Бензинът в колата ви e започнал живота си преди около

...
Бензинът в колата ви e започнал живота си преди около
Коментари Харесай

Бензинът има срок на годност – и той е много по-кратък, отколкото си мислим

Бензинът в колата ви e почнал живота си преди към 360 милиона години, което е доста преди даже първите динозаври да се скитат по Земята. Да, макар известното мнение, че колите вървят „ на сок от тиранозавър рекс “, бензинът в действителност е образуван от антични водорасли и планктон.

Но както точно тези водорасли и планктон демонстрират – нищо не трае постоянно. Включително и горивото.

 Nodding donkey

Вярно е: до момента в който в всякакви постапокалиптични филми като „ The Last of Us “ или „ Mad Max “ наподобява, че бензин на години или даже десетилетия е напълно приложим, действителността може да е друга.

„ Бензинът в действителност има период на валидност “, удостоверява Мат Крисара в скорошна публикация за Popular Mechanics. „ Ако го оставим в латентно положение в резервоара на транспортно средство, този период може да изтече единствено за четири седмици. “

А при вярно предпазване, той може да се удължи до известна степен: „ можете да ползвате от 3 до 6 месеца гориво, което е било съхранявано в бидони – при подобаващи условия “, продължава Крисара, до момента в който „ спомагателни стабилизатори могат да усилят периода му от някъде сред 1 до 3 години при оптимални условия. “ Но…

За да разберем другите способи, по които горивото може да се скапе, първо би трябвало да разгледаме какво в действителност съставлява бензинът – а това не е лесна задача.

Течността, която слагаме в резервоара на колата си, е доста друго вещество от суровия петрол, изпомпан от Земята няколкостотин милиона години след измирането на водораслите. Разбира се, в основите си е същата: примес от въглеводороди с друго тегло, които могат да бъдат изгорени, с цел да обезпечат сила. Между това положение и това в бензиностанцията обаче бензинът минава през много значими промени.

По-тежките въглеводороди се изваждат, оставяйки горивото като примес от парафини (алкани), олефини (алкени) и циклоалкани (нафтени); примеси като сяра се отстраняват в процеса на рафиниране; и се прибавят субстанции като етанол, сътрудници срещу наслойка и други неща, предопределени да подобрят работата и живота на автомобила.

Някои от тези добавки могат да причинят разнообразни типове проблеми с бензина. Етанолът, да вземем за пример, е включен в сместа с помощта на високото си октаново число, както и на хипотетичната му дарба леко да понижи въглеродния отпечатък на автомобила… само че той е и хидрофилен – обича да се свързва с вода – и това може да аргументи огромни проблеми на колата.

„ Ако в бензина има етанол, той може да стартира да засмуква водни пари от въздуха “, споделя инженерът-химик Ричард Стенли пред Live Science. „ А не желаете вода във вашия мотор, тъй като тя стартира да корозира системата. “

След това имаме олефините. Като въглеводороди с двойна връзка сред два въглеродни атома, тези молекули са изключително податливи на развой, наименуван окисление – те стартират да реагират с кислорода във въздуха, създавайки неприятно твърдо вещество, сходно на дъвка, което може да задръсти горивната система на колата.

„ След като бензинът попадне в тръбите към мотора, тази дъвка може да се отдели и може би няма да ги блокира изцяло, само че може би ще стартира да се наслагва “, споделя Джеймс Спейт, самостоятелен съветник по гориво и околна среда и създател на над 100 книги и публикации за пречистване и преправка на петрол.

„ Почти може да се каже, че това затлачване на тръбите е като атеросклероза “, прибавя той, оприличавайки процеса с натрупването на холестеролни плаки в артериите на човешкото тялото.

И това не е единственият метод, по който бензинът може да се скапе. Тъй като горивото е формирано единствено от най-леките въглеводороди от суровия петрол – нормално се състои напълно от вериги с 12 или по-малко въглеродни атома – прекомерно дългото му заседяване в действителност може да докара до изпаряване на някои от тези молекули. Това може да бъде изключително проблематично, в случай че се пробвате да запалите колата си през лятото с бензин, който е в резервоара от зимата. Спейт споделя, че петролните компании трансформират смесите от въглеводороди в своя бензин от сезон на сезон, с цел да се оправят по-добре с високите или ниски температури – и зимното гориво е доста по-вероятно да се изпари от летния му еквивалент.

„ Ако оставите бензина да си седи, с течение на времето той просто няма да работи по метода, по който мислите, че ще работи “, прецизира Стенли. „ Бензинът е като виното. След като го извадите от бутилката, стартира да се скапва. “

 GasStationHiroshima

Според английската компания за автомобилни услуги The RAC, зависи какъв брой цялостен е резервоарът. „ Ако е цялостен със остаряло гориво (особено остарял дизел), източете го в професионален сервиз “, поучават те. Ако е малко по-малко, може да има по-евтин вид. „ Ако е по-малко, най-хубавият съвет е да опитате да долеете свежо гориво от бензиностанция. “

Разбира се, по-добрата тактичност е изначално бензинът да съхранява по подобен метод, че да се усили оптимално периода му на валидност. „ Основните врагове за горивото са кислородът, водата и топлината “, споделя Уилям Нортроп, професор по машинно инженерство в Университета на Минесота, пред Popular Mechanics – и по този начин, с цел да увеличите дълготрайността му, желаеме да понижим въздействието най-много на тези детайли.

За тази цел е добре да го съхранявате във допустимо по-пълен резервоар, поучава Нортроп: „ Ще се изпарят някои от летливите съставни елементи “, изяснява той, „ само че откакто концентрацията им стане задоволително висока в парите, те към този момент няма да се изпаряват, тъй като ще е открито равновесие сред тяхната парна фаза и тяхната централизация в течността. “

Но даже по-важна от цялостния резервоар е околната среда. Съхранявайте бензина някъде с непрекъсната температура и ниска мокрота, продължава Нортроп – и помнете: по самата си природа бензинът в действителност не е нещо, с което желаете да се отнасяте повърхностно.

„ Не забравяйте, че бензинът е доста, доста променлив “, споделя пък Спейт пред Live Science. „ Не си коства да се пробвате да съхранявате огромни количества. Това може да докара единствено до проблеми. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР