Белоглавият лешояд грабна приза любимо грозно животно на София. Начинанието

...
Белоглавият лешояд грабна приза любимо грозно животно на София. Начинанието
Коментари Харесай

Белоглавият лешояд е любимото грозно животно на София

Белоглавият лешояд сграбчи наградата обичано грозно животно на София. Начинанието за избор на грозно животно в действителност идва от Саймън Уот от Англия и неговата организация Обществото за отбрана на грозните животни. Той счита, че недотам красивите животни са фактически подценявани за сметка на красивите и пухкавите.

Уот твърди, че това е безпричинно и се пробва да направи задоволително известни и неугледните на пръв взор животни, които също имат потребност от грижи и обич. Част от тях пък са застрашени от изгубване.

София е първият град, който се намира отвън Англия, където се състоя сходно съревнование. А ето и кои са достойните кандидати на лешояда - здравната пиявица, пеперудата Lignyoptera Fumidaria, зелената крастава жаба и прилепът подковонос.

Петима млади учени защитаваха всяко от животните, като всеки от тях описа по нещо забавно за своето животинче. Прилепът подковонос да вземем за пример носи това име поради подковата, която има на носа си. Той ражда своите дребни с главата надолу.

За пеперудата Lignyoptera Fumidaria стана ясно, че не може да лети, а за популацията на лешояда учените споделиха, че у нас се вижда последователно повишаване.

Резултатите оповестиха уредника на цялото събитие Любов Костова и лекар Тодор Чобанов – заместник-кмет на София. Белоглавият лешояд направи най-силно усещане на всички дали своят вот и съумя да събере и най-вече точки.

Втората позиция зае прилепът подковонос, а бронзовото отличие отиде за здравната пиявица. Най-малко харесвани останаха жабата и пеперудата, които заеха надлежно четвърто и пето място. Белоглавият лешояд беше определен на закриващото събитие на Софийския фестивал на науката, който се превежда за пети път в спектакъл София.

Белоглавият лешояд е заплашен тип, като даже през 50-те години на предишния век учените са считали, че е към този момент е липсващ у нас. По-късно обаче, в края на 70-те години, е открита една двойка белоглави лешояди в Родопите. През последното десетилетие гнездящите двойки от този тип са се нараснали – били са 32 през 2003, а през 2013 – 67.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР