Бенгалски огньове, ракети или фонтани - магазините за фойерверки, традиция

...
Бенгалски огньове, ракети или фонтани - магазините за фойерверки, традиция
Коментари Харесай

В Китай посрещат Годината на дракона, какви са традициите

Бенгалски огньове, ракети или фонтани - магазините за фойерверки, традиция за лунната Нова година, са цялостни в Ханчжоу, един от дребното огромни градове в Китай, където жителите могат да ги изстрелват свободно, съобщи Агенция Франс Прес.
Днес, 10 февруари, в страната стартира Годината на дракона.

Навремето китайските градове са заприличвали на военни зони по време на празниците, защото обичаят да се палят ракети и бомбички, с цел да бъдат прогонени злите духове, е надълбоко затвърден в навиците.
Сега обаче фойерверките са неразрешени в доста мегаполиси, с цел да се избегнат пожари и замърсяване на въздуха.

" Фойерверките са традиция, която се предава от потомство на потомство. Без тях човек остава с усещането, че липсва новогодишната атмосфера и наслада ", споделя пред Агенция Франс Прес притежател на магазин от Ханчжоу.

Тази година обаче централните управляващи приканиха за намаляване на разпоредбите. През декември Народното събрание сподели, че е " нелегално " локалните управляващи да издават общи забрани, откакто редица дребни градове оповестиха ограничавания.

От друга страна, държавната телевизия CCTV уточни в публицистична публикация, че китайците са работили интензивно през цялата година и затова би трябвало да имат право да се любуват на превъзходните фойерверки по време на празничния сезон. Защото макар заплахата, която съставляват, те остават извънредно известни.

В началото на 2023 година, малко откакто строгите санитарни ограничения, наложени против пандемията, бяха анулирани, възбраните за фойерверки възпламениха искрата на националното неодобрение, насъбрано по време на КОВИД-19.

В няколко града жителите възпламениха бомбички, пренебрегвайки рестриктивните мерки. На места се стигна и до стълкновения с полицията, която се опитваше да приложи разпоредбите.

Разположен на час път с трен от Шанхай, Ханчжоу, е измежду градовете, които разшириха зоната, в която на жителите е позволено да палят фойерверки. В резултат на това към локалните профилирани магазини се стича безконечен поток от клиенти.

В Пекин и Шанхай даже дребните фойерверки са неразрешени в градските региони. Други градове постановат изменящи се и постоянно неразбираеми правила, които се ползват неравномерно.

Въпреки всичко за доста хора обаче фойерверките остават основна част от празника.Китайската Нова година, която жителите на на страната назовават Пролетен фестивал, ще настъпи в нощта на 10 февруари. Китайците се готвят да почиват и честват до 17 февруари.

Според обичайна система на китайското летоброене зодиакът постоянно се съчетава с един от петте съществени детайла (огън, вода, дърво, метал и земя) и съответния цвят (червено, черно, зелено, бяло и жълто). През 2024 година, съгласно цикличната причинност, Драконът подхожда на дървото и зеления цвят, заради което годината ще премине под знака на Зеления дървен змей.

В навечерието на празника улиците на китайските градове са украсени с йероглифа за " благополучие ", червени фенери - обичаен признак на Пролетния фестивал - и, несъмнено, фигури на дракони. Хората на драго сърце театралничат покрай тях, с цел да си създадат запаметяваща се фотография със признака на годината.

Драконът заема най-важното място в обичайна китайска просвета. Създанието символизира мощ, великолепие, достойнство и мъдрост. Народът Хан - най-голямата етническа група в Китай, назовава себе си потомци на дракона. В антични времена драконът се свързвал с висшия държател - китайският император е наричал себе си " същински змей - наследник на небето ". Той е седял на " драконовия престол ", а церемониалното му облекло се е наричало " драконова тога ", върху която наложително е бил бродиран този знак на императорския двор.

Съвременните китайци се пробват да не изостават от античните владетели и интензивно купуват облекла с облика на змей за Нова година. Като цяло обновяването на дрешника в навечерието на Пролетния фестивал е една от новогодишните обичаи в Китай. Според поверието, в случай че животинският знак на идната година съответствува със зодиакалния знак на индивида, той през идната година наложително би трябвало да носи алено - червени облекла, чорапи, долни дрехи или гривна.

Подобно съвпадане, което се случва един път на дванадесет години, предвещава нелека година. Червеното обаче, както споделят хората, може да отблъсне злите духове и да защищити от неприятен шанс. Ето за какво новите облекла в алено или в цветовете на дракона са превъзходен подарък за фамилията и приятелите за Нова година.
Пролетният фестивал е фамилен празник и китайците се стараят да се съберат с родителите и роднините си. Периодът е обвързван с всеобщо придвижване, като се чака жителите на страната да създадат към 9 милиарда пътувания, от които 7,2 милиарда ще бъдат осъществени с персонален превоз, а 1,8 милиарда - със самолети, влакове, рейсове, кораби и други транспортни средства.

Колкото повече наближава китайската Нова година, толкоз повече бизнес и обществено-политическият живот в страната замира.

По традиция в навечерието на Пролетния фестивал китайците подготвят обичайни новогодишни лакомства. В северната част на Китай се подготвят кнедли с разнообразни пълнежи - с месо, яйца или зеленчуци, а в южната част на страната - десерт от леплив ориз, наименуван нянгао. Колкото повече ястия има на масата, толкоз по-добре.

Преди Пролетния фестивал е всекидневно да се прави главно разчистване, с цел да бъде отпразнувана Нова година в непорочност и ред. Йероглифите за " прахуляк " и " стар " се изписват по друг метод на китайски, само че се четат по един и същи метод - чен. Благодарение на това благозвучие китайците са уверени, че почистването на прахуляк оказва помощ на хората да се избавят от неуспехите и проблемите на миналата година.

Източник:Дарик
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР