Берлин. Наскоро открити показания от свидетел хвърлиха неяснота около пожара

...
Берлин. Наскоро открити показания от свидетел хвърлиха неяснота около пожара
Коментари Харесай

Deutsche Welle: Нови разкрития хвърлят още неяснота върху пожара в Райхстага през 1933 г.

Берлин. Наскоро открити показания от очевидец хвърлиха неизясненост към пожара в немския Райхстаг, случил се през 1933 година, предава англоезичната редакция на Deutsche Welle . Пожарът, при който огромна част от постройката на тогавашния парламент изгаря се преглежда от историците като основен миг по време на ръководството на Адолф Хитлер, който му разрешава да се придвижи към обсебването на цялостната власт в страната. Нацистите употребяват събитието с цел да оправдаят въвеждането на изключително състояние, в което стартира кавга с упрекнатите за пожара комунисти.

В петък немски вестник разгласява писмени показания от 1955 година, открити в архива на съда в Хановер. Те са дадени от Ханс-Мартин Ленингс, някогашен член на нацистката формация Щурмабтайлунг (или SA). Според записаното, в нощта на пожара, Ленингс е закарал холандския болшевик Маринус фон дер Лубле до постройката на Райхстага. Ленингс разкрива, че когато пристигнали на мястото усетили „ странна миризма на изгоряло, както и облаци пушек, издигащи се “ от Райхстага.

Не е ясно за какво SA ще водят холандски болшевик в постройката на Народното събрание измежду нощ, само че в случай че се има вяра на показанията, по това време пожарът към този момент бил почнал.
Фон дер Лубле по-късно е упрекнат в разпалването на пожара и екзекутиран откакто признава, че е направил действието самичък, за, съгласно неговите думи, да сплоти комунистите против фашизма. Освен него, подсъдими са още четирима души, само че те в последна сметка биват оправдани, като измежду тях е и Георги Димитров.

Според показанието на Ленингс, той и останалите от групата му, които са закарали фон дер Лубле до Райхстага, са били принудени да подпишат документ, в който заявяват, че не знаят нищо за случая. Малко по-късно съвсем всички, станали очевидци на началния стадий на пожара били убити, а самият Ленингс бяга в Чехословакия.

Историците са раздвоени по въпроса за палежа на Райхстага. Повече са съгласни, че фон дер Лубле е работил самичък, до момента в който някои упрекват висши партийни функционери на нацистите в съзнателно запалване на огъня за да се снабдят с опрощение за кавга над политическите си съперници.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР