Белият дом заяви, че оттеглящият се нидерландски премиер ще бъде

...
Белият дом заяви, че оттеглящият се нидерландски премиер ще бъде
Коментари Харесай

Марк Рюте уверено върви към върха на НАТО, подкрепен от великите сили

Белият дом съобщи, че оттеглящият се нидерландски министър председател ще бъде отличен общоприет секретар на алианса
Марк Рюте решително върви към върха на алианса. В последните дни огромните военни сили в НАТО обявиха поддръжката си за оттеглящия се нидерландски министър председател, за което оповестиха международните организации. 

Ако бъде определен за общоприет секретар, ще наследи на поста норвежеца Йенс Столтенберг.

Марк Рюте ще бъде отличен общоприет секретар на НАТО, съобщи представител на Белия дом. По-рано беше обявено и че президентът Джо Байдън поддържа Рюте за поста.

Германският канцлер Олаф Шолц също поддържа Марк Рюте за поста общоприет секретар на НАТО, сподели в четвъртък представител на държавното управление.

Франция също се разгласи в поддръжка на кандидатурата на Рюте за водач на военния съюз, съобщи френски представител, изискал обаче да остане неизвестен. Той сподели, че френският президент Еманюел Макрон от дълго време поддържа Марк Рюте за правоприемник на Йенс Столтенберг, като още предходната година e приказвал с нидерландския политик по въпроса.

Англия поддържа кандидатурата на Марк Рюте да наследи Йенс Столтенберг като идващ общоприет секретар на НАТО, съобщи английското министерство на външните работи.

Рюте е доста уважавана фигура в НАТО с огромни качества в региона на защитата и сигурността, както и човек, който ще подсигурява, че съюзът ще остане мощен и подготвен за защита, уверен е Лондон.

Най-дълго управлявалият нидерландски министър председател разгласи ненадейно през юли отдръпването си от политиката, само че сподели, че ще остане на поста, до момента в който текат договарянията за съставяне на държавно управление след парламентарните избори, които бяха създадени на 22 ноември.

Още предходната година Рюте съобщи интереса си да оглави военния съюз. Той е считан за любимец за заемането на поста, откакто Столтенберг се отдръпна през октомври 2024 година след десетилетие като началник на военния съюз.

Мандатът на Йенс Столтенберг бе продължен през юли предходната година за четвърти път, защото алиансът реши да остави опитния водач отпред, вместо да опита да се споразумее за негов правоприемник в миг, когато войната на Русия против Украйна бушува на границата с НАТО.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР