече от щастлива, че постът на държавен глава на Германия се заема от Франк-Валтер Щайнмайер “.
И несъмнено има за какво това да е по този начин - 61-годишният Щайнмайер в продължение на два мандата бе външен министър на Германия в кабинетите на Ангела Меркал. В своята съвсем 20-годишна политическа кариера той е заемал и редица други значими постове - бил е държавен секретар, ръководител на секта, а и претендент за канцлерския пост. Така че президентът на Федерална Република Германия не е нито непопулярна фигура, нито е дилетант в политиката.
Тъкмо противоположното - Франк-Валтер Щайнмайер има доста качества, нужни за президентския пост на Германия, радва се на положително име измежду всички немски партии, почитан е и зад граница. Може да се похвали със стабилен дипломатически опит и е доказвал неведнъж, че може да резервира хладнокръвие по време на рецесии.
Щайнмайер има качества, които ще бъдат от огромна изгода за Меркел в изискванията на политическата рецесия, която връхлетя Германия в нощта против понеделник, откакто свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за договаряния за основаването на „ ямайска “ коалиция. Държавният глава на Федерална Република Германия е посланик, потвърден през годините. Едва ли в следвоенната история на Германия е имало различен миг, в който дипломатическите качества на президента да са били от толкоз значително значение, колкото в този момент. Именно Щайнмайер е този, който може да успее да убеди социалдемократите на Мартин Шулц да премислят безапелационния си отвод за взаимно ръководство със Съюза (ХДС/ХСС). По всичко проличава, че ориста е поднесла подарък на Меркел предходната година, когато тя не съумя да издигне и наложи претендент за президентския пост от редиците на нейната партия.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР