Берлин. Само съюз между САЩ и Германия може да спаси

...
Берлин. Само съюз между САЩ и Германия може да спаси
Коментари Харесай

The Washington Post: Западът може да спре Путин, само ако Германия свърши своята част от работата

Берлин. Само съюз сред Съединени американски щати и Германия може да избави Украйна от Путин, написа историкът Катя Хойер в публикация за американското издание The Washington Post . Авторът не харесва „ дружбата “ сред някогашния немски канцлер Герхард Шьодер и президента на Руската федерация Владимир Путин, и не гледа с положително око на обстоятелството, че Ангела Меркел е учила съветски език като дете. Довчера пацифисти, от „ Зелените “, които са част от новото немско държавно управление, към този момент се чуват апели за изпращането на оръжия за Украйна. И това наподобява като „ лъч вяра “ за Хойер, която приканва Берлин да постави завършек на двустранната дипломация с Москва. Дори това да е на цената на „ мраз и студ “ за страната.

Агенция „ Фокус “ показва превод на материала с безапелационното конкретизиране, че той показва единствено и само гледната точка на създателя, а не на редакцията.

Превенцията е по-добра от лекуването, а предотвратяването на експанзията даже преди да стартира е доста по-добре от войната. Докато съветският президент Владимир Путин струпва войски на границата с Украйна, Западът ще би трябвало да го убеди, че рисковете от офанзива надалеч надвишават евентуалните изгоди от нея. И това обезсърчаване на Путин за неналичието на изгоди от експанзията не е задача единствено на Съединени американски щати. Европейските съдружници в НАТО и на първо място Германия ще би трябвало свършат своята част от работата.

Германия би трябвало да се причисли към редиците

Миналата седмица американските разследващи служби оповестиха, че Русия възнамерява комплицирана военна интервенция против Украйна, включваща 175 000 бойци. Изправен пред тази надвиснала опасност, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън организира с Путин виртуална среща на върха във вторник. Байдън удостовери, че възнамерява „ най-изчерпателния и забележителен набор от наказания, които биха създали избора на това деяние доста, доста сложен за господин Путин “.

Но отбраната на източните граници на Европа не може да бъде задача единствено за Съединени американски щати. Германия, най-големият съдружник на Съединени американски щати в Европа, седеше настрана, когато Путин нахлу в Грузия през 2008 година, а също и когато анексира Крим. Тогавашният канцлер Ангела Меркел се колебаеше. Може би това се дължи на към момента съществуващото в нея подправено възприятие за виновност за историята на немския милитаризъм. Така или другояче, Меркел избра курс на деяние, ориентиран към послушание на пацифистките настроения в Германия. Това беше толкоз крещящо състрадание, че Путин към този момент не чака отмъщение за дейностите си. Междувременно предотвратяването на експанзията ще сработи, единствено в случай че всички страни от НАТО единомислещо се опълчи на офанзива против Украйна.

Език, подобаващ за Русия

Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел избра език, който е доста по-подходящ за Русия, когато изрази „ безусловната си поддръжка “ към Украйна в своето послание в „ Туитър “. Но защото единната европейска войска остава неуловима фантазия, всичко, което Брюксел може да предложи във връзка с предотвратяването на съветската експанзия, са икономическите наказания. Путин знае, че сходни наказания биха били толкоз мъчителни за Европа, колкото и за Русия. Всъщност действителните европейски наказания против Русия са съвсем невъзможни заради енергийната рецесия, която европейците претърпяват сега.

При настоящето положение на нещата Русия доставя една четвърт от петрола в Европейски Съюз, както и 40% от своя природен газ. Противоречивият газопровод „ Северен поток 2 “, който минава под Балтийско море, без да навлиза в Украйна, ще направи тази взаимозависимост от Русия още по-лоша. Путин към този момент изследва политическия капацитет на тази енергийна взаимозависимост посредством закъснение на доставките на газ, когато Европа неотдавна го прикани таман да ги усили.

Предотвратяването на експанзията работи, единствено когато агресорът в действителност схваща, че не се шегувате със опасността за възмездие. Путин знае, че Европейски Съюз няма да рискува да се опълчи на него с ограничения, които могат да доведат до високи цени на силата, спирания на тока и спорове в „ доста демократичните западни общества “. Западът няма да поема такива опасности, с цел да отбрани целостта на Украйна. Това към този момент го видяхме с образеца с съветските интервенции в Грузия и Крим. И в този момент, когато Германия последователно отстранява нуклеарната сила и въглищата от енергийната си диета, зависимостта на Европа от съветския газ става все по-болезнена от всеки път.

Накарайте Русия да повярва в нашата съвестност

И какво ще вършим? Когато не можем да накараме Русия да повярва в сериозността на нашите стопански закани, единственият метод да предотвратим съветската експанзия е посредством обединен боен фронт на НАТО. 16-годишното ръководство на Ангела Меркел нанесе огромна щета на това единение на НАТО. Меркел е израснала в Източна Германия и приказва съветски. Поради това тя имаше персонална връзка и връзки с Путин, който също е прекарал доста години в Източна Германия като сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). При спорове първият инстинкт на Меркел беше да се обади непосредствено в Москва. Това означаваше, че тя работи през главата на страните от Източна Европа, пренебрегвайки отношението им към Русия. И неотдавна тя още веднъж удостовери това чувство, като два пъти се обади на беларуския деспот Александър Лукашенко.

Новото държавно управление в Берлин би трябвало да наруши тази традиция на двустранна дипломация сред Германия и Русия, която провокира такова неодобрение измежду европейските й съседи. Именно заради тази традиция нараства съмнението, че Берлин към момента счита, че има специфични връзки с Москва.

Аналена - лъч вяра

Току-що встъпилата в служба Аналена Бербок - новият външен министър и съпредседател на „ Зелените “, приказва като ястреб - и това е успокояващо. Тя сподели, че „ Северен поток 2 “ би трябвало да бъде зарязан. „ Не можем да си позволим да бъдем изнудвани “, разгласи тя. Нейният сътрудник в управлението на партията Роберт Хабек, министър на стопанската система в новото държавно управление на Германия, напряко съобщи, че Берлин би трябвало да достави Украйна с оръжия и други средства.

За страдание, „ Зелените “ са единствено младши сътрудник в новото съдружно държавно управление на Германия. То ще е ръководено от Олаф Шолц, индивидът, който размени Меркел като канцлер. Неговата партия има дълга история на проруска политика. Именно някогашният социалдемократически канцлер на Германия Герхард Шрьодер инициира построяването на газопровода „ Северен поток 2 “. За самия Шрьодер е задоволително да се каже, че той е непосредствен персонален другар на Путин и остава ръководител на Борда на акционерите на плана за газопровода.

Карта с разнообразни знаци

Пътната карта на новото държавно управление за развиването на Германия отразява първичните несъгласия в позицията на този нов кабинет. В този документ се споделя, че „ трансатлантическият алианс остава гръбнакът на нашата политика, а участието в НАТО е значителен детайл от нашата сигурност “. Вярно е, че в това време държавното управление написа, че има потребност от някаква „ атака в името на разоръжаването “ и „ Германия без нуклеарни оръжия “. Не по-малко ясно е, че в документа се споделя, че „ Германия ще одобри съществено опасенията на нашите източноевропейски партньорски страни “. Но и тук се прави конкретизиране: пътната карта признава, че Германия вижда „ разлика във възгледите “ сред източноевропейските си съседи и Русия по отношение на „ възприемането на опасността “ (става въпрос за съветската заплаха).

И ето действителността: Путин към този момент е разположил 70 000 бойци на украинската граница, а съветският външен министър Сергей Лавров ни заплашва с „ призрачен сюжет на военна борба “. При тези ужасни условия новото държавно управление в Берлин би трябвало да покаже своята решителност. Предотвратяването на съветската експанзия е тактика, която би трябвало да сработи. Ако това не се случи, загубата ще бъде надалеч по-ужасна от елементарното подронване на интернационалния авторитет на Германия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР