Белград никога няма да изостави етническите сърби, живеещи в Косово.

...
Белград никога няма да изостави етническите сърби, живеещи в Косово.
Коментари Харесай

Вучич: Никога няма да изоставим сърбите в Косово

Белград в никакъв случай няма да изостави етническите сърби, живеещи в Косово. Това съобщи президентът на страната Александър Вучич по време на избирателен протест в Белград преди парламентарните избори на 17 декември.

Припомняме, че Косово едностранно се отдели от Сърбия и разгласи самостоятелност през 2008 година Белград обаче отхвърля да признае този ход на Прищина, а договарянията за нормализиране на връзките, водени с посредничеството на Европейския съюз, са в застой. Двустранните връзки остават напрегнати, изключително в северната част на Косово, където живеят множеството етнически сърби. Ситуацията се утежни след престрелката на 24 септември, по време на която сръбски въоръжени лица се сблъскаха с косовската полиция. При нападението бяха убити един косовски офицер и трима сърби. 

 
В Косово и Метохия настъпват сложни времена. Сигурен съм, че ще става още по-трудно. Ние обаче в никакъв случай няма да се откажем от нашия народ и в никакъв случай няма да му обърнем тил. Искам да поздравя нашите братя и сестри в Косово и Метохия.
Александър Вучич, президент на Сърбия

 

Във войната сред Сърбия и Косово през 1998-1999 година умират към 13 000 души, най-вече косовски албанци. Тя завършва след 78-дневна бомбардировъчна акция на НАТО, която принуждава сръбските сили да се изтеглят от Косово. Според политолози в страната партията на Вучич още веднъж ще завоюва парламентарния избор. Опозицията обаче се надява да завоюва по-голямата част от гласовете в Белград. Изборите след две седмици ще бъдат третият избор в балканската страна за последните близо четири години. На същия ден ще се проведат и локални избори в няколко общини, в това число в столицата Белград.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР