Берлин. Олаф Шолц все още не е заел поста на

...
Берлин. Олаф Шолц все още не е заел поста на
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Берлин. Олаф Шолц към момента не е заел поста на немски канцлер, само че към този момент би трябвало да се оправя с първата рецесия, означават в редакцията на изданието Das Handelsblatt с коментара, че на социалдемократът ще бъде извънредно мъчно да извърши предизборните си обещания.

Шолц постоянно се е позиционирал като политик, който може да планува бъдещите трендове преди другите: в този момент обаче той не е деен в региона на политиката за битка с ковид, а обликът му на спешен управител постепенно, само че несъмнено се пропуква.

Дори по време на предизборната акция Шолц не предложи съответна тактика за интервала на пандемията, само че даде обещание, че няма да има повече народен локдаун в Германия. Освен това претендентът на социалдемократите приказва за постоянни пенсии, високи вложения и битка с изменението на климата. Както отбелязва вестникът, „ стабилността в интервал на смяна “, която Шолц дава обещание на жителите, може да бъде доста лъжлива.

В резултат Шолц е изправен пред избор, написа Das Handelsblatt: да наруши обещанията към гласоподавателите и да провокира отчаяние, или да удържи на думите си за сметка на бъдещия капацитет на страната. Например в региона на климатичната политика Шолц даде обещание, че финансовата тежест на „ зеления преход “ ще падне върху бизнеса, а не върху елементарните жители. Това обаче е невероятно, отбелязва вестникът: жителите въпреки всичко ще търпят загуби - както под формата на по-високи цени на силата, по този начин и под формата на по-високи налози.

Като втори образец Das Handelsblatt показва пенсиите: по този въпрос Шолц прибягва до популизъм по образеца на Доналд Тръмп, обещавайки постоянни пенсии без увеличение на обществените вноски и налози. В региона на финансовата политика Шолц даде обещание високи вложения без увеличение на държавния дълг, само че съдружните договаряния сред социалдемократите, „ Зелените “ и свободните демократи към този момент демонстрират, че това заричане няма да бъде спазено, написа вестникът. Всички партии интензивно търсят способи за заобикаляне на механизма за ограничение на обществения дълг.

Според Das Handelsblatt Шолц може да успее сполучливо да трансферира виновността за неуспеха върху други, само че тази тактичност няма да дава отговор на визията за отговорност към страната.

***

Брюксел. Франция и Белгия приканиха Европейската организация за гранична и брегова защита (Фронтекс) да им окаже подпомагане за наблюдението по въздух на мигрантите, които се пробват да доближат Обединеното кралство, оповестява белгийският ежедневник Le Soir .

„ Фронтекс оказва помощ в южната и източната част на Европа, само че би трябвало да го прави и на север “, сподели Сами Махди, заместник-министър по миграцията в кабинета в Брюксел.
Около 25 600 души са прекосили Ламанша до момента тази година - три пъти повече за 2020 година, напомня изданието.

***

Мадрид. Приблизително четирите милиона души, които остават неимунизирани в Испания, в този момент се трансфораха в център на нов спор, отвън този дали би трябвало да бъдат принудени да си слагат препарат против COVID-19 или да им бъдат наложени по-строги ограничавания. Става въпрос за това дали здравната система би трябвало да им поема разноските за лекуване при положение на заразяването им с COVID-19, отбелязва испанското издание ABC .

Вирусологът от Висшия съвет за научни проучвания (CSIC) Луис Ехуанес, който работи по създаването на ваксина против COVID-19, даде началото на полемиките предишния уикенд, като съобщи, че здравната система не би трябвало да покрива разноските, генерирани от тези които са решили да не се защитят от COVID-19. „ Ако не се ваксинираш, не можеш да вървиш в публични центрове и Испанското обществено обезпечаване не би трябвало да поема лекуването ти, ако вирусът аргументи здравословни проблеми “, сподели той.

Но през днешния ден отказването на лекуване на всеки пациент, който е избрал да не се имунизира против вируса, не е законно. Това твърди Фернандо Абелан, юрист и шеф на Health Law Asesores, който отбелязва, че няма опция да се пренебрегне някой човек поради неговите идеали, условия или решения. „ Това не се вписва в здравните разпореждания “, безапелационен бе специалистът.

Приет пациент с ковид, изяснява Джоан Кайла, член на Испанското епидемиологично сдружение (SEE), изисква приблизително 300 евро дневно здравни разноски. А в случай че попадне в поделение за интензивно лекуване, то тази сума скача до 1000 евро дневно. „ Важното е тези числа да бъдат известни на необятната общност и всички да сме наясно с икономическите разноски. Оттук и смисъла на това всички ние да се опитваме да избегнем зараза, като си сложим имунизацията и съблюдаваме рекомендациите, които всички знаем “.

Във всеки случай, отбелязва доктор Кайла, опазването на здравето „ е максима “ за всички експерти. Освен това не за първи път поражда сходен спор, макар че в никакъв случай не се е материализирал. „ Никога не са начислявани разноски за лекуване на хора, страдащи от алкохолизъм, нуждаещи се да вземем за пример от чернодробна трансплантация, или на пристрастени към тютюна, които са заболели рак “, споделя той. Хулиан Езкера, общоприет секретар на Асоциацията на лекарите (Amyts), също се нарежда в тази линия, припомняйки, че Испания има здравна система с универсално покритие, в която всеки би трябвало да бъде обгрижван, без значение от навиците му: „ Има неприятни привички като пушене, пиянство, шофиране без защитен колан или липса на имунизация. И това не значи, че би трябвало да спрете да помагате на тези, които вършат това “.

***

Лондон. Правителството на Обединеното кралство към момента не е дало никакви рекомендации за приближаващите Коледни и Новогодишни празници, само че специалисти поучават жителите да отсрочат планирането на фамилните почивки, отбелязва английският вестник The Guardian .

Миналата година по същото време къщите в Обединеното кралство бяха посетени не от Коледните духове на Дикенс, а от призрака на ковид, написа The Guardian. Броят на инфектираните набъбна и за няколко седмици държавното управление трябваше да се откаже от проектите си, съгласно които най-много три фамилии имаха право да се събират за интервал от пет дни.

Година по-късно държавното управление на Обединеното кралство не е съобщило съвсем никакви препоръки за това по какъв начин безвредно да честваме Коледа през 2021 година, само че съгласно учените към момента са нужни защитни ограничения. Сюзън Мичи, професор в Университетския лицей в Лондон и член на държавната научна консултативна група за пандемията, показва, че вирусът към момента се популяризира с висока скорост в страната. Седмично се записват към 1000 смъртни случая, а броят на приетите в болница изправя здравната система на страната до ръба на колапса. „ И още не е зима “, прибавя специалистът. Според нея сегашната обстановка е нестабилна и може бързо да се промени към положително или неприятно, тъй че „ при сегашните условия “ тя поучава „ да се отсрочи планирането за Коледа колкото е допустимо по-дълго “.

За тези, които към този момент са в разгара си по подготовката на празника, учените оферират да се вземат защитни ограничения за понижаване на риска, написа английският вестник. Сюзън Мичи отбелязва, че те включват същите дейности като тези от предходната година: би трябвало да помослите за отбрана на тези, които посещавате; уверете се посредством тестване, че не сте заболели и ограничете контакта преди пътуване; осигурете оптималната сигурност в помещението с помощта на вентилация, ограничение на броя на гостите, потребление на маски. „ Делта “ разновидността е извънредно инфектиран – в този момент се прихваща от доста хора, макар двойните имунизации “, оплаква се професорът.

В Обединеното кралство повече от 88% от хората на възраст над 12 години са получили най-малко първата си доза ваксина против ковид и доста от тях може към този момент да си слагат бустърна, съгласно последните данни. Въпреки това забележителен брой британци към момента не са се ваксинирали, се отбелязва в публикацията.

„ Ваксинирайте се, в случай че още не сте го създали и вземете бустърна доза, в случай че имате потребност от нея “, упорства Джон Едмъндс, професор по епидемиология на инфекциозните болести в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина. Елиза Пол от Института по епидемиология и здраве е съгласна с него: имунизациите и бустърите са „ най-важното нещо, което можете да извършите, с цел да отбраните околните си и тези, които са по-уязвими “. В същото време специалистът акцентира, че към момента са нужни други ограничения: макар че имунизацията доста понижава риска от тежко заболяване и гибел, даже изцяло имунизираните към момента могат да се разболеят и затова да разпространят вируса. Елиза Пол поучава „ да се съблюдават предложените защитни ограничения: бързи проби, вентилация, подробно и постоянно миене на ръцете и стерилизация “. „ Тези ограничения са изключително значими, в случай че сте заобиколени от семейство и другари, които може да са по-уязвими “,цитира The Guardian думите му.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР