Белград. Откакто Милан Бандич, кмет на Загреб, обяви предложение за

...
Белград. Откакто Милан Бандич, кмет на Загреб, обяви предложение за
Коментари Харесай

Йосип Броз Тито по света: Улици в кои държави носят името на някогашния президент на Бивша Югославия?

Белград. Откакто Милан Бандич, кмет на Загреб, разгласи предложение за промяна на името на площад „ Маршал Тито “ в столицата, тематиката стана основна в публичните диспути в Хърватия. Отново се разпалват идеологически въпроси, засягащи миналите десетилетия. И власт, и съпротива се пробват да завоюват в актива си колкото е допустимо повече политически точки на гърба на един човек, умрял преди 37 година Изглежда, че всеки има мнение за тогавашния президент на Бивша Съюзна Република Югославия Йосип Броз Тито.
Според македонската електронна медия Tochka.mk Тито е значима историческа персона и е заслужил да негово име да бъдат кръщавани улици и площади в целия свят. На Балканите не са необичайност, само че е любопитно, че името на Тито носят улици в редица градове по целия свят.
В Италия улици с името на именития югославски водач има в Кампания, Парма, Нуоро, Куатро Кастела и Реджо Емилия. Улица „ Тито “ има в два съветски града – столицата Москва и Омск, а също и в тунизийския курорт Сус. В столиците на Етиопия, Египет, Индия, Ангола също има такива. Тито е прочут даже в Латинска Америка – на негово име е кръстена улица в бразилския мегаполис Сао Пауло.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР