Берлин. Към 2025 г. Германия ще бъде по-прогресивна и ще

...
Берлин. Към 2025 г. Германия ще бъде по-прогресивна и ще
Коментари Харесай

El Pais : Германия на Шолц - повече права за мигрантите, младежите, жените и ЛГБТИ

Берлин. Към 2025 година Германия ще бъде по-прогресивна и ще разшири правата на мигрантите, младежта, дамите и ЛГБТ общността, в случай че идващото държавно управление, водено от социалдемократа Олаф Шолц, извърши обещанията, заложени в съдружното съглашение със „ Зелени “ и Свободната демократическа партия (СвДП), разясняват в редакцията на испанския народен всекидневник El Pais . След 16 години власт на християндемократите на Ангела Меркел, първата в следвоенната история на Германия трипартийна коалиция се споразумя за контракт, който революционизира някои области, като тези на репродуктивните права на дамите или правото на поданство. Коалицията от социалдемократи, зелени и либерали идва решена да модернизира страната под лозунга „ Дръзки за повече прогрес “.

И трите партии се обърнаха към младежите, чийто избор на последните избори преобрази немския политически пейзаж. Либералите и зелените завоюваха гласоподавателите под 25 години. Ако бяха гласоподаваха единствено те, то канцлер на Федерална Република Германия щеше да бъде съпредседателят на „ Зелените “ Аналена Бербок. Либералите също реализираха сериозен триумф измежду гласоподавателите. Всеки четвърти им гласоподава своето доверие и партията завоюва 11,5% от целия електорат. Следователно, една от звездните ограничения на държавния пакт е разрешаването на гласоподаване от 16-годишна възраст. Някои провинции към този момент го обмислят. Сега трипартийната коалиция ще вкара закон за това подрастващите да гласоподават за Европейския парламент, а също по този начин, с цел да могат да избират и депутатите в Бундестага, въпреки че това е по-сложно, защото изисква смяна на Конституцията.

Ако обединението успее да извърши всичките си оферти, в Германия през 2025 година ще може да се закупува и канабис за развлекателна приложимост. И зелените, и либералите опазиха тази самодейност, тъй като имат вяра, че тя ще постави завършек на черния пазар и ще обезпечи доходи от налози. Скорошно изследване на университета в Дюселдорф пресмята, че мярката ще вкарва съвсем 5000 милиона евро годишно за държавната хазна.

Промените, препоръчани от светофарната коалиция, съставляват радикална смяна в миграционните и интеграционните политики в страна, която ще се нуждае от идването на 400 000 чужденци всяка година, с цел да покрива дефицита на личен състав. Чужденец, който се откри в страната през 2020 година, ще може да кандидатства за немско поданство през 2025 година, след единствено пет години престояване - три при положение на „ специфични интеграционни достижения “, които не са посочени - и ще може да поддържа двойно поданство. Тази последна точка визира десетки хиляди турци, които остават чужденци след десетилетия, живеещи в страната.

Новите правила съставляват забележителна еволюция от строгите закони от 80-те и 90-те години на предишния век, когато на процедура поданството се придобива единствено по кръвен път (когато бащата или майката са германци). „ Ще създадем съвременен закон за поданството “, пишат съдружните сътрудници. Германия се възприема като страна на мигранти: „ За да се възползваме от новия капацитет на Германия като централа на бизнеса и науката, ние желаеме хората от други страни да могат да учат или да се образоват у нас по-лесно “, споделят трите партии, които също по този начин желаят да улеснят процедурите за турската общественост, известна като „ поколението гастарбайтери “. Дълго време интеграцията им не е била приоритет.

Новата коалиция ще насърчи промени, които засягат ЛГБТИ общността, като да вземем за пример анулацията на така наречен закон за транссексуалността, който ще бъде сменен от „ закон за самоопределяне “. Коалицията желае да сътвори процедура в гражданския указател, която разрешава смяна на регистрацията на пола в гражданското положение посредством елементарна декларация, тъкмо каквата неотдавна утвърди испанското държавно управление. Понастоящем съглашението гласи, че лекуването за промяна на пола би трябвало да бъде „ изцяло покрито “ от немската наложителна здравна застраховка.

Досега на хомосексуалистите и транссексуалните бе неразрешено да подаряват кръв, нещо, което новите ръководещи в Берлин желаят да трансформират. Текстът също по този начин планува, че когато дете се роди от брака на две дами, и двете ще бъдат „ автоматизирано законни майки “.

В раздела, отдаден на битката с екстремизма – Германия счита, че нейният максимален проблем със сигурността е десният екстремизъм – съдружните сътрудници вкарват оригиналност, която също може да се окаже част от закон. Регистърът на политически стимулираните закононарушения понастоящем не включва закононарушения от ненавист против дами и хомосексуалисти, нещо, което в този момент желаят да реформират.

Ако партиите изпълнят контракта си, през 2025 година доста неща ще се трансформират във връзка с репродуктивните права на дамите, да вземем за пример за спирането на бременността. Абортът, се споделя в текста, „ би трябвало да бъде част от здравното обучение и образование “. В немския углавен кодекс има член, който затруднява лекарите да дават информация за процедурата (219, която не разрешава „ публичността “ на аборта). Тристранната коалиция възнамерява да го анулира. „ Възможността за безвъзмезден аборт е част от надеждно опазване на здравето “, споделя той.

Партиите са отворени и за разширение на лекуването на фертилитета, което може да се прави в Германия, и тези проблеми ще се покриват от наложителното здравно обезпечаване. Германия има един от най-големите дялове на популацията над 65 години в Европа, а раждаемостта е под междинната за Съюза. „ Искаме да предложим повече поддръжка на хората, които желаят да имат деца “, споделят от обединението. Социалдемократите, зелените и либералите ще проучат легализирането на донорството на яйцеклетки — законна техника в Испания от 1988 година — и алтруистичното „ сурогатно майчинство [практика, известна още като сурогатен корем] “, за което ще основат комисия по репродуктивна медицина.

Изкуственото осеменяване с донорска сперма може да се извърши „ без значение от медицинските показания, фамилното състояние и половата еднаквост “, се споделя в съглашението, което също дава обещание да се преразгледат възрастовите ограничавания и циклите на лекуване, на които пациентът може да се подложи. Сега застрахователите не покриват сумата, в случай че дамата е над 40 години или в случай че двойката не е женена. Федералното държавно управление ще покрива 25% от разноските. Споразумението също по този начин включва ограничения за тъждество сред мъжете и дамите и за усилване на битката против сексисткото принуждение, което в Германия остава значително тематика табу, за която липсват статистически данни и която някои към момента назовават „ закононарушения от пристрастеност “.

Трите партии са безапелационни, че през 2024 година желаят да заложат на „ зелен “ комисар. Но този принцип има доста значимо предизвестие: „ Стига ръководителят на Европейската комисия да не е немец “. С други думи, новото държавно управление е готово да се отдръпна от Брюксел, в случай че съотечественик има благоприятни условия да управлява изпълнителната власт на Общността.

Първото име, което идва на разум, е това на известната Урсула фон дер Лайен, някогашен министър на труда и защитата в кабинетите на Ангела Меркел, която в този момент ръководи Европейската комисия. Но това освен е от изгода за нея, а и за Манфред Вебер, баварец от ХСС, сестринската партия на ХДС, които към този момент се бориха да ръководят Изпълнителната власт на Общността през 2019 година

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР