Белград. Сърбия е успяла да спести поне 1 милиард евро

...
Белград. Сърбия е успяла да спести поне 1 милиард евро
Коментари Харесай

Александър Вучич: Сърбия спести около 1 милиард евро благодарение на цената на газ от Русия

Белград. Сърбия е съумяла да спести най-малко 1 милиард евро с помощта на преференциалната цена на газа, избрана от Русия по време на договарянията, които се организираха на 25 ноември. Това заяви в неделя президентът на републиката Александър Вучич в ефира на предаването Hit Tvit по телевизия Pink .

„ Ние се договорихме [на среща с съветския президент Владимир Путин] за петролната формула, която не постоянно изглеждаше толкоз привлекателна, колкото през днешния ден “, сподели той. „ Това е формула, която при цена на петрола от 82-83 $ за барел ви разрешава да плащате към 270-275 $ за 1000 кубически метра газ, тъй че сега е преференциално да имате петролна формула. Обещавам, че ще продължим да работим и в бъдеще ще имаме и най-ниската цена в Европа, без страните от Оперативно-наблюдателно дело. Успяхме, това не са 300 милиона спестявания за всички сръбски жители, това е най-малко 1 милиард евро, в това число всички валутни транзакции, това е стратегически въпрос за страната, това са големи спестявания “.

„ Въобще разбирате ли, че цените варират от 650 до 1200 евро за 1000 кубически метра, а ние плащаме 270? “ - акцентира сръбският водач.

„ Гордея се с нашата страна, с обстоятелството, че през последния интервал изградихме магистрален газопровод [Балкански поток] с дължина 402 км: когато имаш газопровод, можеш да приказваш за друга цена. Президент Путин - безкрайна признателност, че почита ползите на Сърбия и ни дава такава цена за шест месеца, защото му е мъчно да дефинира такава цена за по-дълъг интервал, тъй като другите [купувачи на газ] биха се възмутили, германците в този момент се борят за цена от 500 $, това е два пъти повече от това, което плащаме “, сподели Вучич.

„ Що се отнася до цената на газа след шест месеца, нищо, ще отида на ново посещаване. Това са въпроси, които не могат да се решат по телефона, диалогът ми с Путин продължи три часа. И това (ниска цена на газа) не е тъй като ние би трябвало да купуваме оръжия. Не, ние купуваме оръжие от Русия по лична воля, тъй като желаеме да бъдем мощни, а не тъй като някой ни принуждава да купуваме оръжия “, добави сръбският водач.

В резултат на договарянията в Сочи на 25 ноември Русия резервира цената на газа за Сърбия на 270 $ за шестте зимни месеца, след което Белград ще получи преференциални условия от Москва по дълготраен контракт. Според Вучич тези условия са „ изключителни “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР