Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел изрази мнение, че Русия

Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел изрази мнение, че Русия ...

„Известия“: Меркел обвини Русия за разпадането на ДРСМО.

Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел изрази мнение, че Русия е виновна за прекратяването на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), което е довело до разпадане на част от системата за ограничаване на оръжията по света. Съответното тя подчерта в рамките на пресконференция в Берлин, отбелязва руският вестник „Известия“.
„Изключително съжалявам, че Русия доказано наруши ДРСМО и по този начин даде началото на края на това споразумение", цитира изданието думите на германския канцлер.
Меркел подчерта, че НАТО ще намери „общ отговор“ за прекратяването на споразумението и ще положи всички усилия да настоява за по-нататъшно ограничаване на оръжията.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви началото на оттеглянето на страната от ДРСМО през февруари 2019 г., обвинявайки Русия в нарушение на споразумението. Лидерът на Белия дом заяви, че иска да сключи нова сделка - с участието на Китай.
Москва многократно отрича твърденията на американската страна. В отговор на действията на Вашингтон Русия също реши да преустанови спазването на условията на споразумението. В резултат на това ДРСМО изтече на 2 август 2019 г.
ДРСМО бе сключен между СССР и САЩ през 1987 г. Той забранява на две страни да произвеждат и разполагат балистични и крилати ракети със среден обсег (от 1 000 до 5,5 хил. км) и по-малки (от 500 до 1 хил.км).

Превод и редакция: Тереза Герова

Източник: focus-news.net