Белослава Кръстева спечели бронзов медал от световното първенство по шахмат

...
Белослава Кръстева спечели бронзов медал от световното първенство по шахмат
Коментари Харесай

Нов успех в шаха: Белослава Кръстева спечели бронзов медал от световното първенство

Белослава Кръстева завоюва бронзов орден от международното състезание по шахмат за състезатели до 20 години в Мексико Сити. 

19-годишната българка имаше всички шансове да завоюва купата при девойките, само че в последния 11-и кръг отстъпи с белите фигури на аржентинката Кандела Франсиско Гекамбуру. Така двете приключиха с еднакъв актив от по 8,5 точки, само че успеха в персоналната среща разреши на южноамериканката да се окичи със златото. 

Среброто остана за американката Кариса Ип, която с триумфа си с белите над ирландката Триша Канямарала в днешния ден също събра 8,5 точки.

По този метод Гекамбуру, Ип и Кръстева завършиха с еднакъв брой точки - по 8,5, само че спомагателните индикатори не бяха в интерес на българката. Аржентинката има 1,5 точки от партиите с Ип и Кръстева, американката е с 1 точка, а българката взе единствено едно реми от двете си съпернички. 

Кръстева започва шампионата със седем победи и три ремита и се нуждаеше от единствено още едно реми, с цел да стана седмият български шахматист, спечелил международната купа в някоя от възрастите при подрастващите след Кирил Георгиев (1983 година), Катрин Аладжова (1986 и 1989 година), Антоанета Стефанова (1989 година), Веселин Топалов (1989 година), Васил Спасов (1989 година) и Нургюл Салимова (2015 година).

Срещу Гекамбуру младата софиянка имаше известни компликации още от дебюта, само че позицията ѝ беше задоволително солидна, с цел да може да измъкне реми. Стигна се обаче до 39-ия ход, на който аржентинката реши да заложи капан и да " жертва " дамата си. Кръстева избра да вземе тази дама с коня си, вместо също да жертва дамата си, след което позицията на дъската бе изцяло извоювана за играещата с черните Гекамбуру. 

Българката продължи да се съпротивлява, само че на 53-тия ход трябваше да се съобщи. Развитието на партията сред Ип и Канямарала също не бе в нейна изгода, което я лиши от опцията да вземе най-малко сребърния орден.
При младежите до 20 години единственият български представител Момчил Петков приключи с победа. В 11-ия кръг добричлията завоюва против индиеца Г.Б. Харшавардан и събра актив от 7 точки. С него той се подреди на 21-во място.

Шампион с 8,5 точки стана французинът Марк`андрия Маурици. Със същия актив сребърният орден е за руснака Арсений Нестеров. С 8,5 точки остана и бронзовият медалист Лука Будисавлевич от Сърбия. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР