Белият дом завършва реконструкцията на стойност 50 милиона долара на ситуационната стая с висока степен на сигурност

...
Ситуационната зала на Белия дом, комплексът с висока степен на
Коментари Харесай

Ситуационната зала на Белия дом, комплексът с висока степен на сигурност под Западното крило, където президентите наблюдават разгръщането на историята и получават строго секретни разузнавателни данни, претърпя така необходимото преустройство за първи път от 15 години.

Едногодишното вътрешно обновяване доведе до изкопаване на земята на пет фута, за да се премахнат бетон и кабели, стените бяха оголени до шпилките и цялата стая беше преоборудвана с подобрена сигурност и технология. Сметката на правителството дойде малко на север от бюджета му от 50 милиона долара, според Марк Густафсон, директор на Ситуационната зала, който се присъедини към Белия дом, за да наблюдава проекта и неговия екип от изпълнители, които всички изискваха различни нива на разрешения за сигурност, за да работят на място.

САЩ Президентът Джо Байдън се вижда да прерязва лентата, за да отвори наскоро реновираната Ситуационна зала на Белия дом на раздадена снимка на Белия дом, докато стои с персонала на Белия дом и Съвета за национална сигурност, включително съветника по националната сигурност Джейк Съливан в западното крило на Белия дом в Вашингтон. Източник: Белият дом Президентът на САЩ Джо Байдън се вижда да прерязва лентата, за да открие наскоро реновираната Ситуационна зала на Белия дом на снимка на раздаване на Белия дом, докато стои с персонала на Белия дом и Съвета за национална сигурност, включително съветника по националната сигурност Джейк Съливан в западното крило на Белия дом във Вашингтон, окръг Колумбия. Източник: Белият дом Карлос Файф/Белият дом/Ройтерс

„Каменоделецът не се нуждаеше от строго секретно“, каза Густафсон през смях, отбелязвайки, че по-късните фази на строителството са по-чувствителни от ранните основи.

Докато името подсказва уникално заграждение, комплексът Situation Room разполага с три заседателни зали с градуиращ се размер; две стаи за разговори за секретарите на кабинета да се обаждат на своите агенции; и команден център, известен като „Watch Floor“, където дузина служители гледат разузнавателни и медийни емисии от цял ​​свят.

Новите промени са най-очевидни в конферентната зала на John F. Kennedy, най-голямата, известна разговорно като WHSR JFK: Елегантни махагонови покрития, съчетани с тъмносин килим, ултрамодерни монитори, облицовани по стените, и цифрово табло с избрани часови зони ден въз основа на глобални горещи точки, които вероятно се обсъждат. (Когато Белият дом обиколи репортерите из комплекса, избраните зони бяха Киев, Техеран и Зулу, зоната, фиксирана на основния меридиан и използвана от военните.)

Густафсон, който го описва като „брак между традиционно и модерно“, каза, че челюстта на президента Джо Байдън е паднала, когато го е видял тази седмица заедно с високопоставени служители на Белия дом, участващи в обновяването, включително тези от WHSR, Съвета за национална сигурност и Белия дом ТО. Байдън преряза лентата, за да кръщава новото съоръжение във вторник.

Допълнителна щриха: Печатите за президента, вицепрезидента, съветника по националната сигурност и изпълнителния офис на президента се съхраняват в близкия шкаф, за да се разменят в зависимост от това кой ръководи срещата. Новите печати с диаметър приблизително два фута бяха уголемени по искане на фотографи от Белия дом, които предположиха, че трябва да са по-големи от главите на присъстващите.

Ситуационната стая, първоначално построена за администрацията на Кенеди, за да получава и изпраща сигурна информация след нахлуването в Залива на прасетата, е нещо от политическата легенда, изобразено в предавания като „The West Wing“ и „Homeland“.

Това е мястото, където президентите на САЩ и техните най-добри помощници провеждат разговори с чуждестранни лидери, получават и усвояват класифицирана информация и гледат разузнавателни емисии, показващи разгръщането на историята в реално време. И Густафсон каза, че стаята, преди обновяването, е била подложена на „сериозно износване“.

Големият печат на Съединените щати се вижда монтиран на стената на наскоро реновираната ситуационна зала на Белия дом, в снимка за раздаване на Белия дом, направена в западното крило на Белия дом във Вашингтон, окръг Колумбия. Източник: Белият дом Големият печат на Съединените щати се вижда монтиран на стената на наскоро реновираната ситуационна зала на Белия дом, в снимка за раздаване на Белия дом, направена в западното крило на Белия дом във Вашингтон, окръг Колумбия. Източник: Белият дом Карлос Файф/Белият дом/Ройтерс

Това е мястото, където Байдън проследи изтеглянето от Афганистан, включително научи за смъртта на 13 военнослужещи пред портата на летището в Кабул. Байдън също се появи без предупреждение в Ситуационната зала, за да се присъедини към помощници, когато Русия нахлу в Украйна в края на февруари 2022 г., каза Густафсон.

Това е мястото, където сътрудниците информираха президента Доналд Тръмп за разузнаването, свързано с коронавируса в началото на 2020 г.

И в една от по-малките стаи, това е мястото, където президентът Барак Обама и неговият екип по национална сигурност проследиха нападението на военноморските тюлени в комплекса на Осама бин Ладен през май 2011 г. По време на обновяването тази стая беше премахната изцяло и превърната в две, с малки размери стаи за разбивка на секретари на кабинета, за да правят сигурни разговори с техните агенции. Оригиналната стая, изобразена на снимката на Пийт Соуза „Ситуационна стая“, ще бъде преустроена в Президентската библиотека на Обама.

Телефонна кабина, използвана от Байдън, когато той беше вицепрезидент, също беше премахната и поставена на склад с цел запазване.

Служителите на Белия дом се виждат седнали в част от наскоро реновирания комплекс на Ситуационната стая на Белия дом, на снимка за раздаване на Белия дом, направена в западното крило на Белия дом във Вашингтон, окръг Колумбия. Източник: Белият дом Служителите на Белия дом се виждат седнали в част от наскоро реновирания комплекс на Ситуационната стая на Белия дом, на снимка за раздаване на Белия дом, направена в западното крило на Белия дом във Вашингтон, окръг Колумбия. Източник: Белият дом Карлос Файф/Белият дом/Ройтерс

По време на строителството сътрудниците на Белия дом издигнаха импровизирани ситуационни стаи в западното крило и в сграда на персонала от другата страна на улицата. Когато кокаинът беше открит в Белия дом близо до външния вход на сградата, който води към Ситуационната зала, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан призна, че комплексът е извън експлоатация.

„Ситуационната стая не се използва и не се използва от месеци, защото в момента е в процес на изграждане“, каза Съливан в началото на юли. „Така че единствените хора, които влизаха и излизаха от стаята за сядане през този период, бяха работници, които я подготвяха за работа.“

И това вероятно е последният ремонт в обозримо бъдеще. Густафсон каза, че новата стая е изградена от панели, които могат да бъдат сменени, когато трябва да бъдат модернизирани или заменени.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР