Бензинът и дизелът в България поскъпват значително повече от повишението

...
Бензинът и дизелът в България поскъпват значително повече от повишението
Коментари Харесай

За година дизелът поскъпна с 65 на сто, петролът с 35 процента

Бензинът и дизелът в България нарастват доста повече от покачването на цената на съветския нефт, който главно употребява рафинерията на Лукойл в Бургас, демонстрират данни за котировките на петрола на интернационалните пазари. Това значи, че цените на дизела у нас надминаха 3,50 лева за литър освен поради повишаването на петрола.

Цената на съветския нефт урал на 22 юни предходната година е била 75 $ за барел, а в този момент е към 90 $ за барел. Това е нарастване единствено с 20%. Ако вземем междинните цени на съветския нефт за малко по-дълъг интервал от време се оказва, че нарастването е по-голямо. Преди година цената му се е движила към 70 $ за барел. През предходната седмица съветският нефт урал за миг надминава 100 $ за барел, което е рекордна стойност за интервала от август 2014 година насам. След това цената му се намалява до 90-95 $ за барел. Това съставлява повишаване с към 35% за година. Но даже да създадем изчисленията с рекордно висока цена от 100 $ за барел, се оказва, че повишаването на съветския нефт за година е с по-малко от 43%. Това е доста по-малко от повишението на цените на горивата по бензиностанциите у нас.

Цената на най-масовия бензин А-95 набъбна до приблизително равнище от 3,37 лева за литър. Точно преди година тя е била 2,13 лева, демонстрират данни на профилирания уебсайт fuelo.net. Поскъпването за година е с 1,24 лева за литър, или с 58%. При дизела покачването на цената е още по-голямо. Средната цена на дизела по бензиностанциите доближи 3,51 лева за литър, в случай, че преди година той струваше колкото бензина - 2,13 лева Това съставлява нарастване с 1,38 лева за литър или с 65 на 100, което е доста повече от покачването на цената на съветския нефт.

Цените на горивата по бензиностанциите не зависят единствено от котировките на петрола на интернационалните пазари.

Значителна част от цената се дефинира от размера на акцизите и на Данък добавена стойност, които през последната година не са се трансформирали. И преди и в този момент акцизът за бензина е 71 ст. на литър, а за дизела е 65 ст. на литър. Ставката на Данък добавена стойност също остава без смяна в размер на 20%. Влияние върху цените на горивата имат и други разноски като да вземем за пример за заплати. Дори през последната година заплатите в сектора да са нарастнали, това надали е с към 60%, колкото е повишаването на горивата.

Оказва се, че цените на бензина и дизела в страната са нарастнали доста повече от покачването на разноските за производството им. През предходната година цената на съветския нефт и на петрола вид Брунт бяха доста близки. След войната в Украйна обаче това се промени. В рафинерията в Бургас употребяват освен съветски нефт. Освен това редица търговци внасят горива, които не са създадени в бургаската рафинерия.

Цената на петрола вид Брент в този момент е към 104 $ за барел, а преди година беше 73 $. Това съставлява нарастване с 42%. Ако вземем поради рекордните цени на петрола Брент от 120 $ за барел, които бяха достигнати през предходната седмица, се оказва че повишаването по отношение на предходната година е с 64%, почти колкото е покачването на цената на дизела. Но даже всичките горива в страната да са създадени от Брент, още веднъж покачването на цените им не подхожда на повишаването на петрола, тъй като при акциза, който е основна част от цената, смяна няма.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР